belépés∆

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)

iMDB

Ennek a meglepően jól sikerült drámának már a címe is nagyon találó, hiszen több értelme is van, ráadásul mindegyik kapcsolatban van magával a filmmel. Egyrészt a Ken szó elsősorban a Skóciában használt angol nyelvben tudást, észlelést jelent, így az egész kifejezést fordíthatjuk úgy, hogy „ismereteinken túl”, másrészt szó szerint is fordítható, hiszen a férfi főszereplő neve Ken. A jól eltalált cím azonban csak a kezdet, a film maga legalább ilyen érdekes.

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)

A történet tehát Ken körül bonyolódik, érdekes módon ő azonban inkább mellékszereplő. Volt barátnője, Ching élete egycsapásra megváltozik, amikor is kikerül az internetre egy fotó, amin ő és Ken meztelenül pózol, ám míg Ken arca ki van kockázva, az övé nem. Emiatt a tanítónőként funkcionáló lányt elbocsátják és ő további fotóktól tartva be szeretne jutni a férfi lakására, hogy a számítógépéből eltüntesse a képeket. Ehhez azonban segítségre van szüksége és csak egyvalakire számíthat, mégpedig Ken új barátnőjére, Shirley-re. A két lány között furcsa barátság alakul ki és természetesen a jókora slusszpoén sem maradt le a történet végéről.

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)

A filmet Ho-Cheung Pang rendezte, aki rendezéseiben általában a modern világ problémáira és furcsaságaira igyekszik felhívni a figyelmet. Nem volt ez másként debütáló filmjében, a You Shoot I Shoot-ban sem, ahol bérgyilkosok extra szolgáltatásokkal igyekeztek feldobni az „üzletüket”, vagy éppen az A.V.-ben, ahol néhány fiatal saját pornófilmet akart készíteni, nem is beszélve az Isabella-ról, ahol az életet élvező egyedülálló rendőr szembesült azzal, hogy van egy lánya. Mint a Beyond our Ken történetéből látható, meglepetésekben és helyenként sajátos nézőpontból előadott megjegyzésekben ezúttal sem fog a néző hiányt szenvedni.

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)

Annak ellenére, hogy a középpontban a volt barátnő „bosszúja” áll a netre kikerült fénykép miatt, mégsem igazán a történet ezen szála miatt érdekes a film. Sokkal inkább a két nő beszélgetései emlékezetesek, ahogyan szépen lassan eljutnak oda, hogy valójában nagyon jó dolog az, hogyha ők ismerik egymást, illetőleg az a felismerés, hogy milyen is valójában az a „mesebeli herceg” és a „mesebeli hercegnő”. Mindehhez aztán a film végi slusszpoén adja a méltó keretet.

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)

A remek forgatókönyvnek köszönhetően a szereplők tevékenysége is fokozatosan más megvilágításba kerül, így a tűzoltó Ken-t alakító Daniel Wu eleinte nagyon romantikusnak hangzó „csajozós dumái” egyre röhejesebbé válnak, míg a néző hol az egyik, hol a másik nővel szimpatizál. A volt barátnőt alakító Gillian Chung ezúttal a Twins filmeknél jóval komolyabb szerepben sem okoz csalódást, de a Kínából Hongkongba került és a szülőföldjét nagy álmokkal elhagyó pincérnőt, Shirley-t alakító Höng Tao is korrekt alakítást nyújt. Érdekesség, hogy Tao végig mandarin dialektust használ, míg a többiek kantoniul beszélnek, de mindez senkit sem zavar, mindenki tökéletesen megérti a másikat.

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)

A filmről többet nem is érdemes írni, mert óhatatlanul lelőném a poénjait. A sok-sok szarkasztikus megjegyzés és az emberi kapcsolatok érdekes szemszögből bemutatása miatt (amit aztán a két lány szépen ki is beszél egymás között, főleg a Barbie és Ken példa emlékezetes) mindenképpen megtekintésre érdemes, én a magam részéről csak ajánlani tudom mindenkinek. Ho-Cheung Pang egy remek rendező, ezúttal is egy különleges és érdekes filmet hozott össze.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Samurai Spy (Ibun Sarutobi Sasuke) (1965)

Samurai Spy (Ibun Sarutobi Sasuke) (1965)

  1614-et írunk. Sasuke Sarutobi 14 éve járja Japán útjait, mint hírszerző. Jelentéseket küld, amikre nem kap választ. Klánurának szándékait nem ismeri. Elege van mindenből, csak békére vágyik. A Toyotomi klán még mindig uralja Osakát és...

Dororo (2007)

Dororo (2007)

Japán, az 1960-as évek vége. A legenda szerint egy napon Osamu Tezuka, a tisztelői által szerényen csak Mangaistenségnek nevezett szerző gyerekekre lett figyelmes, majd játék közben egyikük tolvajt (japánul: "dorobo") kiáltott, de kiejtenie nem sikerült...

Versus (2000)

Versus (2000)

Félelmetesnek tűnik ez a stílusegyveleg? Hát először nekem is, de a rendező mindenért kárpótol. A film rettentő kevés pénzből készült, de azt nagyon jól forgatták be. Nem olcsó színészeket szerződtettek, s valamiféle közepes látványvilágot hoztak...

A lustful man (Koshoku ichidai otoko) (1961)

A lustful man (Koshoku ichidai otoko) (1961)

A lustful man (好色一代男) (1961)iMDBEz a keserédes vígjáték Yonosuke, egy gazdag kereskedőcsalád gyermekének kalandjait mutatja be. Yonosuke egyetlen életcélja már gyerekkorától fogva, hogy a nőket boldoggá tegye. Ennek megfelelően hatalmas hódító (és egyben lódító) lett...