belépés∆

Tony Leung Chiu-Wai

Tony Leung Chiu-Wai

 
 Tony Leung Chiu-Wai 1962. június 27-én született Hongkongban. Mindössze hét éves volt, amikor a nagy szerencsejátékos hírében álló apja otthagyta a családot. Tony maradt egyedül férfi a családban és ugyan anyja igyekezett mindenáron iskolába járatni, Tony 15 évesen inkább otthagyta a sulit és dolgozni kezdett, hogy így segítsen anyjának. Ezidőtájt Tony legjobb barátja egy Stephen Chow nevű fiatal srác volt, aki folyamatosan arról beszélt Tonynak, hogy milyen jó lenne színésznek állni és a TVB-nél mód is lenne rá.
 Tony-t nem érdekelte a dolog túlzottan, de Stephen tanácsára mégiscsak kitöltött egy jelentkezési lapot. 1982-t írtak ekkor és Tony hamarosan lenyűgözte színészi képességeivel a rendezőket. Egy gyerekműsor vezetőjeként lett sztár, de nem elégedett meg ennyivel, tudatában volt annak, hogy színészként mindenki másnál jobb lehet és ez az egyetlen út, hogy anyja büszke legyen rá. 1984-ben már a tv nézők sztárja lett, olyan sorozatokban játszott, mint a Duke of Mount Deer és a két szériát megélt Police Cadet. Ez utóbbiban olyan nevekkel játszott együtt, mint Maggie Cheung, Lau Ching Wan, Francis Ng és nem utolsósorban Carina Lau. Színészi képességeinek köszönhetően igazi érzelmeket volt képes kivetíteni a karaktereire, teljesen különböző jellemeket volt képes remekül alakítani és hamarosan nagyon népszerű lett.
Tony Leung Chiu-Wai

 Ekkoriban találkozott Margie Tsang-gel, egészen pontosan 1983-ban még a TVB iskolájában. Viharos kapcsolatuk többszöri szakítással és újrakezdéssel tartotta izgalomban a közvéleményt, de 1989-ben véglegesen szakítottak. Közben persze volt egy másik hölgy is képben, bizonyos Kitty Lai, bőséges témát adva a pletykalapoknak.
Tony Leung Chiu-Wai

 1989-ben Tony otthagyta a TVB-t, hogy inkább a filmezéssel foglalkozzon. Ugyan nagyon sikeres volt tv sztárként, de a fizetése nem volt arányban a befektetett munkával. Nagy kockázatot vállalt ugyan a váltással, de a nagyobb pénz és a nagyobb elismertség miatt mégis belevágott. Nehéz idők voltak ezek a számára, sok gondja volt az alkohollal és a drogokkal, igencsak önpusztító életet élt ekkor. Ráadásul a problémáiról nem is nagyon tudott senkivel sem beszélni. Az egyedüli ember, akivel beszélhetett volna, az az édesanyja volt, de őt nem akarta elszomorítani. A filmezéssel járó váltást is nehezen viselte, hiszen hiába volt nagyobb a jövedelme, eleinte nem főszerepeket kapott és nem nagyon tudta megemészteni, hogy csak valaki mögött játszhat. Többször jelölték ugyan a legjobb mellékszereplő díjára, de a Hardboiled-ben nyújtott alakításánál nyíltan vitába került a jelölőkkel, ugyanis Tony egyértelműen leszögezte, hogy ő abban a filmben főszereplő volt, így nem hajlandó saját magát a mellékszereplők között látni.
Tony Leung Chiu-Wai

 1989-ben kezdett kapcsolatba Carina Lau-val. Ugyan évek óta ismerték már egymást, Carina ugyanis Margie barátnője volt. Helyenként viharos kapcsolatuk az évek folyamán szerencsére megváltoztatta Tony-t, akiből egy békés ember lett. 36 éves korára elérte azt az elismertséget, amire mindig is vágyott. A 90-es évek folyamán folyamatosan felfelé ívelt a karrierje, olyan filmekkel, mint a már említett Hardboiled, továbbá Wong Kar Wai filmjei (Chungking express, Happy Together), valamint a He Ain't Heavy, He's My Father}, a Dr. Mack és a Heaven Can't Wait. 2000-ben ért a csúcsra, amikor Wong Kar Wai In The Mood For Love című filmjéért a Hong Kong Film Awards mellett a Cannes-i Filmfesztiválon is megkapta a legjobb színész díját.

 Azóta is szárnyal a filmjeiben. A Tokyo Raiders című könnyed akciófilmben sziporkázva alakítja a karakterét, a szintén Wong Kar Wai nevéhez köthető Chinese Odyssey-ben is brillírozik, sőt, még dalra is fakad, a Szigorúan piszkos ügyek 1.  és harmadik, továbbá a Hero és a 2046 című filmekkel pedig ismételten hatalmas nemzetközi sikert arat. Az iMDB szerint jelenleg 3 filmet is forgat, a Confessions of Pain-t a Szigorúan piszkos ügyek rendezőpárosával, a Lust, caution-t Ang Lee rendezésével, míg a Red Cliff-et John Woo irányításával. Kíváncsian várjuk azokat is!

Források:

http://www.lovehkfilm.com/people/leung_chiu_wai.htm

iMDB

Hozzászólások   

#5 seemur 2012-12-19 19:25
Pont ma néztem a Lust, Caution-t:)
#4 katka50 2012-12-19 15:57
Múlt héten láttam őt a The Silent War c. filmben, ahol Xun Zhou partnereként egy vak zongorhangolóké nt működő kémet alakított. Remekül.. és a film is tetszett.
#3 Guest 2006-11-07 20:12
Tök jó, hogy annak is már most kétféle angol címe van... :eek:
#2 Guest 2006-11-07 19:42
Legújabb filmjében, A Wounded Cityben (Se Jie) most ő is eljátsza az "eddig csak jófiúkat játszottam, most rosszfiú leszek" reklámszöveget. A jófiú ezúttal Takeshi Kaneshiro lesz.
#1 Guest 2006-11-05 13:24
Köszönjük, jó cikk lett! :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Eastern Condors (Dung fong tuk ying) (1987)

Eastern Condors (Dung fong tuk ying) (1987)

A vietnami háborúról az átlagembernek leginkább az amerikai filmipar szolgált információval. Valószínűleg mindenki fel tud sorolni jópár, az akkori eseményekkel foglalkozó alkotást, amik között éppúgy akadnak kultfilmek, mind hatalmas sikert aratott, nemzetközi visszhangot is kiváltó...

God of Gamblers III: Back to Shanghai (Dou hap II: Seung Hoi taam…

God of Gamblers III: Back to Shanghai (Dou hap II: Seung Hoi taam do sing) (1991)

God of Gamblers III: Back to Shanghai (Dou hap II: Seung Hoi taam do sing) (1991)iMDBHa a sorozat második részét az első epizód paródiájának neveztük, akkor ugyanezt el lehet mondani a harmadik (vagy...

Daisy (2006)

Daisy (2006)

  iMDB Nem fogok sok szót vesztegeni erre a filmre - amekkora hype volt körülötte, annyira rosszul sikerült, dacára a nagyszerű stábnak.A filmben egy szerelmi háromszög kínlódását kísérhetjük végig - van egy nagyon szerencsétlen, de nagyon...

Castaway on the Moon (Kimssi pyoryugi) (2009)

Castaway on the Moon (Kimssi pyoryugi) (2009)

"A Castaway on the Moon a My Sassy Girl után a legjobb koreai romantikus vígjáték". Nem egy helyen olvasható ez az összehasonlítás, még akkor is, ha a műfaji besorolás nem egészen stimmel. Az viszont bizonyos,...