belépés∆

Yesterday Once More (Lung fung dau) (2004)

Yesterday Once More (Lung fung dau) (2004)

Yesterday Once More (Lung fung dau) (2004)

iMDB

Ez a film a szokásos évenkénti egyszeri „pénzszerző” Milkyway Image romantikus komédia, egyúttal az eddigi utolsó Johnnie To rendezés ebben a témában. A végeredmény azonban a korábbi, nagy sikerrel vetített Needing You-hoz és a Love on a Diet-hez képest mégis teljesen más, To ugyanis ezúttal két tolvajt helyezett a középpontba.

Yesterday Once More (Lung fung dau) (2004)

A kiindulópont is különbözik a korábbi sikerektől, hiszen a történet ott indul, ahol azok feltételezhetően véget értek volna. A két sikeres tolvaj ugyanis házas és már tinédzserkoruk óta együtt dolgoznak. Egy napon azonban egy 170 milliós zsákmányon (látszólag) úgy összevesznek, hogy a férfi bejelenti, hogy elválik. Két évvel később kapcsolódunk be újra a főszereplők életébe, amikor is a nő házasságkötésre készül egy gazdag nő mamakedvence fiával, ám a házasság feltétele, hogy megkapja a családi örökséget, egy nagyértékű nyakláncot. Ahogy az már lenni szokott, a nyakláncra szemet vet a volt férj is és innentől kezdődik egy macska-egér játék kettejük között, aminek lényege, hogy a nő túl akar járni a férfi eszén (és egyúttal megérteni, hogy miért hagyta ott két évvel ezelőtt), aki azonban mindig egy lépéssel előtte jár.

Yesterday Once More (Lung fung dau) (2004)

A főszereplők ugyan bűnözők, ám a történetnek semmi köze To triádos/rendőrös filmjeihez, itt a stílus „hagyományainak” megfelelően a két főhős közötti kapcsolat bemutatásán van a hangsúly. Ez a része a filmnek tökéletesen működik, sok-sok tipikusan To-ra jellemző jelenettel próbálják megértetni, hogy vajon az egymás iránti érzelmek, vagy a szerzési vágy vezérli inkább az egykori házaspárt. A történetvezetés To-tól megszokottan „érdekes”, azaz helyenként olyan érzése lehet a nézőnek, mintha teljesen különálló gegek következnének egymás után. Ezen fent lehet akadni, azonban To munkásságát ismerve mindez egyáltalán nem meglepő, ráadásul ezzel is igyekeztek fokozni a szándékoltan zavaros történetet. Időnként, hogy könnyedebbé tegyék az amúgy sem igazán komolyan vehető sztorit, a mellékszereplők teljesen idétlen dolgokat művelnek (pl. a két magánnyomozó összeveszik, azonban számomra nem derült ki, hogy valójában min is).

Yesterday Once More (Lung fung dau) (2004)

Technikailag nagyon szépen van kivitelezve a film, látszik rajta, hogy relatíve magas költségvetésből forgatták. Viszonylag hosszan Olaszországban játszódik, ahol „véletlenül” szintén egymásba botlik a páros, Hongkongban pedig különleges helyszíneket vettek igénybe, valamint a státuszok bemutatásához felhasznált segédletként ritka kocsikat használtak. A lényeg persze nem ezeken van, hanem az ötletesen ismétlődő jeleneteken, amik szintén To jellegzetességének számítanak, ráadásul ezúttal valós funkciójuk is van, hiszen a két főszereplő zsenialitásának, kvázi egyformaságának bemutatására szolgálnak.

Yesterday Once More (Lung fung dau) (2004)

Talán írni sem kell, a színészi játék magas színvonalú. Akárcsak a Needing You-ban és a Love on a Diet-ben, Sammi Cheng és Andy Lau párosa ezúttal is remekül működik, míg a mellékszereplők közül elsősorban a 60-as és 70-es évek Shaw Brothers filmjeinek sztárjaként ismert, a filmvilágba 27 év után erre az egy szerepre visszatért Jenny Hu-t érdemes kiemelni, aki a férjjelölt igencsak határozott mamáját, Mrs. Allen-t alakítja nagyszerűen.

Yesterday Once More (Lung fung dau) (2004)

A Yesterday Once More összességében tehát egy rendhagyó romantikus vígjáték, amit a kicsit zavaros sztori és a nem hétköznapi befejezés miatt elsősorban azok fognak igazán értékelni, akik szeretik Johnnie To filmjeit. Mindehhez azonban hozzá kell tenni, hogy a rendezőtől ebben a műfajban szerintem etalonnak számító Needing You színvonalát nem éri el.

Hozzászólások   

#2 YEZy 2007-10-31 19:22
Csak ránézésre... :-) Ha már mindenképpen hasonlítani kell valamihez, akkor inkább a Running out of Time-ra emlékeztet, csak meg van bolondítva a romantikus szállal egy kicsit. :-)
#1 kisho 2007-10-31 18:50
Ez így ránézésre kicsit a "A World Without Thieves"-re emlékeztet. :P

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Death Trance (2005)

Death Trance (2005)

  IMDbEbben a filmben minden benne van, amit szeretni lehet - más filmekben. Minden benne van, csak eredetiség nem. Csak a nagyobb hatású elődök: Mad Max, Versus, Naruto. „A nukleáris háború utáni földön…” - kezdhetnénk...

Istenek Fegyverzete 1 & 2 (1987, 1991)

Istenek Fegyverzete 1 & 2 (1987, 1991)

 Jackie Chan két remekműve egy kalap alatt. ^^ Jackie, a műkincsvadász ("Ázsiai Sólyom" művésznéven ) útját szép nők és nagy pofonok jelzik. Halál precízen kidolgozott verekedésekkel és parádés kaszkadőrmutatványokkal van teli ez a két...

Lopakodó lelkek - 3-Iron (Bin-jip) (2004)

Lopakodó lelkek - 3-Iron (Bin-jip) (2004)

Remekmű ez a koreai kis filmecske, Kim Ki-Duktól, aki a Magyarországon is bemutatott Tavasz, nyár, ősz, tél... és tavasz-t is jegyzi.

Center Stage (Yuen Ling-Yuk) (1992)

Center Stage (Yuen Ling-Yuk) (1992)

Center Stage (Yuen Ling-Yuk) (1992) iMDBAz eredeti kantoni cím egy nevet takar, mégpedig nem másét, mint a 30-as évek némafilmjeinek egyik (ha nem a) legnépszerűbb kínai színésznőjének nevét (mandarin neve, amit a film felirata...