belépés∆

A Million (2009)

A Million

Amióta beépültek a tévécsatornák műsorai közé a legelső reality show-k, szűnni nem akaró vitákat gerjesztenek. Amíg a köznép zabálja őket, a finnyás értelmiség azon polemizál, hogy meddig mernek elmenni a producerek az emberek megalázásában, illetőleg mi lesz az a tabu, amit nem mernek meglépni. Az elég hamar kiderült, hogy a szex nem az, így egyre több vélekedés szerint már csak a halál maradt meg. Kicsit más alapokon nyugodva, de a Battle Royale már feldolgozta ezt az alapötletet, koreai barátaink viszont valóban a reality show-kból kiindulva gondolták újra.
A sztori a fentiekből már kitalálható, hiszen mindenki látott már ilyesmit. Nyolc ember jelentkezik egy rejtélyes, Ausztráliában lezajló Survivor játékra, aminek győztese 1 millió dollárt kasszírozhat. Hőseink el is repülnek a kietlen Perth-be, ahonnan egy rozoga lakókocsiban szállítják el őket a színhelyre. Páran már ekkor gyanút fognak, hogy valami nem stimmel, aztán az első játék után elszabadul a pokol.
A forgatókönyv talán legerősebb eleme, hogy beleépítettek a fentebb már említett viták témái közül jónéhányat, mégha csak említés szintjén is. Valóban véletlenszerűen kerülnek-e kiválasztásra a szereplők? Valóban annál sikeresebb egy show, minél kevesebb benne a tabu? Mennyire hajlandó valaki megszabadulni gátlásaitól a főnyereményért? Az első két kérdésre kissé erőltetett ugyan a filmbeli magyarázat, de elgondolkodtató, míg a harmadikra felvonultatott példák már ismerősek lehetnek az öreg Fukasaku rendezéséből.
Ez egyébként a legnagyobb probléma Cho Min-Ho filmjével. A Battle Royale minden szempontból erőteljesebb, brutálisabb, összetettebb, az A Million valahogy folyamatosan csak egy lebutított verziónak tűnik, kevesebb szereplővel és ebből kifolyólag kevesebb akcióval. Amit kapunk, az valójában nem rossz, csak éppen kevés és még az sem túlságosan eredeti. Legjobb példa erre az, amikor a szereplők szembesülnek vele, hogy itt minden véresen komoly. Egy az egyben lett lenyúlva Fukasaku mestertől.
A koreai blockbusterektől nem idegen a feldolgozósdi, elég csak a 2009-es felhozatalból megemlíteni a Sorry for the City-t. Amíg azonban Kim Dong-weon a koreai blockbusterek jellegzetes elemeivel meg tudta bolondítani egy kicsit az Infernal Affairs sztoriját, addig Cho nem tudott igazán újat hozzáadni a már ismert fordulatokhoz, így az A Million csak egy felejthető, közepes mozi marad.
iMDB


Előzetes

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Rainbow Eyes (2007)

Rainbow Eyes (2007)

 A Rainbow Eyes rendezője, Yang Yoon-ho (Holiday, Fighter in the Wind), mikor először beszélt új filmjéről, kicsit szégyenlősen fejtette ki az őt kérdező riporternek, hogy valójában nem sok jóra számít a jegypénztáraknál. Magyarázatként ehhez...

Hideo Gosha

Hideo Gosha

Született: 1929 febr. 26. TokyoElhunyt: 1992. aug. 30.Gyermekkorában a szamuráj filmek nagy rajongója volt, amit Japánban "chambara" filmeknek neveznek. Felnőttként jó pár, mára már klasszikussá lett opusszal gazdagította ezt a műfajt.

Duel at Fort Ezo (Ezo yakata no ketto) (1970)

Duel at Fort Ezo (Ezo yakata no ketto) (1970)

 iMDB  Eredeti cím: Ezoyakata no KettoFőszereplők: Kayama Yuzo; Mikuni Rentaro; Baisho Mitsuko(1970, színes, 131 perc) A sógunátus vége felé járunk, már megjelentek az első európaiak a hosszú elzárkózás után. A kormány - mint mindig -...

Sweet Revenge (Gei sun yan) (2007)

Sweet Revenge (Gei sun yan) (2007)

Sweet Revenge (Gei sun yan) (2007)iMDBVegyes érzésekkel ültem le ez elé a film elé, mert a rendezőjéről, Ping Ho-ról még sohasem hallottam annak ellenére sem, hogy több díjat is nyert már pályafutása során, a plakát...