belépés∆

Death Note: The Last Name (2006)

Death Note: The Last Name (2006)


A Death Note első részéről már született cikk lapunkon, amiben nem sok köszönetet kapott a film, elsősorban a technikai kivitelezése miatt. Nyilvánvaló, hogy sok mindenbe bele lehet kötni, ám egy olyan alkotás esetében, ahol minden mással ellentétben a történet van előtérbe tolva, a technikai botladozások megbocsáthatóak. Ám le kell szögezni, egy bizonyos életkor felett a Death Note már nem köti le annyira a nézőt...

Death Note: The Last Name (2006)


A történet szinte percre pontosan ott folytatódik, ahol az első rész abbamaradt. Túl sok spoiler elsütögetése nélkül annyit róla, hogy a készítők minden téren fokozták az izgalmakat és tovább csavarták a szálakat, több új Kira, valamint több új shinigami is színrelép, de a középpontban ugyanúgy L és Light párharca áll, mint eddig.

Death Note: The Last Name (2006)


A technikai kivitelezés és az operatőri munka terén ugyan valóban lehetne kritizálni a filmet, ám semmivel sem gyengébb a színvonala, mint a mostanában készített hasonló alkotásoké. El kell fogadni, hogy a japán filmek képi világa egyre inkább emlékeztet a tévésorozatokéra, hiszen nem áll akkora büdzsé a készítők rendelkezésére, mint Hollywoodban. Egy kriminél pedig (hiszen minden fantasy elem mellett is a Death Note egy „mezei” kriminek tekinthető) úgyis a forgatókönyv a lényeges, az operatőri bravúrok nem segítenek a nézőn. Ugyanígy bele lehet kötni a fantázia karakterek számítógépes megvalósításába, ám abba sem biztos, hogy érdemes. A forrásul szolgáló anime-et és mangát nem láttam, így nem tudok igazán állást foglalni, de feltételezem, hogy azért néznek ki így a karakterek, mert a mangában ilyennek rajzolták meg őket. A CG-vel animált karakterekből pedig még sosem láttam olyat, ami tökéletesen beleillett volna a környezetébe, még az ebbe a technikába dollármilliókat beleölő hollywoodi csodákban sem, így a nagyságrendekkel kevesebből előállított Ryuk és Rem kidolgozottsága nem is rossz. Ha már itt tartunk, inkább a kinézetük volt debil, mint a megvalósításuk. Miért visel egy shinigami rocker öltözéket?

Death Note: The Last Name (2006)


Ami miatt viszont nem mindenki ízlésének fog megfelelni a Death Note, az a végletekig csavargatott sztori. Itt lép be az emberi tényező, hiszen valószínűleg a célközönség, azaz a tizenéves korosztály lebilincselve nézi végig a moziban, ám számomra már az első rész is fárasztó volt, az azzal összehasonlítva hatványozottabban csavaros folytatás végigkövetése pedig már-már kínszenvedés. Persze könnyen lehet, hogy ebben szerepet játszik, hogy sosem rajongtam a krimikért, sem a legapróbb jelekből bizonyítékot kreáló nyomozók, sem a tökéletes bűntényt elkövetni szándékozó gonosztevők nem keltették fel az érdeklődésemet. A Death Note ugyan kétségkívül jól eltalálta a főszereplő karaktereket, akik már csak a koruknál fogva is érdekesebbek, mint a legtöbb krimi főhősei, ám Yagami Light szándékai a füzethez való görcsös ragaszkodáson kívül nem jönnek át a filmváltozatban (valószínűleg a mangában jobban bemutatják, hiszen jóval több idő állt rendelkezésre ehhez) és azt sem tudjuk meg, hogy mitől lett az emo külsejű L ilyen érzelemmentes valaki (jó-jó, van rá egy egymondatos utalás, de az több mint kevés).

Death Note: The Last Name (2006)


Persze lehet, hogy ha egy Kaneko Shuusuke-nél jobb képességű rendező kezei közé kerül a történet, akkor más véleménnyel lennénk róla, de ez már soha nem fog kiderülni (illetve igen, mert 2010-ben várható az amerikai másolat, de a jobb képességű rendező személye kérdéses). Az eddig szinte kizárólag csak B kategóriás sci-fi-ket és kaijuu filmeket rendező Kaneko gyakorlatilag itt debütált blockbuster rendezőként, így nem meglepő, hogy a munkája nem lett tökéletes. Ettől függetlenül, mint az utóbbi évek egyik leginkább körülhype-olt japán filmje érdemes a figyelemre, természetesen csak abban az esetben, ha az első rész után a néző kiváncsi a folytatásra.

iMDB


Előzetes

Hozzászólások   

#5 Secret 2009-08-20 09:37
SPOILER!
Érdekes hogy egy darabig filmesítették meg a sztorit meg a végét is átírták egy kicsit .. Az L halála utáni részeket nem filmesítették meg van egy tippem h miért! :D Szerintem azért mert a Death Note-ot L haláláig tervezték de mivel olyan közkedvelt sorozat lett folytatták.. valószínűleg amikor a filmet forgatták addig még nem folytatták a sorozatot. Vagy éppen akkor írták hozzá a folytatást.. Én láttam a Death Note Directors Cut animét ami egyben OVA és az igazából az eredeti elképzelés.A vége L halála meg egy plusz jelenet amivel végérvényesen lezárják.

Kár hogy a film 2.rész vége olyan lett amilyen.. kár volt átírni, dehát így született meg a 3. rész XD L uccsó napjai :lol:
#4 Guest 2009-03-01 16:03
El kell ismerni, hogy az effektek és a CG animáció nem a tökély, de - mint az ismertetőben is olvasható - nem hálivúdban vagyunk. Szerintem ezt a filmet csak azok élvezik igazán, akik már látták az animét, vagy olvasták a mangát. (Merthogy kétségtelen: a filmadaptáció elsősorban nekik készült ;-) ) A japán filmekre és színészi játékra egyébként is jellemző egy olyan sajátosság, amit nem fognak tudni kitörülni, nemhogy megmásítani - aki látott már japán doramat az tudja miről beszélek 8) AZOKHOZ képest ez kifejezetten jóra sikerült, magyar szinkronnal pedig egyenesen élvezetes.
#3 grunge zoli 2008-12-28 20:09
nem volt rossz, bár én elöször a Light ( a kiegészitö részt ) láttam, majd utána néztem meg csupán death note, és a második részt.
akció dus,változatos cselekmény sorozatok,csini kiscsajokkal,ér dekes szemléletekkel.
amcsis filmeknél jobb :-)
#2 Györgyi 2008-12-14 03:05
Nem tudja valaki mikor kerül a death note 2. része (the last name) a magyar mozikba?? vagy már játszották csak én maradtam le róla? mindenképp látni szeretném, az 1. rész nagyon tetszett, és kíváncsian várom a folytatást!!!
Györgyi
#1 Czinege Tamás 2008-11-09 03:34
ejj, épp a napokban néztem meg az első részt, még friss az élmény. hozzá kell tegyem, én láttam végig az animét is. jó adaptációnak tartom. pl ryuk (és a többi shinigami is) dettó ugyanígy néz ki az animében (ez számomra külön jó pont volt), a rocker szerelést nem a filmhez találta ki egy kreativ jelmezes. de legfontosabb hogy a történetet ügyesen kivonatolták, sőt még pluszban meg is csavarták a végén a múzeumi drámával - ez új elem volt. a karaktereket kissé túl szigorúan másolták - L édességmániája és viselkedése ugyanilyen ha nem még ilyenebb. később annyi derül ki ha jól emlékszem hogy az inasnak látszó öregúr valójában hipergazdag és ő grundol egy intézetet ahonnan L is kikerült. az anime második felében innen jön L utódja. tény hogy végig volt valami TV feelingje. az első nálam 3/5

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Bushido (Shundo) (2013)

Bushido (Shundo) (2013)

    Amikor 2002-ben a Twilight Samurai (Magyarországon: Az alkonyat harcosa) piacra került, ki gondolta volna, hogy egy új stílusú szamurájfilm irányzat indult az útjára. Pedig ez történt, mert a közönség vevőnek bizonyult a fölösleges teatralitást kerülő,...

Chinese Odyssey 2002 (Tian xia wu shuang) (2002)

Chinese Odyssey 2002 (Tian xia wu shuang) (2002)

  Wushuang hercegnő (Faye Wong) megunva a császári palota kényelmét, és rettentően unalmas mindennapjait megszökik, és férfi ruhát öltve elvegyül a pórnép között. Egy kis városkában találkozik az éppen jó útra térő, és a húgának férjet...

Sarutobi Sasuke and The Army of Darkness 2 - The Earth Chapter ( …

Sarutobi Sasuke and The Army of Darkness 2 - The Earth Chapter ( 	Sarutobi Sasuke Yami no Gundan 2 Chi no Maki) (2004)

  Már az első résznél erősen gyanús volt, hogy a filmkészítők korántsem akarják a hagyományos nindzsa filmek útját járni. A folytatásban ez aztán teljesen nyilvánvalóvá vált. Az egyszerre mókás és félelmetes kinézetű új "rosszbácsi" már rögtön...

Assassination (Ansatsu) (1964)

Assassination (Ansatsu) (1964)

  Perry admirális hajóinak megérkezése alaposan felborzolta a kedélyeket Japánban. Történt mindez 1853-ban, amikor az amerikaiak engedély nélkül behatoltak a japán kikötőkbe, kikényszerítve a nyitás politikáját és egyúttal világossá téve a köznép előtt az ország elmaradottságát,...