belépés∆

Detectives in 40 Minutes aka 4th Period Mystery (4-kyo-si Choo-ri-yeong-yeok) (2009)

Detectives in 40 Minutes aka 4th Period Mystery

A cím röpke szórakozást sugall és a film maga nem is nyújt többet annál. A koreai produkcióktól megszokott 2 órás játékidő helyett a sietős hongkongi akciókra emlékeztető mintegy 85 percbe sűrítettek bele egy jópofa, tinédzsereknek szóló tinédzserfilmet. Egy elsőfilmes rendezőtől nem is rossz próbálkozás!


Han Jeong-hoon az iskola mintadiákja, mindenben kitűnő. Kim Tae-gyoo az ellentéte, az igazi rosszgyerek, aki nyíltan utálja riválisait, a lányok szoknyája alatt fotózik, Jeong-hoon pedig különösen a bögyében van. Egy napon aztán Tae-gyoo gyilkosság áldozata lesz és minden jel Jeong-hoon-ra vall. Csak a titokzatos Lee Da-jeong lesz a segítségére, a furcsa párosnak pedig az adott óra végéig meg kell fejtenie a rejtélyt, ki és miért ölte meg Tae-gyoo-t.
A sztori tehát egy tökéletesen megkomponált tinikrimi, ami a célközönség számára minden egyes elemében szerethető. Az iskolai élet összes siráma belekerült a tiltott telefonhasználattól kezdve az európai ésszel szokatlanul durva tanári büntetésekig (igaz, a más produkciókban alap baseball ütős verések kimaradtak), az ügyetlen csajozási próbálkozásokon keresztül egészen a kemény rivalizálásokig. Mindezt még megfűszerezték a diákok kalandvágyával, egyúttal egy fura versennyel a tanárok ellen. Ügyes!
Ügyes, akárcsak a kivitelezés. Meglehetősen pörgős a tempó és nem csak azért, mert 40 perc alatt kell lezavarni a nyomozást. Miközben hőseink folyamatos harcban vannak az idővel, úgy áll össze számukra fokozatosan a kép. Igazi krimihez méltóak a fordulatok, bár meg kell jegyezni, hogy túlságosan eredeti dolgokat nem tartalmaznak.
A szereplők kiválogatása is úgy zajlott, hogy lehetőleg a korosztály körében kedvelt idolokat szerződtessenek le. A mintagyerek Jeong-hoon-t a gyerekszínészként már évek óta aktív Yoo Seung-ho (The Way Home, Don't Tell Papa, Heart Is...), míg a szépségét sokáig elrejtő Da-jeong-ot az ebben a produkcióban debütáló Kang So-ra játszotta.
A Detectives in 40 Minutes tehát egy jól eltalált tinédzsermozi, aminek talán legnagyobb problémája, hogy nagyon könnyed, ebből kifolyólag pedig pont olyan hamar el fogjuk felejteni, mint amilyen hamar letelik az a bizonyos 40 perc. Ettől függetlenül a krimirajongók nem fognak csalódni benne.

hancinema.net

Előzetes

Hozzászólások   

#2 Gianni 2010-01-07 00:18
Elsőfilmes rendezőtől tinédzserfilmne k tényleg elmegy. Mint krimi, nem az igazi.
Egyrészt tényleg azért, mert könnyed, de jobban zavart az a pár oltári nagy baki/logikátlan ság a sztoriban. Kár azért a néhány életszerűtlen húzásért.

Csatlakozom az előttem szólóhoz, a film végén kivirágzó Kang So-ra de még mennyire szemrevaló :-*

A főszereplő kisrác néhol elég esetlennek tűnt, most vagy jó színész a gyerek, vagy tényleg ilyen. Mindenesetre a hitelességhez ez hozzátett.

Talán azért volt fura nekem az egész, mert két napja láttam vele a The Way Home-ot, akkor kilenc éves volt, két nap múlva meg 16. Ez sokkolt.
Elég meredek így nézni egy filmet. :lol:
#1 Sándor Gergő 2010-01-06 17:05
Nekem nagyon bejött ez a film. A végén meg Kang So eszméletlenül néz ki. Remélem láthatom több filmben is a közeljövőben.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Sword of the Stranger (2007)

Sword of the Stranger (2007)

  Előre is elnézést kérek a továbbiakban következő, pár bevezető, személyes bosszankodást tükröző mondatért. Az anime műfaj minden változatának kedvelője nyugodtan maradjon meg a kedvence mellett. Nem tartozom a rajzolt filmek rajongói közé, nagyon ritkán nézek ilyet....

Death Row Woman (Onna keimushuu) (1960)

Death Row Woman (Onna keimushuu) (1960)

  Az 50-es évek második felétől a japán mozikat ellepő B-film hullám egyik jellegzetes alakja volt a horrorfilmjeivel óriási hírnevet magának kiharcolt Nakagawa Nobuo. Leghíresebb filmje minden bizonnyal a Hell (Jigoku), de jópár, elsősorban a japán...

Gokusen - The Movie vs Crows Zero II (2009)

Gokusen - The Movie vs Crows Zero II (2009)

Középiskolás rosszcsontok bűnrossz filmjei

High Risk (Sue daam lung wei) (1995)

High Risk (Sue daam lung wei) (1995)

High Risk (Sue daam lung wei) (1995)iMDBA hongkongi film aranykorának 1993-ban vetett véget az amerikai filmek mindent elsöprő hegemóniája, először a Jurassic Park „képében”, letaszítva a nézettségi listák elejéről a hazai produkciókat. A hanyatlás során...