belépés∆

Once Upon a Time in China III. (Wong Fei Hung ji saam: Si wong jaang ba) (1993)

Once Upon a Time in China III. (Wong Fei Hung ji saam: Si wong jaang ba) (1993)

imdb 

A trilógia utolsó részében Wong Fei Hun-nak, a neves harcművész mesternek immáron Pekingbe vezet az útja, ahol meglátogatja apját. Az utazás célja, hogy bemutassa jegyesét, aki mindvégig mellette volt, s bár névben rokona, valójában azonban nem. Sajnos Wong, egy igazi hőshöz méltón, természetesen bajba kerül, ami az éppen megrendezésre kerülő, harcművész iskolák számára rendezett, "Oroszlán tánc" játékok körül bonyolódik.


A trilógia szépen ível fel, s csúcsosodik ki ebben a részben. A látvány lenyügöző: nagy terek, sok statiszta, rengeteg színes jelmez (elképesztő a több tucatnyi oroszlán jelmez), gyönyörűen korreografált harcok, s mindez a digitális világ műviessége nélkül. A dramaturgia a jól bevált sémát követi, eleinte komédia, a végén komolyabb, akciódúsabb. A színészek a megszokott alakítást nyújtják, tehát látszik, hogy a három rész előre ki lett találva, szünet nélkül forgatták le egymás után őket, s így nagyon egységes lett. Ilyen tekintetben az Indiana Jones trilógiához hasonlítanám, amire rátesz, hogy ezen utolsó részben már nagyon kevés a valós történelmi vonatkozás, s leginkább kalandfilm jelleget ölt.
Úgy gondolom mindenképpen alapműnek számít, megtekintése kötelező. Bár Tsui Hark a későbbiekben elkészített még pár folytatást, azokban már nem Jet Li a főszereplő, ezért én nem sorolom őket e filmekhez.

Hozzászólások   

#1 Boros69 2008-07-29 21:30
Szépen megkomponált, boldog befejezés, ahogy az várható is volt. Lehet, hogy a kisördög dolgozik bennem, de ebben már egyre több ( főleg az elején) a "hihetetlen" képességek bemutatása, gondolok itt Iron Foot első küzdelmére- nos ez kifejezeten nem tetszett, de a többi nagyon jó. A rengeteg oroszlán valóban páratlan látvány, úgy vélem mindenki alaposan ki tett magáért. Rengeteg (jó) statiszta= pazar látvány.
Li féltékenykedése pedig egyenesen szórakoztató volt. Ez is 5/5.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Chinese Odyssey I és II (1994)

Chinese Odyssey I és II (1994)

Chinese Odyssey I és II (1994)iMDB első rész (Pandora's Box)iMDB második rész (Cinderella) A XVI. században élt egy kínai író, Ch’eng-En Wu, akit a 100 fejezetből álló híres regény, az Utazás nyugatra szerzőjének tartanak. A...

Ghost Story of Yotsuya (Tokaido Yotsuya Kaidan) (1959)

Ghost Story of Yotsuya (Tokaido Yotsuya Kaidan) (1959)

Ahogy múltak az évek, egyre nehezebb dolog volt újat hozni a kísértet történetbe, de azért a filmvállalatok rendületlenül igyekeztek megoldani a problémát. Különösen amikor két stúdió is egyszerre látott neki a forgatásnak, ami 1959-ben megtörtént.

Death by Hanging (Koshikei) (1968)

Death by Hanging (Koshikei) (1968)

Egy Japánban élő koreai férfit, akit a filmben R-nek hívnak, halálra ítélnek két fiatal nő meggyilkolásáért és megerőszakolásáért. A film az ő felakasztásával kezdődik, ami sikertelen: a férfi túléli az akasztást. A bizottság tanácstalan, hosszas...

Hana (yori mo naho) - More Than Flower (2006)

Hana (yori mo naho) - More Than Flower (2006)

  iMDB  Hirokazu Kore-edát a modern japán film egyik legkomolyabb képviselőjeként lehet számon tartani. Eddigi munkái mind erősen art-house művek, de ettől függetlenül nem izzadságszagúak, könnyen lehet őket követni és értelmezni. Témaválasztása mindig sajátos, ami már kulcs...