belépés∆

A Million (2009)

A Million

Amióta beépültek a tévécsatornák műsorai közé a legelső reality show-k, szűnni nem akaró vitákat gerjesztenek. Amíg a köznép zabálja őket, a finnyás értelmiség azon polemizál, hogy meddig mernek elmenni a producerek az emberek megalázásában, illetőleg mi lesz az a tabu, amit nem mernek meglépni. Az elég hamar kiderült, hogy a szex nem az, így egyre több vélekedés szerint már csak a halál maradt meg. Kicsit más alapokon nyugodva, de a Battle Royale már feldolgozta ezt az alapötletet, koreai barátaink viszont valóban a reality show-kból kiindulva gondolták újra.
A sztori a fentiekből már kitalálható, hiszen mindenki látott már ilyesmit. Nyolc ember jelentkezik egy rejtélyes, Ausztráliában lezajló Survivor játékra, aminek győztese 1 millió dollárt kasszírozhat. Hőseink el is repülnek a kietlen Perth-be, ahonnan egy rozoga lakókocsiban szállítják el őket a színhelyre. Páran már ekkor gyanút fognak, hogy valami nem stimmel, aztán az első játék után elszabadul a pokol.
A forgatókönyv talán legerősebb eleme, hogy beleépítettek a fentebb már említett viták témái közül jónéhányat, mégha csak említés szintjén is. Valóban véletlenszerűen kerülnek-e kiválasztásra a szereplők? Valóban annál sikeresebb egy show, minél kevesebb benne a tabu? Mennyire hajlandó valaki megszabadulni gátlásaitól a főnyereményért? Az első két kérdésre kissé erőltetett ugyan a filmbeli magyarázat, de elgondolkodtató, míg a harmadikra felvonultatott példák már ismerősek lehetnek az öreg Fukasaku rendezéséből.
Ez egyébként a legnagyobb probléma Cho Min-Ho filmjével. A Battle Royale minden szempontból erőteljesebb, brutálisabb, összetettebb, az A Million valahogy folyamatosan csak egy lebutított verziónak tűnik, kevesebb szereplővel és ebből kifolyólag kevesebb akcióval. Amit kapunk, az valójában nem rossz, csak éppen kevés és még az sem túlságosan eredeti. Legjobb példa erre az, amikor a szereplők szembesülnek vele, hogy itt minden véresen komoly. Egy az egyben lett lenyúlva Fukasaku mestertől.
A koreai blockbusterektől nem idegen a feldolgozósdi, elég csak a 2009-es felhozatalból megemlíteni a Sorry for the City-t. Amíg azonban Kim Dong-weon a koreai blockbusterek jellegzetes elemeivel meg tudta bolondítani egy kicsit az Infernal Affairs sztoriját, addig Cho nem tudott igazán újat hozzáadni a már ismert fordulatokhoz, így az A Million csak egy felejthető, közepes mozi marad.
iMDB


Előzetes

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Locomotive Teacher (Kikansha sensei) (2004)

Locomotive Teacher (Kikansha sensei) (2004)

A Locomotive Teacher Hiroki Ryuuichi talán legkommerszebb, egyben a leginkább emészthető filmje. Extrémebb munkáival összehasonlítva kevésbé eredeti alkotás, ám mindez nem jelenti azt, hogy komolyabb probléma lenne vele. A film egyes elemei külön-külön ismerősek...

Running Out of Time 2 (Am zin 2) (2001)

Running Out of Time 2 (Am zin 2) (2001)

iMDBMint már annyi másik filmjéből is kiderült, Johnnie To a lehetőségekhez képest mindig is igyekezett az újabbkeletű filmjeiben a karaktereket a középpontba helyezni, sokszor még a történet rovására is. 2001-ben érkezett el az az...

Aachi 'n' Ssipak (2006)

Aachi 'n' Ssipak (2006)

  A Föld lakossága kimerítette az összes energiatartalékát. Csak egyetlen lehetőség maradt, amit ki is használnak. Szerencsére ez az energiahordozó folyamatosan újratermelődik, ám egy probléma mégis van vele, valahogy el kell venni az emberektől....

The Lowly Ronin - The Teenage Orhpan Girl (Suronin makari toru da…

The Lowly Ronin - The Teenage Orhpan Girl (Suronin makari toru dai gobu namida ni kieru mikka gokuraku) (1983)

Az előző epizódban már érintették a család kérését. Úgy tűnik, további lehetőséget láttak a témában, mert az ötödik kaland középpontjába szintén ezt állították.