belépés∆

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)

iMDB

Ennek a meglepően jól sikerült drámának már a címe is nagyon találó, hiszen több értelme is van, ráadásul mindegyik kapcsolatban van magával a filmmel. Egyrészt a Ken szó elsősorban a Skóciában használt angol nyelvben tudást, észlelést jelent, így az egész kifejezést fordíthatjuk úgy, hogy „ismereteinken túl”, másrészt szó szerint is fordítható, hiszen a férfi főszereplő neve Ken. A jól eltalált cím azonban csak a kezdet, a film maga legalább ilyen érdekes.

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)

A történet tehát Ken körül bonyolódik, érdekes módon ő azonban inkább mellékszereplő. Volt barátnője, Ching élete egycsapásra megváltozik, amikor is kikerül az internetre egy fotó, amin ő és Ken meztelenül pózol, ám míg Ken arca ki van kockázva, az övé nem. Emiatt a tanítónőként funkcionáló lányt elbocsátják és ő további fotóktól tartva be szeretne jutni a férfi lakására, hogy a számítógépéből eltüntesse a képeket. Ehhez azonban segítségre van szüksége és csak egyvalakire számíthat, mégpedig Ken új barátnőjére, Shirley-re. A két lány között furcsa barátság alakul ki és természetesen a jókora slusszpoén sem maradt le a történet végéről.

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)

A filmet Ho-Cheung Pang rendezte, aki rendezéseiben általában a modern világ problémáira és furcsaságaira igyekszik felhívni a figyelmet. Nem volt ez másként debütáló filmjében, a You Shoot I Shoot-ban sem, ahol bérgyilkosok extra szolgáltatásokkal igyekeztek feldobni az „üzletüket”, vagy éppen az A.V.-ben, ahol néhány fiatal saját pornófilmet akart készíteni, nem is beszélve az Isabella-ról, ahol az életet élvező egyedülálló rendőr szembesült azzal, hogy van egy lánya. Mint a Beyond our Ken történetéből látható, meglepetésekben és helyenként sajátos nézőpontból előadott megjegyzésekben ezúttal sem fog a néző hiányt szenvedni.

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)

Annak ellenére, hogy a középpontban a volt barátnő „bosszúja” áll a netre kikerült fénykép miatt, mégsem igazán a történet ezen szála miatt érdekes a film. Sokkal inkább a két nő beszélgetései emlékezetesek, ahogyan szépen lassan eljutnak oda, hogy valójában nagyon jó dolog az, hogyha ők ismerik egymást, illetőleg az a felismerés, hogy milyen is valójában az a „mesebeli herceg” és a „mesebeli hercegnő”. Mindehhez aztán a film végi slusszpoén adja a méltó keretet.

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)

A remek forgatókönyvnek köszönhetően a szereplők tevékenysége is fokozatosan más megvilágításba kerül, így a tűzoltó Ken-t alakító Daniel Wu eleinte nagyon romantikusnak hangzó „csajozós dumái” egyre röhejesebbé válnak, míg a néző hol az egyik, hol a másik nővel szimpatizál. A volt barátnőt alakító Gillian Chung ezúttal a Twins filmeknél jóval komolyabb szerepben sem okoz csalódást, de a Kínából Hongkongba került és a szülőföldjét nagy álmokkal elhagyó pincérnőt, Shirley-t alakító Höng Tao is korrekt alakítást nyújt. Érdekesség, hogy Tao végig mandarin dialektust használ, míg a többiek kantoniul beszélnek, de mindez senkit sem zavar, mindenki tökéletesen megérti a másikat.

Beyond our Ken (Gung ju fuk sau gei) (2004)

A filmről többet nem is érdemes írni, mert óhatatlanul lelőném a poénjait. A sok-sok szarkasztikus megjegyzés és az emberi kapcsolatok érdekes szemszögből bemutatása miatt (amit aztán a két lány szépen ki is beszél egymás között, főleg a Barbie és Ken példa emlékezetes) mindenképpen megtekintésre érdemes, én a magam részéről csak ajánlani tudom mindenkinek. Ho-Cheung Pang egy remek rendező, ezúttal is egy különleges és érdekes filmet hozott össze.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Sword of Desperation (Hisshiken toriashi) (2010)

Sword of Desperation (Hisshiken toriashi) (2010)

  A Twillight Samurai sikere óta reneszánszát éli a szamurájfilm műfaja. Őrzik a sikerhozó hagyományokat, ugyanakkor alapos változtatások sorával a jelen igényeihez alakították az új hullám mozijait. Fölerősödött a történetmesélés, gazdagabb lett a kivitel, erősebb a...

Sex is Zero (Saekjeuk shigong) (2002)

Sex is Zero (Saekjeuk shigong) (2002)

Rendezte: Je-gyun YunIMDb A lúzer Eun-shik (Chang Jung Lim) reménytelenül beleszeret Eun-hyo-ba (Ji-won Ha), az iskola egyik népszerű, csinos lány tanulójába. Eun-hyo viszont összejön a sármos Sung-ok-kal (Min Jung). Persze Eun-shik nem adja fel, és...

Re-cycle (Gwai wik) (2006)

Re-cycle (Gwai wik) (2006)

Ting Yin (Angelica Lee - Divergence, Koma, The Eye 1-2.) sikeres bestseller író, szerelmes regényeit imádják olvasói. Mégis úgy érzi váltania kell, és nekiáll egy misztikus, a természetfelettivel foglalkozó regény megírásának.

Simon Yam Tat-Wah

Simon Yam Tat-Wah

Simon Yam Tat-Wah (任達華) Yam Tat-Wah 1955 március 19-én született Hongkongban. Apja akkoriban Hongkong rendőrfőnöke volt, aki sajnos elhalálozott, amikor Simon 11 éves volt. Két testvére van, nővére Yam Yim Yi, míg bátyja Peter Yam...