belépés∆

Lam Suet

Lam Suet (林雪)

Lam Suet

Lam Suet valamikor 1962-ben (ha a forrásként talált kínai oldal valóban róla szól) született Tianjin-ben, Kínában. Fiatalon, 1979-ben került Hongkongba, hogy felvegye nagyapja ráhagyott örökségét. Ahogy az lenni szokott, a pénzt elpazarolta mindenféle apróságra, Hongkongban ragadt és különféle furcsa munkákkal kereste meg a betevőre valót, eleinte egy gyárban dolgozott, majd részmunkaidős asztalos lett belőle. Nagy hobbija volt a snooker és ezen a hobbin keresztül ismerkedett meg Lam Ching-Ying-gel, aki Sammo Hung kaszkadőrcsapatának tagjaként (is) dolgozott. Rajta keresztül került be a filmes világba és vállalt el mindenféle munkákat a háttérben, volt, hogy forgatókönyveket ellenőrzött, máskor a világítást kezelte, de szinte mindenben segített, ahol éppen szükség volt rá.

Lam Suet

Ahogy múlt az idő, úgy kezdte el egyre inkább érdekelni a színészet is és kezdte el zaklatni a rendezőket, hogy engedjék játszani a filmjeikben. Volt köztük, aki engedte, így rengeteg apró szerepet kapott már a 80-as évektől kezdve, igaz, a legtöbb ezek között gyakorlatilag statisztaszerep volt, a nevét meg sem említették a színészek között. Egyetlen komolyabb alakítása említésre méltó ebből az időből, mégpedig az 1991-es Story of Ricky, amiben az egyik rab megformálása fűződik a nevéhez. A sok filmes háttérmunkának köszönhetően további barátokat szerzett, akik közül két nevet érdemes kiemelni, mert ők emelték be Lam-ot igazán a filmvilágba. Egyikük Stephen Chow Shing-Chi, aki 1996-ban őt is szerepeltette a God of Cookery-ben és az ott megformált kövér triád alakításának köszönhetően már nagyobb szerepeket kapott, Chow pedig 8 évvel később ismét felkérte egy szerepre akkori legújabb filmjében, a Pofonok földjében.

Lam Suet

A másik barát, akinek Chow-nál is többet köszönhet Lam, az Johnny To Kei-Fung, aki nemzetközi szinten is sikert aratott filmjeiben (több mint 20 To-hoz köthető filmben játszott) külföldön is ismertté tette. Olyan To sikerekben látható, mint az Expect the Unexpected, amiben egy balfácán kínai rablót játszott, akit a zárkában megetet Lau Ching-Wan, az A Hero Never Dies, amiben Lau Ching-Wan csapatának egyik tagját játszotta, a The Mission, amiben az öt főhős egyikét alakította, a két Running out of Time, a Wu Yen, amiben a miniszterelnököt játszotta, a PTU, ahol egy saját magát nagyratartó, de nagyon szerencsétlen rendőrt játszott, vagy az újabb közös filmjeik közül az Adásunkat megszakítjuk, amiben egy nem túl bátor apát játszott, az Election, amiben Big Head-et formálta meg, valamint az Exiled, amiben újra az öt főhős egyike volt és az Eye in the Sky, amiben szokás szerint egy kétbalkezes dagadt bűnözőt játszott.

Lam Suet

A két legjelentősebb film ezek közül a The Mission, amiért jelölték 2000-ben a HKFA-n az év mellékszereplője díjára, valamint a PTU, amiért újfent jelölést kapott, sőt nyert is, bár rengeteg vita lett belőle, mert sokak szerint egyértelműen főszereplője volt a filmnek, nem pedig „csak” mellékszerepet játszott.
Mióta 1996-ban „felfedezték”, mintegy 80 filmben játszott, alkatának köszönhetően markáns karakterszínésszé vált és főleg azóta, hogy a hozzá kicsit hasonló alkatú Ng Man-Tat visszavonult, nagyon „riválisa” sincs. Akárcsak a másik jellegzetes arcú karakterszínész, Shiu Hung-Hui esetében, Lamnak is az arcát gyakorlatilag mindenki ismeri, aki látott már hongkongi filmet, a neve azonban kevéssé ismert. Pedig érdemes megjegyezni, hiszen az utóbbi idők nagy hongkongi filmjeiben szinte kivétel nélkül feltűnik, ha csak néhány pillanatra is. A fentebb említetteken kívül további emlékezetesebb alakításai közé tartozik a Diva: Ah Hey, amiben Charlene Choi apját játszotta, a Moving Targets, az Elixir of Love, ahol az egyik halász megformálása fűződik a nevéhez, a Jiang Hu, ahol szokás szerint kétbalkezes rendőrt játszott, a Love @ First Note, ahol Kary Ng alkoholista apját alakította, a Dog Bite Dog, ahol egy peches rendőrt játszott, valamint a Forest of Death, ahol Qi Shu főnökének szerepében látható, de ezeken kívül is rengeteg filmben látható még kisebb-nagyobb szerepekben.

Lam Suet

Minden valószínűség szerint a jövőben is rengeteg hasonló szerepben fogjuk még látni. Magánéletéről még nem volt szó, igaz, információ sincs nagyon róla azon kívül, hogy egy nála 10 évvel fiatalabb hölgyet vett feleségül mintegy tíz évvel ezelőtt, aki ugyanabból a városból származik, mint Lam.

Lam Suet

Hozzászólások   

#1 fea 2007-08-13 13:56
Tényleg hihetetlen ez a csóka, minden filmben szerepel. Most pl., a felsoroltakon kívül a Gong Tau-ban is szerepelt.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Tokyo Boy (Toukyou Shounen) (2008)

Tokyo Boy (Toukyou Shounen) (2008)

 Néhány évvel ezelőtt készült egy több, különálló filmből álló sorozat, amely a Love Cinema összefoglaló néven futott. Minden egyes darabja rendhagyó, meghökkentő szerelmi történeteket mutatott be, amikre a kísérletező kedv és az alacsony költségvetés...

Princess Iron Fan (Tie shan gong zhu) (1941)

Princess Iron Fan (Tie shan gong zhu) (1941)

  Vu Cseng-en klasszikus regénye, a Nyugati utazás, avagy a Majomkirály története nem egy filmfeldolgozást megélt már, nem egy filmest ihletett meg; legutóbb Jackie Chan és Jet Li első közös mozija (The Forbidden Kingdom) kölcsönzött...

The Man from Hong Kong (1975)

The Man from Hong Kong (1975)

Jimmy Wang Yu, miután szakított a tehetségét kihasználó, de egyébként őt meglehetősen mostohán kezelő Shaw testvérek stúdiójával, létrehozta a Golden Harvest produkciós céget.

Flash Point (Po jun) (2007)

Flash Point (Po jun) (2007)

Flash Point (Po jun) (2007)iMDBDonnie Yen, mint ahogyan több interjúban is elmondta, folyamatosan arra törekszik, hogy újabb és újabb harcművészeti elemeket illesszen bele az éppen aktuális filmjeibe. Ezek közül a legújabb stílus, amiben kipróbálta magát,...