belépés∆

A Million (2009)

A Million

Amióta beépültek a tévécsatornák műsorai közé a legelső reality show-k, szűnni nem akaró vitákat gerjesztenek. Amíg a köznép zabálja őket, a finnyás értelmiség azon polemizál, hogy meddig mernek elmenni a producerek az emberek megalázásában, illetőleg mi lesz az a tabu, amit nem mernek meglépni. Az elég hamar kiderült, hogy a szex nem az, így egyre több vélekedés szerint már csak a halál maradt meg. Kicsit más alapokon nyugodva, de a Battle Royale már feldolgozta ezt az alapötletet, koreai barátaink viszont valóban a reality show-kból kiindulva gondolták újra.
A sztori a fentiekből már kitalálható, hiszen mindenki látott már ilyesmit. Nyolc ember jelentkezik egy rejtélyes, Ausztráliában lezajló Survivor játékra, aminek győztese 1 millió dollárt kasszírozhat. Hőseink el is repülnek a kietlen Perth-be, ahonnan egy rozoga lakókocsiban szállítják el őket a színhelyre. Páran már ekkor gyanút fognak, hogy valami nem stimmel, aztán az első játék után elszabadul a pokol.
A forgatókönyv talán legerősebb eleme, hogy beleépítettek a fentebb már említett viták témái közül jónéhányat, mégha csak említés szintjén is. Valóban véletlenszerűen kerülnek-e kiválasztásra a szereplők? Valóban annál sikeresebb egy show, minél kevesebb benne a tabu? Mennyire hajlandó valaki megszabadulni gátlásaitól a főnyereményért? Az első két kérdésre kissé erőltetett ugyan a filmbeli magyarázat, de elgondolkodtató, míg a harmadikra felvonultatott példák már ismerősek lehetnek az öreg Fukasaku rendezéséből.
Ez egyébként a legnagyobb probléma Cho Min-Ho filmjével. A Battle Royale minden szempontból erőteljesebb, brutálisabb, összetettebb, az A Million valahogy folyamatosan csak egy lebutított verziónak tűnik, kevesebb szereplővel és ebből kifolyólag kevesebb akcióval. Amit kapunk, az valójában nem rossz, csak éppen kevés és még az sem túlságosan eredeti. Legjobb példa erre az, amikor a szereplők szembesülnek vele, hogy itt minden véresen komoly. Egy az egyben lett lenyúlva Fukasaku mestertől.
A koreai blockbusterektől nem idegen a feldolgozósdi, elég csak a 2009-es felhozatalból megemlíteni a Sorry for the City-t. Amíg azonban Kim Dong-weon a koreai blockbusterek jellegzetes elemeivel meg tudta bolondítani egy kicsit az Infernal Affairs sztoriját, addig Cho nem tudott igazán újat hozzáadni a már ismert fordulatokhoz, így az A Million csak egy felejthető, közepes mozi marad.
iMDB


Előzetes

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Yellow Line (Ousen chitai) (1960)

Yellow Line (Ousen chitai) (1960)

Ishii Teruo chitai sorozatának harmadik darabja természetesen igazi, hamisítatlan film noir, ezúttal már színesben! A megszokott, jellegzetes összetevők megmaradtak, akárcsak a hangulat, így evidens, hogy egy újabb szórakoztató 75 percet kap a néző.  

The Equation of Love and Death (Li mi de cai xiang) (2008)

The Equation of Love and Death (Li mi de cai xiang) (2008)

Nem hittem volna, hogy a Painted Skin két nagy riválisa, Vicki Zhao és Zhou Xun „szabadidejében” egyaránt szükre Volkswagen taxik volánja mögött tengeti életét, ám úgy látszik, mindketten jól választottak ezzel. Igaz, amíg Vicki Shanghai-ban...

The Day a Pig Fell Into the Well (Daijiga umule pajinnal) (1996)

The Day a Pig Fell Into the Well (Daijiga umule pajinnal) (1996)

The Day a Pig Fell Into the Well (Daijiga umule pajinnal) (1996) iMDB HanCinema   Ez egy sokszereplős dráma, amiben a szereplők útja többször is keresztezi egymást. Az egyik főszereplő...

The Road Home (Wo de fu qin mu qin) (1999)

The Road Home (Wo de fu qin mu qin) (1999)

   Egy ember telefonhívást kap a szülőfalujából, hogy az apja meghalt, a mama vígasztalhatatlan és egy olyan temetést szeretne a papának, ami már úgymond "kiment a divatból". Hazamegy a faluba, ahol mindenki elmondja, hogy milyen jó...