belépés∆

Detectives in 40 Minutes aka 4th Period Mystery (4-kyo-si Choo-ri-yeong-yeok) (2009)

Detectives in 40 Minutes aka 4th Period Mystery

A cím röpke szórakozást sugall és a film maga nem is nyújt többet annál. A koreai produkcióktól megszokott 2 órás játékidő helyett a sietős hongkongi akciókra emlékeztető mintegy 85 percbe sűrítettek bele egy jópofa, tinédzsereknek szóló tinédzserfilmet. Egy elsőfilmes rendezőtől nem is rossz próbálkozás!


Han Jeong-hoon az iskola mintadiákja, mindenben kitűnő. Kim Tae-gyoo az ellentéte, az igazi rosszgyerek, aki nyíltan utálja riválisait, a lányok szoknyája alatt fotózik, Jeong-hoon pedig különösen a bögyében van. Egy napon aztán Tae-gyoo gyilkosság áldozata lesz és minden jel Jeong-hoon-ra vall. Csak a titokzatos Lee Da-jeong lesz a segítségére, a furcsa párosnak pedig az adott óra végéig meg kell fejtenie a rejtélyt, ki és miért ölte meg Tae-gyoo-t.
A sztori tehát egy tökéletesen megkomponált tinikrimi, ami a célközönség számára minden egyes elemében szerethető. Az iskolai élet összes siráma belekerült a tiltott telefonhasználattól kezdve az európai ésszel szokatlanul durva tanári büntetésekig (igaz, a más produkciókban alap baseball ütős verések kimaradtak), az ügyetlen csajozási próbálkozásokon keresztül egészen a kemény rivalizálásokig. Mindezt még megfűszerezték a diákok kalandvágyával, egyúttal egy fura versennyel a tanárok ellen. Ügyes!
Ügyes, akárcsak a kivitelezés. Meglehetősen pörgős a tempó és nem csak azért, mert 40 perc alatt kell lezavarni a nyomozást. Miközben hőseink folyamatos harcban vannak az idővel, úgy áll össze számukra fokozatosan a kép. Igazi krimihez méltóak a fordulatok, bár meg kell jegyezni, hogy túlságosan eredeti dolgokat nem tartalmaznak.
A szereplők kiválogatása is úgy zajlott, hogy lehetőleg a korosztály körében kedvelt idolokat szerződtessenek le. A mintagyerek Jeong-hoon-t a gyerekszínészként már évek óta aktív Yoo Seung-ho (The Way Home, Don't Tell Papa, Heart Is...), míg a szépségét sokáig elrejtő Da-jeong-ot az ebben a produkcióban debütáló Kang So-ra játszotta.
A Detectives in 40 Minutes tehát egy jól eltalált tinédzsermozi, aminek talán legnagyobb problémája, hogy nagyon könnyed, ebből kifolyólag pedig pont olyan hamar el fogjuk felejteni, mint amilyen hamar letelik az a bizonyos 40 perc. Ettől függetlenül a krimirajongók nem fognak csalódni benne.

hancinema.net

Előzetes

Hozzászólások   

#2 Gianni 2010-01-07 00:18
Elsőfilmes rendezőtől tinédzserfilmne k tényleg elmegy. Mint krimi, nem az igazi.
Egyrészt tényleg azért, mert könnyed, de jobban zavart az a pár oltári nagy baki/logikátlan ság a sztoriban. Kár azért a néhány életszerűtlen húzásért.

Csatlakozom az előttem szólóhoz, a film végén kivirágzó Kang So-ra de még mennyire szemrevaló :-*

A főszereplő kisrác néhol elég esetlennek tűnt, most vagy jó színész a gyerek, vagy tényleg ilyen. Mindenesetre a hitelességhez ez hozzátett.

Talán azért volt fura nekem az egész, mert két napja láttam vele a The Way Home-ot, akkor kilenc éves volt, két nap múlva meg 16. Ez sokkolt.
Elég meredek így nézni egy filmet. :lol:
#1 Sándor Gergő 2010-01-06 17:05
Nekem nagyon bejött ez a film. A végén meg Kang So eszméletlenül néz ki. Remélem láthatom több filmben is a közeljövőben.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Heavenly Forest (Tada, kimi wo aishiteru) (2006)

Heavenly Forest (Tada, kimi wo aishiteru) (2006)

A Calling You-ról írt vélemények és kritikák szinte mindegyikében megemlítették, hogy az a történet sok szempontból emlékeztet egy egy évvel korábban forgatott filmre, a most tárgyalt Heavenly Forest-re. Elsősorban ezen írások alapján keltette fel az...

Flower Island (Ggot seom) (2001)

Flower Island (Ggot seom) (2001)

2001-ben készült ez a véleményem szerint nagyon jó film. Hiába, a 2001-es év a koreaiaknak állt, több nagysikerű mű is akkor született, lásd a My Sassy Girl, vagy a Take Care Of My Cat, és...

Super Noypi (2006)

Super Noypi (2006)

 iMDB  Nyugodtan mondhatjuk, hogy a szuperhős-filmek virágkorukat élik manapság. Bár a vezető szerep e tekintetben az USÁ-tól elvitathatatlan, azért a világ többi országának filmipara is úgy döntött, hogy nem marad ki a buliból....

S.P.L. (Sha Po Lang) (2005)

S.P.L. (Sha Po Lang) (2005)

Ez egy hangulatát tekintve érdekes HK akciófilm. Néha felhagynak a könnyedre vett stílussal és afféle „noir” stílusban készítenek filmet, amiben aztán hullanak a „hősök” rendesen.