belépés∆

Daniel Wu Yin-Cho

Daniel Wu Yin-Cho (吳彥祖)

Daniel Wu Yin-Cho

 

Daniel Wu 1974. szeptember 30-án született San Francisco-ban. Szülei a kommunista hatalomátvétel idején vándoroltak el Shanghaiból, majd néhány kitérő után a New York University diákjai lettek, itt is ismerkedtek össze. A családalapításra azonban már San Francisco-ban került sor és két nővére után Daniel a család harmadik gyermekeként jött világra. Tanulmányait a Head-Royce School-ban végezte Oakland-ben, majd az Oregoni Egyetemen tanult építészetet. Gyerekként nagyon szerette a kung-fu filmeket, amiknek köszönhetően 11 éves korában kezdett wushu-zni. 1994 januárjában alapította meg az Oregoni Egyetem wushu klubját, aminek egy ideig a vezetője is volt. 1997-ben fejezte be tanulmányait, majd nem sokkal később Hongkongba utazott turistaként. Ekkor fedezték fel és részmunkaidőben modellkedni kezdett. Filmes karrierje egy Jackie Chan-nel való találkozással kezdődött, aki bemutatta ügynökének, Willie Chan-nek.

Daniel Wu Yin-Cho

Első filmszerepét Yon Fan Bishonen-jében kapta, majd 1998-ban további két filmben is látható volt. Az egyik Wai-Keung Lau Young & Dangerous sorozatának prequel-je volt, a másik pedig a City of glass című romantikus dráma. Egy évvel később már Jackie Chan-nel is együtt játszott a Gorgeous-ban, valamint a szintén Jackie nevéhez köthető Gen-X Cops-ban, azévi harmadik filmje pedig a Purple Storm volt.
2001-ben ismét Yon Fan filmjében kapott szerepet, a Peony Pavilion című regény megfilmesítésében, majd szép sorban jöttek a további alakítások musicaltől kezdve (Beijing Rocks) vígjátékokon keresztül (The Peeping, Love Undercover) egészen az akciófilmekig (Naked Weapon). Ez utóbbi filmnek köszönhetően sokat szerepelt a bulvárlapokban, hiszen a női főszereplő, Maggie-Q egy ideig a barátnője volt.

Daniel Wu Yin-Cho

További tipikus HK filmekbeli alakítások után (Love undercover 2, Magic kitchen, Enter the phoenix) végre egy komolyabb, sötétebb hangulatú szerep következett a One night in Mongkokban, majd első külföldi filmje, Jackie Chan 80 nap alatt a Föld körülje. A szintén 2004-ben forgatott Új rendőrsztori pedig meghozta Daniel számára az első díjat is színészetéért, az unatkozó Joe Kwan alakításával kiérdemelte a 2005 legjobb mellékszereplője díjat.

Daniel Wu Yin-Cho

A továbbiakban újabb tipikus közönségfilmekben volt látható (Beyond Our Ken, House of fury, Divergence, Drink-Drank-Drunk, Everlasting Regret), majd ő is bekerült azon hongkongi színészek közé, akik mandarin nyelvű szuperprodukcióban is megmutathatták képességeiket. Xiaogang Feng Hamlet adaptációjában, a The banquet-ben Wu Luan herceget alakította.
2005-ben megalakította az Alive nevű együttest barátaival, Terence Yin-nel, Convoy Chan-nel és Andrew Lin-nel. A zenekarral nemcsak a slágerlistákra kerülés volt a célja, hanem a hongkongi zeneiparról készített áldokumentumfilm, a The heavenly kings elkészítése is. A film 2006-ban készült el, Daniel ebben a filmben debütált rendezőként és forgatókönyvíróként is, apróbb cameo szerepekben pedig számtalan hongkongi sztár feltűnik benne.

Daniel Wu Yin-Cho

Jelenleg két filmet forgat, az egyik az 1930-as évek Shanghai-jában játszódó Blood Brothers, a másik pedig Tung-Shing Yee thrillerje, a Protege. Mind a kettő megjelenése valamikor 2007-ben várható.

Források :

In Love With Daniel Wu
AsianHunk.net
iMDB
WikiPedia

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Granny Gabai (2006)

Granny Gabai (2006)

 iMDB  Talán az Always (San Chome no Yuhi) volt az a film, melynek sikere megindította a szentimentális drámák korszakát, de minden...

Blind Beast (Moujuu) (1969)

Blind Beast (Moujuu) (1969)

Blind Beast (盲獣) (1969)iMDBEdogawa Rampo, a japán misztikus irodalom megteremtőjének regényei jópár filmest megihlettek az évek folyamán, az ötvenes években elsősorban legnépszerűbb detektívregényhősének, Akechi Kogoro kalandjait filmesítették meg, a közelmúltból a több rövid történetből összeállított...

Pinky Violence Collection (2005)

Pinky Violence Collection (2005)

Pinky Violence Collection (2005)A kiadás éve ne tévesszen meg senkit sem, ez a 4 filmet tartalmazó gyűjtemény a japán pinku eigák aranykorába, a 70-es évek első felébe enged egy kis betekintést, nem is akármilyet! Ezek...

Once Upon a Time in China III. (Wong Fei Hung ji saam: Si wong ja…

Once Upon a Time in China III. (Wong Fei Hung ji saam: Si wong jaang ba) (1993)

imdb A trilógia utolsó részében Wong Fei Hun-nak, a neves harcművész mesternek immáron Pekingbe vezet az útja, ahol meglátogatja apját. Az utazás célja, hogy bemutassa jegyesét, aki mindvégig mellette volt, s bár névben rokona, valójában azonban...