belépés∆

Roy Cheung Yiu-Yeung

Roy Cheung Yiu-Yeung (张耀扬)

Roy Cheung Yiu-Yeung

Cheung Yiu-Yeung 1964 (más források szerint 1963) július 20-án született Hongkongban. Gyerekkorában Bruce Lee-t tartotta példaképének, de nem törekedett sem arra, hogy színész, sem arra, hogy harcművész legyen. Tanulmányai befejezése után modellként kezdett dolgozni, ekkoriban fedezte fel őt Ringo Lam, akinek segítségével 1985-től kezdve kapott filmszerepeket. Yonfan drámájában, a The Story of Rose-ban debütált, amit egy vígjáték, a Seven Angels követett. Egy újabb melodráma (Silent Love) és egy horror (Escape from Coral Cove), amiben ő alakította a félelmetes „kreatúrát” után jött el az ideje, hogy felfedezőjének új filmjében is szerepet kapjon.

Roy Cheung Yiu-Yeung

Ez volt a Prison of Fire, amiben a kegyetlen és korrupt börtönőrt, a sebhelyes arcú Hung-ot alakította, a szerep pedig egyből híressé tette, ráadásul még egy jelölést is kapott érte a HKFA-n a legjobb mellékszereplő kategóriában. Ettől kezdve hosszú évekre „megragadt” a gonosz figurák megtestesítőjének skatulyájában (többek szerint szándékosan), akár bűnözőt, akár nem túl jószándékú rendőrt játszott, mindig igyekezett félelmet kiváltani a nézőkből. A közös munka Ringo Lam-mel tovább folytatódott Lam on Fire sorozatában, amik közül Cheung játszott a City on Fire-ben, a School on Fire-ben és egy röpke visszatérés erejéig a Prison on Fire II-ben is, valamint a Wild Search-ben is.

Roy Cheung Yiu-Yeung

Cheung a későbbiekben is megmaradt „gonosznak”, nagyon ritkán lépett ki a már megszokott triád, illetve korrupt zsaruk megformálásából. Ennek köszönhetően sohasem került be Hongkong legjobban fizetett és legnagyobb sztárnak számító színészei közé, a rendezők viszont előszeretettel szerepeltették, a kicsit sablonos figurákat ugyanis rendszerint tökéletes profizmussal játszotta el. Emlékezetesebb szerepei a 80-as évek végétől kezdve a 90-es évek első feléből a They Came to Rob Hongkong, a Fight Back To School, a Wicked City, a Ghost Lantern, az Organized Crime and Tirad Bureau és az Asian Cop: High Voltage. Az általa megformált rosszfiúk olyan hitelesek voltak, hogy a pletykák és a szóbeszédek szerint a való életben is köze lehetett a triádokhoz. Ugyanakkor volt az alakításaiban egyfajta karizmatikus és férfias jelleg, amivel egyrészt igencsak felkeltette a hölgyek figyelmét (későbbi történet, de idevág, ugyanis egy tajvani popsztár, Yuki Tsui a 2000-es Golden Horse Awards-on vallott neki szerelmet, miközben együtt adtak át egy díjat), másrészt sokak szerint megérett az ideje, hogy egy árnyalt személyiségű karaktert alakítson.

Roy Cheung Yiu-Yeung

Az első ilyen szerepet az 1992-es Rose-ban kapta, amiben Maggie Cheung partnereként egy olyan triádot alakított, akit megszelidít egy nő, majd a későbbiekben nemeslelkű triádfőnököket személyesített meg a To Live and Die in Tsimsatsui-ben, a Mongkok Story-ban és a Beast Cops-ban is.
Közben a 90-es évek közepén kezdődött meg a közös munkája Andrew Lau-val, akivel ismeretségük már a 80-as évek vége óta tartott, hiszen Lau is Ringo Lam mellett segédkezett több filmjének forgatásakor is. Első közös filmjük a ’94-es Modern Romance volt, amit aztán a Young & Dangerous sorozat harmadik és negyedik része követett, amikben Roy két teljesen más, de ugyanolyan gonosz karaktert alakított. A kritikusok egyemberként dicsőítették az ötletet, hogy Lau végre a hongkongi film legismertebb rosszfiúját is beleszőtte a történetbe. Cheung a későbbiekben több „nem hivatalos” Y&D filmben is feltűnt (Those Were The Days, Once Upon a Time in Triad Society 2), ezeknél érdekesebb azonban, hogy a The Storm Riders-ben odahagyta a gonosz figurákat és egy tőle teljesen váratlan karaktert, egy buddhista szerzetest alakított.

Roy Cheung Yiu-Yeung

A The Storm Riders után a következő nagy dobás Johnnie To filmje, a The Mission volt, amiben ő is az öt testőr egyikének szerepében volt látható. Alakítása olyan meggyőző erejű volt, hogy a Golden Bauhinia Awards legjobb mellékszereplője díját neki ítélték. A továbbiakban is emlékezetes alakítások fűződnek a nevéhez, többek között az Unbeatables, a Young & Dangerous 6. része és főként a Jiang Hu: The Triad Zone, amiért 1988 után ismét jelölték a HKFA legjobb mellékszereplő díjára. Wong Kar-Wai Szerelemre hangolva című filmjében ugyan nem volt látható, hallható azonban igen, mert Wong úgy határozott, hogy a két főszereplő „csalfa” párjai nem látszanak a filmben.

Roy Cheung Yiu-Yeung

Az utóbbi néhány évben kicsit megritkultak a szerepei, de természetesen ezek között is akad olyan, amelyik említésre érdemes. Egy kis szerepet kapott az Erő gyermekeiben és a Chinese Odyssey 2002-ben, míg a Szigorúan Piszkos Ügyek második részében egy Tony Leung-hoz hasonló beépített embert játszott, akinek gyakorlatilag szótlan jelleme szöges ellentétben állt Chapman To mindent kommentáló stílusával. Ismerői szerint egyébként a magánéletben sem tartozik a szószátyár emberek közé.

Roy Cheung Yiu-Yeung

Néhány újabb filmbeli alakítás után (Brothers, The Game of Killing, Colour of the Loyalty, Moonlight in Tokyo) következett 2006-ban az újabb közös munka Johnnie To-val a The Mission „folytatásában”, az Exiled-ben, amiben újfent az öt főhős egyikét alakította.
2007-ben eddig csak egy szerepe ismert, ez a sok sztárt felvonultató The Drummer lesz.

Roy Cheung Yiu-Yeung
 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Myth (San Wa) (2005)

The Myth (San Wa) (2005)

 imdb Nem kimondottan kedvelem Jackie Chan legutóbbi filmjeit, de ez a movie szerencsére kissé eltér a lassan már megszokott, nem kevéssé "elhollywoodiasodott" Jackie Chan filmektől - ennek ellenére nem hagyott bennem maradandó nyomokat.A történet két szálon...

13 Beloved (13 game sayawng) (2006)

13 Beloved (13 game sayawng) (2006)

Főként a japán filmekre jellemző, hogy a készítők egy átlagpolgárt, az "ordinary salesman"-nek is nevezett karaktert teszik főszereplőnek. Ez a fickó egy teljesen hétköznapi figura, becsülettel dolgozik, fizeti az adót, autója és esetleg családja is...

Meatball Machine (2005)

Meatball Machine (2005)

 Aki se nem utálja, se nem szereti a Tetsuo-t, Shinya Tsukamoto kultikussá vált filmjét, az valószínűleg nem látta.Aki utálja, az próbál ösztönösen valami másra gondolni,  amikor virslit eszik, szeretkezik, egy mitesszert nyomkod az arcán...

Rosamund Kwan Chi-Lam

Rosamund Kwan Chi-Lam

Rosamund Kwan Chi-Lam (关之琳)Kwan Chi-Lam 1962. szeptember 24-én született Hongkongban. Szülei a Shaw Brothers filmstúdió akkori sztárjai voltak, édesanyja Cheung Bing Sai, apja Kwan Shah (ő az ismertebb a szülők közül, többek között a Better...