belépés∆

Szigorúan piszkos ügyek (Infernal Affairs) (2002)

Infernal Affairs

A történet egyszerű. Adott egy drogdíler, bizonyos Sam (Eric Tsang). Adott egy rendőrfőnök, Wong (Anthony Wong Chau-Sang). Régről ismerik egymást, ráadásul „hasonló” módszerekkel dolgoznak. Ebből kifolyólag adott egy tégla a dealer csapatában, Yan (Tony Leung Chiu-wai) és a rendőrök között is, mégpedig Lau felügyelő (Andy Lau Tak-wah). A sakkjátszma pedig megkezdődik. Mindkét oldal tudja, hogy tégla van közöttük, mindkét oldal megpróbálja kideríteni, hogy ki is az, természetesen a saját téglája segítségével. De vajon meddig számít valaki téglának?

Értékelés helyett kezdjük először néhány ténnyel. A film tarolt a filmfesztiválokon, 2003-2004-ben 23 különféle díjat nyert, további 18-ra jelölték (legalábbis az iMDB szerint). Ez igencsak figyelemreméltó. A szereposztás zseniális, a készítők biztosra mentek, minden szerepre a valószínűleg legjobb színészt szerződtették. Tony Leung Chiu-wai 2003-ban ezért a szerepéért kapott Hongkong Movie Awards Best Actor díjat. A második helyen Andy Lau végzett, szintén az ebben a filmben látható szereppel, mindössze egyetlen szavazattal maradt le Tony Leung mögött. De szinte mindenki más is kapott legalább jelölést a filmért, ami minden bizonnyal Andrew Lau Wai-keung eddigi legjobb rendezése (bár ebben Siu Fai Mak is a segítségére volt). Igyekeztek biztosra menni minden tekintetben, hiszen a cinematográfiáért Christopher Doyle, Wong Kar Wai állandó operatőre volt a felelős, de dolgozott a filmen Danny Pang, a Szem című ismert horrorfilm készítője is. Ennyit a nevekről és a díjakról, amik magukért beszélnek, nem is kell ezeken kívül nagyon méltatni a filmet. Annyit viszont mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy aki még nem látta, és akciófilmet vár, az mindenképpen csalódni fog, hiszen ez sokkal inkább egy drámai fordulatokkal teli lélektani krimi, lövöldözések és üldözések csak ritkán láthatóak benne, nem azokon van a hangsúly. Egyetlen kicsi hibaként talán azt lehet felróni a filmnek, hogy a női karakterek nagyon kis szerepet kaptak, mind a pszichológust alakító Kelly Chen, mind az írónőt játszó Sammi Cheng talán többet érdemelt volna. A többi viszont nagyon is a helyén van, aki még nem látta, annak mindenképpen ajánlom a megtekintését, a 80-as években forgatott, még Chow Yun-Fat főszereplésével készült zsarus filmek óta ez az első igazán jó komoly hongkongi rendőrös történet.

iMDB

 

Hozzászólások   

#10 renegate 2009-06-19 18:10
Zseniális a film. Ha vki tudja, Miskolcon hol és mennyiért tudok kb. hozzájutni a trilógiához eredetibe, az dobjon már egy privit. Előre is köszi.
#9 Mary 2007-09-19 12:12
Megnéztem.. és ááh, ez nagyon-nagyon jó! Komolyan nem gondoltam volna, hogy ez ennyire tetszeni fog.
#8 Mary 2007-08-14 16:43
Nem rég vettem meg egy nagyobb bevásárlóközpon tban a DVD-t, 250 Ft-ért. :D Gondoltam, hogy ennyiért nem hagyom ott. :D A filmet ugyan még nem néztem meg, de most az ajánló után kedvet kaptam hozzá. :-)
#7 Guest 2007-03-13 21:12
Kicsit késve ,de énis hozzászólnék!
Nekemis kivoltak cserélve a lemezek és szintúgy bevolt csomagolva!De azért mindenki vegye meg mert nagyon megéri az egész triológia!!
#6 Guest 2006-12-30 16:47
huh, én hülye ilyesmire nem is gondoltam, h megveszem :-)

pedig a 2. részt régóta kergetem :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Sukeban Deka - The Movie (1987)

Sukeban Deka - The Movie (1987)

Míg a 70-es években a mangákból számtalan durva, véres, erőszakos és pornográf adaptáció került a mozikba, addig a 80-as évekre ez a tendencia erőteljesen megváltozott. A videokorszak beköszöntével az extremitások egyre inkább az alacsony költségvetésű,...

Election 1 & 2

Election 1 & 2

 iMDB (1. rész)  iMDB (2.rész)  A Wo Sing triád ugyanolyan, mint a többi honkongi bűnszövetkezet: lop, csal, drogot és szexet árul, korrumpálja a hivatalos szerveket. Egy dologban azonban mégis különbözik a többiektől, az pedig választási...

Zatoichi 3. - New Tale Of Zatoichi (1963)

Zatoichi 3. - New Tale Of Zatoichi (1963)

  A harmadik Zatoichi film, a New Tale Of Zatoichi, az első a huszonhat klasszikus (Katsu Shintaro főszereplésével készült) Zatoichi film közül, amely színes filmre készült.

Nana (2005)

Nana (2005)

ナナ (2005)iMDBA történet két igencsak ellentétes karakterű lány egymáshoz fűződő viszonyát mutatja be a megismerkedésüktől kezdve. Kettejükben gyakorlatilag az utónevük közös egyedül, hiszen a punkrock énekesnő Osaki Nana, aki maga a megtestesült magabiztosság és céltudatosság,...