belépés∆

Anthony Wong Chau-Sang

„Anthony Wong… nagy valószínűséggel a legdühösebb ember Hong-Kongban.” (Simon Yam)

Anthony Wong Chau-Sang


Wong Chau-Sang 1961 szeptember 2-án született, egy kínai anya és egy brit tengerész apa fiaként, aki elhagyta a családot még Wong gyerekkorában. Az iskolában sohasem volt túl jó tanuló, ráadásul állandóan piszkálták amiatt a társai, hogy csak félig kínai. Az érettségi után egyre intenzívebben kezdett a színészet iránt érdeklődni, végül legjobb barátja rábeszélésére jelentkezett az ATV színészképző kurzusára. Két évet tanult ott, ezalatt 25 tv-s szerepe volt, többnyire apró mellékszerepek. Ezután a Hong Kong Academy of Performing Arts iskolát látogatta, ahol többek között Cyrano De Bergerac és Oidipus Rex szerepében fejlesztette színészi képességeit, majd 1988-ban visszatért a tv-be. Az első főszerepét 1990-ben kapta, ami után több filmajánlatot is kapott.
 

Anthony Wong Chau-Sang


Azóta Anthony Wong Hong-Kong egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb színészévé vált, aki képes a legkülönfélébb szerepekkel is teljesen azonosulni. Sok színésszel ellentétben Wong nem nagyon aggódik a személyes megjelenése miatt és hajlandó akár extrém dolgokra is (pl. leborotválhatják a haját, előnytelen make-up-ot erőltethetnek rá, vagy hajlandó akár drasztikusan meghízni (az Armageddon című filmben), hogy az eljátszott karakternek valósághűbb képét tudja megformálni.
A nyugati világban talán a legismertebb szerepe a John Woo Hard-boiled című filmjében alakított Johnny Wong, aki a főszerepet alakító Chow Yun-Fat mániákus ellensége. Ugyanebben az évben forgatta le szintén Chow Yun-Fat-tel együtt a Full Contact című filmet is, amiben egy gyenge-akaratú barátot alakított, így már karrierje elején emlékezetes alakításokat mutatott be teljesen különböző figurák alakítójaként. Sokak által a Category III királyaként ismert, hiszen több igencsak véres filmben is játszott, mint amilyen például a The Untold Story, amiért a legjobb színész díját is megkapta a HK Film Awards-on. Ebben a filmben a filmtörténet egyik legszadistább és leginkább felejthetetlen gonosztevőjét alakítja, aki lemészárol egy egész vendéglős családot (beleértve a kisgyerekeiket is) és felszolgálja őket a gyanútlan vendégeknek. A tény, hogy Wong képes egy megvetendő figurát úgy eljátszani, hogy elnyeri a nézők szimpátiáját még annak ellenére is, hogy a legszörnyűbb dolgokat teszi meg a vásznon, legalább annyira nyugtalanító volt, mint maga a film és megkérdőjelezhetetlen bizonyítéka lett Wong remek színészi képességeinek.
Ezek után olyan filmszerepek következtek, mint többek között a The Heroic Trio, a Taxi Hunter és a Rock'n roll cop. Aztán sok hongkongi filmsztárhoz hasonlóan ő is átlépett a kamera túloldalára, hogy rendezőként is kipróbálja magát. Ebből született a meglehetősen bizarr horror film, a New tenant, amit egy évvel később a Top Banana Club című vígjáték követett. Ez utóbbi eredetileg a rádió show-jának a címe volt, amiből kirúgták a túlzottan is szókimondó tartalma miatt.

Anthony Wong Chau-Sang


A 90-es évek közepén úgy tűnt, hogy Wong hátat fordít a színészetnek, sok-sok pletyka terjengett arról, hogy inkább a zenével akar foglalkozni, de arról is, hogy amiatt vonul vissza, mert beteg, de még a magánéletbeli problémák is felvetődtek indokként. A valóság azonban egy pajzsmirigy betegség volt, amiből szerencsésen (és a filmrajongók nagy örömére) felépült és erősebben, mint valaha, visszatért az Armageddon és a Beast Cops című filmekben. Ez utóbbiért ismét megkapta a legjobb színész díját.
Érdekes az is, ahogy kiválasztja, milyen szerepeket vállal el. Finoman szólva is „bármit” elvállal, az olyan nagy volumenű filmektől kezdve, mint akár a Time & Tide, vagy az A Man Called Hero, egészen a Raped By an Angel 4, vagy az Erotic Nightmare szerű nem éppen a színvonalukról elhíresült alkotásokig. Nem számít, milyen kis szerepet kap, Wong következetesen igyekszik emlékezetessé tenni az általa alakított figurát.
Az új évezredben olyan kiemelkedő szerepeket kapott, mint a rendőrfelügyelő az Infernal Affairs trilógiában, vagy a vámpírszolga a The Twins Effect-ben.
Wong mindezek mellett egy kiváló zenész is, három albumot is kiadott a punk-rock zenekarával, bár a szövegeik miatt be lettek tiltva Kínában és egy ideig Hong-Kongban is.

Forrás:

IMDb

Starpulse

Hong Kong Film Net

LoveHKFilm

Wikipedia

Hong Kong Movie World

Port.hu

 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Iron Monkey (1993)

Iron Monkey (1993)

Imdb  Iron Monkey egyfajta kínai Robin Hoodként fosztogatja a gazdagokat és patronálja a szegényeket az általa lopott pénzből. Batman is jó analógia lehet személyéhez, hiszen hősünk egyben elismert személyiség is civilben....

Misumi Kenji (1921-1974)

Misumi Kenji (1921-1974)

  IMDb Misumi Kenji egyike a legismertebb japán rendezőknek, akiről valójában alig tudunk valamit, így hagyományos életrajzot róla összeállítani szinte lehetetlen. A neve a Lone Wolf And Cub sorozat révén bekerült a köztudatba, de az életművének a...

The Promise (2005)

The Promise (2005)

Alternatív címek: Mo Gik / Wu Ji / Master Of The Crimson Armor Rendezte: Kaige Chen IMDb  Qingcheng hercegnő (Cecilia Cheung) kiskorában egyezséget kötött Manshen istennővel (Chen Hong): cserébe azért, hogy ne kelljen többé nélkülöznie...

Fatal Contact (Hak Kuen) (2006)

Fatal Contact (Hak Kuen) (2006)

Fatal Contact (Hak Kuen) (2006)iMDB Egy csapat fiatal Hongkongba érkezik a kontinentális Kínából, ahol egyikük kung-fu tudására felfigyel néhány bűnöző, akik illegális meccsekre kötnek fogadásokat. A naív, tisztességes Ko (Jacky Wu) nem nagyon hajlik arra,...