belépés∆

A Million (2009)

A Million

Amióta beépültek a tévécsatornák műsorai közé a legelső reality show-k, szűnni nem akaró vitákat gerjesztenek. Amíg a köznép zabálja őket, a finnyás értelmiség azon polemizál, hogy meddig mernek elmenni a producerek az emberek megalázásában, illetőleg mi lesz az a tabu, amit nem mernek meglépni. Az elég hamar kiderült, hogy a szex nem az, így egyre több vélekedés szerint már csak a halál maradt meg. Kicsit más alapokon nyugodva, de a Battle Royale már feldolgozta ezt az alapötletet, koreai barátaink viszont valóban a reality show-kból kiindulva gondolták újra.
A sztori a fentiekből már kitalálható, hiszen mindenki látott már ilyesmit. Nyolc ember jelentkezik egy rejtélyes, Ausztráliában lezajló Survivor játékra, aminek győztese 1 millió dollárt kasszírozhat. Hőseink el is repülnek a kietlen Perth-be, ahonnan egy rozoga lakókocsiban szállítják el őket a színhelyre. Páran már ekkor gyanút fognak, hogy valami nem stimmel, aztán az első játék után elszabadul a pokol.
A forgatókönyv talán legerősebb eleme, hogy beleépítettek a fentebb már említett viták témái közül jónéhányat, mégha csak említés szintjén is. Valóban véletlenszerűen kerülnek-e kiválasztásra a szereplők? Valóban annál sikeresebb egy show, minél kevesebb benne a tabu? Mennyire hajlandó valaki megszabadulni gátlásaitól a főnyereményért? Az első két kérdésre kissé erőltetett ugyan a filmbeli magyarázat, de elgondolkodtató, míg a harmadikra felvonultatott példák már ismerősek lehetnek az öreg Fukasaku rendezéséből.
Ez egyébként a legnagyobb probléma Cho Min-Ho filmjével. A Battle Royale minden szempontból erőteljesebb, brutálisabb, összetettebb, az A Million valahogy folyamatosan csak egy lebutított verziónak tűnik, kevesebb szereplővel és ebből kifolyólag kevesebb akcióval. Amit kapunk, az valójában nem rossz, csak éppen kevés és még az sem túlságosan eredeti. Legjobb példa erre az, amikor a szereplők szembesülnek vele, hogy itt minden véresen komoly. Egy az egyben lett lenyúlva Fukasaku mestertől.
A koreai blockbusterektől nem idegen a feldolgozósdi, elég csak a 2009-es felhozatalból megemlíteni a Sorry for the City-t. Amíg azonban Kim Dong-weon a koreai blockbusterek jellegzetes elemeivel meg tudta bolondítani egy kicsit az Infernal Affairs sztoriját, addig Cho nem tudott igazán újat hozzáadni a már ismert fordulatokhoz, így az A Million csak egy felejthető, közepes mozi marad.
iMDB


Előzetes

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Illusion of Blood (Yotsuya kaidan) (1965)

Illusion of Blood (Yotsuya kaidan) (1965)

A Yotsuya Kaidan project utolsó darabja. Nehéz volt hozzá használható verziót szerezni, ezért került a sor végére. A téma részletesebb ismertetése már az előző filmeknél megtörtént, így csak a lényegre szorítkozok.

Police Assassins (Huang gu shi jie) (1985)

Police Assassins (Huang gu shi jie) (1985)

Police Assassins (Huang gu shi jie) (1985)iMDBEz a minden ízében tipikus hongkongi akcióvígjáték sok tekintetben is elsőnek számít. Mindamellett, hogy Corey Yuen egyik legelső rendezése, ebben a filmben debütált a frissen Hongkongba csábított Cynthia Rothrock,...

Az új rendőrsztori (San ging chaat goo si) (2004)

Az új rendőrsztori (San ging chaat goo si) (2004)

Az új rendőrsztori (San ging chaat goo si) (2004) iMDB     Chan Kwok-Wing (Jackie Chan) felügyelő a hongkongi rendőrség legjobb embere volt, azonban mára egy emberi roncs lett belőle. Egy évvel ezelőtt ugyanis egy unatkozó,...

Shaolin harcművészete (DVD, 2008)

Shaolin harcművészete (DVD, 2008)

   EREDETI CÍM: Nan Bei Shao Lin RENDEZŐ: Lau Kar Leung (Liu Chia-Liang) FŐSZEREPLŐK: Jet Li, Wong Chau Yin, Hu Jian Qiang, Yu Cheng Hui, Yu Hai FORGALMAZÓ: Black Mirror KIADÁSI ÉV: 2008 BESOROLÁS: 18+...