belépés∆

Death Note: The Last Name (2006)

Death Note: The Last Name (2006)


A Death Note első részéről már született cikk lapunkon, amiben nem sok köszönetet kapott a film, elsősorban a technikai kivitelezése miatt. Nyilvánvaló, hogy sok mindenbe bele lehet kötni, ám egy olyan alkotás esetében, ahol minden mással ellentétben a történet van előtérbe tolva, a technikai botladozások megbocsáthatóak. Ám le kell szögezni, egy bizonyos életkor felett a Death Note már nem köti le annyira a nézőt...

Death Note: The Last Name (2006)


A történet szinte percre pontosan ott folytatódik, ahol az első rész abbamaradt. Túl sok spoiler elsütögetése nélkül annyit róla, hogy a készítők minden téren fokozták az izgalmakat és tovább csavarták a szálakat, több új Kira, valamint több új shinigami is színrelép, de a középpontban ugyanúgy L és Light párharca áll, mint eddig.

Death Note: The Last Name (2006)


A technikai kivitelezés és az operatőri munka terén ugyan valóban lehetne kritizálni a filmet, ám semmivel sem gyengébb a színvonala, mint a mostanában készített hasonló alkotásoké. El kell fogadni, hogy a japán filmek képi világa egyre inkább emlékeztet a tévésorozatokéra, hiszen nem áll akkora büdzsé a készítők rendelkezésére, mint Hollywoodban. Egy kriminél pedig (hiszen minden fantasy elem mellett is a Death Note egy „mezei” kriminek tekinthető) úgyis a forgatókönyv a lényeges, az operatőri bravúrok nem segítenek a nézőn. Ugyanígy bele lehet kötni a fantázia karakterek számítógépes megvalósításába, ám abba sem biztos, hogy érdemes. A forrásul szolgáló anime-et és mangát nem láttam, így nem tudok igazán állást foglalni, de feltételezem, hogy azért néznek ki így a karakterek, mert a mangában ilyennek rajzolták meg őket. A CG-vel animált karakterekből pedig még sosem láttam olyat, ami tökéletesen beleillett volna a környezetébe, még az ebbe a technikába dollármilliókat beleölő hollywoodi csodákban sem, így a nagyságrendekkel kevesebből előállított Ryuk és Rem kidolgozottsága nem is rossz. Ha már itt tartunk, inkább a kinézetük volt debil, mint a megvalósításuk. Miért visel egy shinigami rocker öltözéket?

Death Note: The Last Name (2006)


Ami miatt viszont nem mindenki ízlésének fog megfelelni a Death Note, az a végletekig csavargatott sztori. Itt lép be az emberi tényező, hiszen valószínűleg a célközönség, azaz a tizenéves korosztály lebilincselve nézi végig a moziban, ám számomra már az első rész is fárasztó volt, az azzal összehasonlítva hatványozottabban csavaros folytatás végigkövetése pedig már-már kínszenvedés. Persze könnyen lehet, hogy ebben szerepet játszik, hogy sosem rajongtam a krimikért, sem a legapróbb jelekből bizonyítékot kreáló nyomozók, sem a tökéletes bűntényt elkövetni szándékozó gonosztevők nem keltették fel az érdeklődésemet. A Death Note ugyan kétségkívül jól eltalálta a főszereplő karaktereket, akik már csak a koruknál fogva is érdekesebbek, mint a legtöbb krimi főhősei, ám Yagami Light szándékai a füzethez való görcsös ragaszkodáson kívül nem jönnek át a filmváltozatban (valószínűleg a mangában jobban bemutatják, hiszen jóval több idő állt rendelkezésre ehhez) és azt sem tudjuk meg, hogy mitől lett az emo külsejű L ilyen érzelemmentes valaki (jó-jó, van rá egy egymondatos utalás, de az több mint kevés).

Death Note: The Last Name (2006)


Persze lehet, hogy ha egy Kaneko Shuusuke-nél jobb képességű rendező kezei közé kerül a történet, akkor más véleménnyel lennénk róla, de ez már soha nem fog kiderülni (illetve igen, mert 2010-ben várható az amerikai másolat, de a jobb képességű rendező személye kérdéses). Az eddig szinte kizárólag csak B kategóriás sci-fi-ket és kaijuu filmeket rendező Kaneko gyakorlatilag itt debütált blockbuster rendezőként, így nem meglepő, hogy a munkája nem lett tökéletes. Ettől függetlenül, mint az utóbbi évek egyik leginkább körülhype-olt japán filmje érdemes a figyelemre, természetesen csak abban az esetben, ha az első rész után a néző kiváncsi a folytatásra.

iMDB


Előzetes

Hozzászólások   

#5 Secret 2009-08-20 09:37
SPOILER!
Érdekes hogy egy darabig filmesítették meg a sztorit meg a végét is átírták egy kicsit .. Az L halála utáni részeket nem filmesítették meg van egy tippem h miért! :D Szerintem azért mert a Death Note-ot L haláláig tervezték de mivel olyan közkedvelt sorozat lett folytatták.. valószínűleg amikor a filmet forgatták addig még nem folytatták a sorozatot. Vagy éppen akkor írták hozzá a folytatást.. Én láttam a Death Note Directors Cut animét ami egyben OVA és az igazából az eredeti elképzelés.A vége L halála meg egy plusz jelenet amivel végérvényesen lezárják.

Kár hogy a film 2.rész vége olyan lett amilyen.. kár volt átírni, dehát így született meg a 3. rész XD L uccsó napjai :lol:
#4 Guest 2009-03-01 16:03
El kell ismerni, hogy az effektek és a CG animáció nem a tökély, de - mint az ismertetőben is olvasható - nem hálivúdban vagyunk. Szerintem ezt a filmet csak azok élvezik igazán, akik már látták az animét, vagy olvasták a mangát. (Merthogy kétségtelen: a filmadaptáció elsősorban nekik készült ;-) ) A japán filmekre és színészi játékra egyébként is jellemző egy olyan sajátosság, amit nem fognak tudni kitörülni, nemhogy megmásítani - aki látott már japán doramat az tudja miről beszélek 8) AZOKHOZ képest ez kifejezetten jóra sikerült, magyar szinkronnal pedig egyenesen élvezetes.
#3 grunge zoli 2008-12-28 20:09
nem volt rossz, bár én elöször a Light ( a kiegészitö részt ) láttam, majd utána néztem meg csupán death note, és a második részt.
akció dus,változatos cselekmény sorozatok,csini kiscsajokkal,ér dekes szemléletekkel.
amcsis filmeknél jobb :-)
#2 Györgyi 2008-12-14 03:05
Nem tudja valaki mikor kerül a death note 2. része (the last name) a magyar mozikba?? vagy már játszották csak én maradtam le róla? mindenképp látni szeretném, az 1. rész nagyon tetszett, és kíváncsian várom a folytatást!!!
Györgyi
#1 Czinege Tamás 2008-11-09 03:34
ejj, épp a napokban néztem meg az első részt, még friss az élmény. hozzá kell tegyem, én láttam végig az animét is. jó adaptációnak tartom. pl ryuk (és a többi shinigami is) dettó ugyanígy néz ki az animében (ez számomra külön jó pont volt), a rocker szerelést nem a filmhez találta ki egy kreativ jelmezes. de legfontosabb hogy a történetet ügyesen kivonatolták, sőt még pluszban meg is csavarták a végén a múzeumi drámával - ez új elem volt. a karaktereket kissé túl szigorúan másolták - L édességmániája és viselkedése ugyanilyen ha nem még ilyenebb. később annyi derül ki ha jól emlékszem hogy az inasnak látszó öregúr valójában hipergazdag és ő grundol egy intézetet ahonnan L is kikerült. az anime második felében innen jön L utódja. tény hogy végig volt valami TV feelingje. az első nálam 3/5

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Toward the Terra (Terra e...) (1980)

Toward the Terra (Terra e...) (1980)

Ezen az oldalon ritkán szoktuk kényeztetni az anime rajongókat. Bízom benne, ezúttal elnyerjük a tetszésüket, mert a kedvenc műfajuk egy igazi klasszikusa kerül terítékre.

Iron Monkey (1993)

Iron Monkey (1993)

Imdb  Iron Monkey egyfajta kínai Robin Hoodként fosztogatja a gazdagokat és patronálja a szegényeket az általa lopott pénzből. Batman is jó analógia lehet személyéhez, hiszen hősünk egyben elismert személyiség is civilben....

Happy Birthday (Sun yat fai lok) (2007)

Happy Birthday (Sun yat fai lok) (2007)

Happy Birthday (Sun yat fai lok) (2007)iMDBA hongkongi film egyik ismert, romantikus filmeket készítő rendezője, Jingle Ma újkeletű drámája az élet kihagyott, elmulasztott lehetőségeiről és azok következményeiről szól. Önmagában ez még nem lenne indok arra,...

She Shoots Straight (1989)

She Shoots Straight (1989)

She Shoots Straight (1989)iMDBCorey Yuen egyik korai rendezésével, a Police Assassins-szal már megmutatta, hogy képes arra, hogy egy könnyed, szórakoztató „girls with guns” filmet készítsen. Néhány évvel később úgy gondolta, hogy megpróbálkozik  a „műfajon” belül...