belépés∆

Anthony Wong Chau-Sang

„Anthony Wong… nagy valószínűséggel a legdühösebb ember Hong-Kongban.” (Simon Yam)

Anthony Wong Chau-Sang


Wong Chau-Sang 1961 szeptember 2-án született, egy kínai anya és egy brit tengerész apa fiaként, aki elhagyta a családot még Wong gyerekkorában. Az iskolában sohasem volt túl jó tanuló, ráadásul állandóan piszkálták amiatt a társai, hogy csak félig kínai. Az érettségi után egyre intenzívebben kezdett a színészet iránt érdeklődni, végül legjobb barátja rábeszélésére jelentkezett az ATV színészképző kurzusára. Két évet tanult ott, ezalatt 25 tv-s szerepe volt, többnyire apró mellékszerepek. Ezután a Hong Kong Academy of Performing Arts iskolát látogatta, ahol többek között Cyrano De Bergerac és Oidipus Rex szerepében fejlesztette színészi képességeit, majd 1988-ban visszatért a tv-be. Az első főszerepét 1990-ben kapta, ami után több filmajánlatot is kapott.
 

Anthony Wong Chau-Sang


Azóta Anthony Wong Hong-Kong egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb színészévé vált, aki képes a legkülönfélébb szerepekkel is teljesen azonosulni. Sok színésszel ellentétben Wong nem nagyon aggódik a személyes megjelenése miatt és hajlandó akár extrém dolgokra is (pl. leborotválhatják a haját, előnytelen make-up-ot erőltethetnek rá, vagy hajlandó akár drasztikusan meghízni (az Armageddon című filmben), hogy az eljátszott karakternek valósághűbb képét tudja megformálni.
A nyugati világban talán a legismertebb szerepe a John Woo Hard-boiled című filmjében alakított Johnny Wong, aki a főszerepet alakító Chow Yun-Fat mániákus ellensége. Ugyanebben az évben forgatta le szintén Chow Yun-Fat-tel együtt a Full Contact című filmet is, amiben egy gyenge-akaratú barátot alakított, így már karrierje elején emlékezetes alakításokat mutatott be teljesen különböző figurák alakítójaként. Sokak által a Category III királyaként ismert, hiszen több igencsak véres filmben is játszott, mint amilyen például a The Untold Story, amiért a legjobb színész díját is megkapta a HK Film Awards-on. Ebben a filmben a filmtörténet egyik legszadistább és leginkább felejthetetlen gonosztevőjét alakítja, aki lemészárol egy egész vendéglős családot (beleértve a kisgyerekeiket is) és felszolgálja őket a gyanútlan vendégeknek. A tény, hogy Wong képes egy megvetendő figurát úgy eljátszani, hogy elnyeri a nézők szimpátiáját még annak ellenére is, hogy a legszörnyűbb dolgokat teszi meg a vásznon, legalább annyira nyugtalanító volt, mint maga a film és megkérdőjelezhetetlen bizonyítéka lett Wong remek színészi képességeinek.
Ezek után olyan filmszerepek következtek, mint többek között a The Heroic Trio, a Taxi Hunter és a Rock'n roll cop. Aztán sok hongkongi filmsztárhoz hasonlóan ő is átlépett a kamera túloldalára, hogy rendezőként is kipróbálja magát. Ebből született a meglehetősen bizarr horror film, a New tenant, amit egy évvel később a Top Banana Club című vígjáték követett. Ez utóbbi eredetileg a rádió show-jának a címe volt, amiből kirúgták a túlzottan is szókimondó tartalma miatt.

Anthony Wong Chau-Sang


A 90-es évek közepén úgy tűnt, hogy Wong hátat fordít a színészetnek, sok-sok pletyka terjengett arról, hogy inkább a zenével akar foglalkozni, de arról is, hogy amiatt vonul vissza, mert beteg, de még a magánéletbeli problémák is felvetődtek indokként. A valóság azonban egy pajzsmirigy betegség volt, amiből szerencsésen (és a filmrajongók nagy örömére) felépült és erősebben, mint valaha, visszatért az Armageddon és a Beast Cops című filmekben. Ez utóbbiért ismét megkapta a legjobb színész díját.
Érdekes az is, ahogy kiválasztja, milyen szerepeket vállal el. Finoman szólva is „bármit” elvállal, az olyan nagy volumenű filmektől kezdve, mint akár a Time & Tide, vagy az A Man Called Hero, egészen a Raped By an Angel 4, vagy az Erotic Nightmare szerű nem éppen a színvonalukról elhíresült alkotásokig. Nem számít, milyen kis szerepet kap, Wong következetesen igyekszik emlékezetessé tenni az általa alakított figurát.
Az új évezredben olyan kiemelkedő szerepeket kapott, mint a rendőrfelügyelő az Infernal Affairs trilógiában, vagy a vámpírszolga a The Twins Effect-ben.
Wong mindezek mellett egy kiváló zenész is, három albumot is kiadott a punk-rock zenekarával, bár a szövegeik miatt be lettek tiltva Kínában és egy ideig Hong-Kongban is.

Forrás:

IMDb

Starpulse

Hong Kong Film Net

LoveHKFilm

Wikipedia

Hong Kong Movie World

Port.hu

 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Lone Wolf and Child: Assassin On The Road To Hell (1989)

Lone Wolf and Child: Assassin On The Road To Hell (1989)

  Léteznek valódi ikonikus karakterek, amelyek már a színrelépésüktől kezdve predesztináltak a legendává válásra. A fölöttébb különös, "Magányos Farkas és kölyke" néven ismert bérgyilkossá lett szamuráj ilyenné lett az évek során. Nézzük, honnan indult a története.

Mamoru Oshii Cinema Trilogy

Mamoru Oshii Cinema Trilogy

Sikerült végignéznem a GITS megalkotójának ezt a korai trilógiáját és elég rendesen meglepődtem. A filmek külcsínye valamiféle cyberpunk-ot, de legalábbis sci-fi-t sejtet, pedig csak nagyon távolról azok. Az egész valamiféle postmodern játszadozás, amelyen nekem...

Tsubaki Sanjuro Remake (2007)

Tsubaki Sanjuro Remake (2007)

Az utóbbi időben sajnos a japán filmiparban is megszaporodtak a rajongók által elsősorban a „jaj, hát ezt miért kellett?” felkiáltással fogadott produkciók, amik legtöbbje régi nagy sikerek újraforgatása. Ezen próbálkozások egyike Morita Yoshimitsu filmje, a...

Love Com (2006)

Love Com (2006)

Love Com (2006)iMDBKoizumi Risa élete maga a pokol, ugyanis a diáklány testmagassága 170 centi, ami (japán mércével legalábbis) nagyon magasnak számít és emiatt kap kosarat. Otani Atsushi élete szintén maga a pokol, ugyanis a fiú...