belépés∆

Shaolin harcművészete (DVD, 2008)

Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
  
 

EREDETI CÍM: Nan Bei Shao Lin

RENDEZŐ: Lau Kar Leung (Liu Chia-Liang)

FŐSZEREPLŐK: Jet Li, Wong Chau Yin, Hu Jian Qiang, Yu Cheng Hui, Yu Hai

FORGALMAZÓ: Black Mirror

KIADÁSI ÉV: 2008

BESOROLÁS: 18+

 

Lau Kar Leung a kungfufilm műfajának egyik legnagyobb élő legendája, aki már a zsáner legelső képviselőjének számító Wong Fei-Hung-sorozat filmjeiben is szerepelt, és aki később a Shaw Brothers kötelékében megannyi klasszikus harcművészeti filmen hagyta ott a kézjegyét, azonban az érdemeinek felsorolására egy ilyen szűkre szabott írásban nem érdemes kísérletet tenni; lehetetlen feladatot vennék ezzel a nyakamba. Lau mester utolsó megbízatása volt a Shaolin harcművészete az akkor már térdre rogyott stúdiótól, amolyan hattyúdal, amely a hongkongi filmgyártás történetének egy nagy korszakát zárta le. Bár jelen filmünk hivatalosan egy sikeres trilógia harmadik része, a Shaolin harcművészete nem kívánja meg az előző két rész ismeretét, ugyanis önálló történettel bír. A film megörökölte az előző két produkció színészgárdáját, amelyből egyértelműen Jet Li a húzónév, így hát nem is csoda, hogy a borítón is ő feszít – szemtelenül fiatalon egy harci bottal a kezében, kopaszon, ahogy azt egy shaolin-palántától elvárjuk. A Shaolin harcművészete a Black Mirror Shaw Brothers-sorozatának második kiadványa.

 

Egy önkényeskedő, nagyhatalmú hivatalnok, bizonyos He Suo uraság (Yu Cheng Hui) születésnapi ünnepséget készül tartani, amely jó alkalom arra, hogy eltegyék láb alól a rosszakarói, akik ilyen-olyan személyes sérelmeket akarnak megtorolni a bosszújukkal. Egy csinos lány, Sima (Wong Chau Yin, Jet Li első felesége) és a segítői útnak indulnak, hogy mutatványosoknak álcázva magukat végrehajtsák a tervüket, és ezzel megszabadítsák országukat ettől a kártékonykodó embertől. Chao Wei, a déli-shaolin templom egyik fiatal tanítványa (Hu Jian Qiang) a lány segítségére siet, mivel titkon tetszik neki Sima, és természetesen nem akarja, hogy baja essen. A szintén He Suo fejére pályázó északi-shaolinbeli Zhi Mingnek (Jet Li) is tudomására jut a soha vissza nem térő alkalom, ezért csapot-papot otthagyva rohan vendettát venni. Egyiküknek sem sikerül megmerényelnie He Suo-t, viszont a nagy kavarodás közepette, melynek ők az okozói, összetalálkoznak, és kénytelenek lesznek együtt felvenni a nyúlcipőt. Eleinte nem nagyon jönnek ki egymással, azonban menekülés közben a három fiatal hősnek meg kell tanulnia egy csapatként működni, ha túl akarják élni a hajtóvadászatot.

 
Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
 

Ami elsőre feltűnhet azoknak, akik látták a kvázi-trilógia első két részét, hogy a Shaolin harcművészete a három film közül a leglátványosabb. Népes statisztasereg került kiállításra, az eredeti helyszínek pedig festőien gyönyörűek. Mutogatják is őket rendesen, és ezt meg is tudom érteni, hiszen sokkal kellemesebb látványt nyújtanak, mint a stúdió filmjeitől megszokott művi világ unalomig ismert építőkockái. A harcművészeti koreográfia terén is megnyilvánul az előbbi megállapítás, hiszen a film akcióit a Lau testvérek jegyzik, akik autentikus wushu-harcosokkal valósíttathatták meg az elképzeléseiket. A film érdekes, és tegyük hozzá, szerencsés találkozása az akkori kínai és a hongkongi filmkészítési gyakorlatnak (ne feledjük: még bőven a ’97-es csatlakozás előtt járunk). Egyrészről itt vannak nekünk a stúdiókörülményekhez szokott hongkongi filmesek, akiknek gyakran semmiféle, vagy csak nagyon minimális harcművészeti előképzettséggel rendelkező színészekkel kellett hihető, de legalábbis a szemnek tetsző akciókat produkálnia némi gyorstalpaló foganatosítása után, másrészről pedig a Kínai Népköztársaság válogatott wushu-bajnokai, nemzeti büszkeségei, akiknek hosszú évek alatt tökéletesre csiszolt mozdulatai frissebben hatnak annál, amit a Shaw színészgárdája a ’80-as évek első felében kung-fu címén kínálni tudott.

 
Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
 

A történet szódával elmegy, a humoros részek is inkább a mérsékelten szórakoztató tartományban mozognak, bár a pásztorlánynak öltözött Jet Li hosszú ripacskodása olyan élményt kínál, hogy az ember egyhamar nem felejti el. (Büntetni lehet azzal a néhány perccel.) Vannak hibái a filmnek, de a tömeges harcjelenetek és a Shaolin-feeling kárpótolnak a hiányosságokért. Nemcsak Jet Li miatt érdemes megvenni a filmet, hisz a többi főbb szereplőn, akiket fentebb soroltam fel, is látszik a mesterségbeli tudás, így ki merem jelenteni, hogy a Shaolin harcművészete jó vétel a kungfufilmek rajongóinak.

 
Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
 
 
 
 
Akciódus francia tease
 
 

A DVD:

KÉPARÁNY: 16:9

HANG: kínai (DD 5.1 & DTS), magyar (DD 5.1 & DTS)

FELIRATOK: magyar

 

 

BORÍTÓ: A rozsdavöröses alapszínű borító figyelemfelkeltésre tökéletesen alkalmas, jól felturbózták vele a külföldi kiadásokról ismerős képet, azonban ezúttal is némi feddést érdemel a kiadó elsősorban a hátoldalon írottak miatt. E film kultikus mivoltáról, ahogy azt a borító előlapján olvashatjuk, én nem vagyok annyira meggyőződve (igaz, én mindig hadilábon állok e fogalommal), pláne arról nem, hogy „felejthetetlen” alkotással állunk szemben. Ez a jelző azért kicsit erős a filmre. A „Jet Li felejthetetlen bebütálása” résszel további problémám, a nyilvánvaló elgépelésen túl, hogy nem ebben a filmben debütált Jet Li. Az elgépelés azért is külön ciki, mivel jó nagy betűkkel van méretezve a szöveg, bár a „b” olyan duci, hogy a felületesen pásztázó szem simán „d”-nek veheti. Az „együtt kell menekülniük a katonák előtt” magyartalansága pedig nem hiszem, hogy nem tűnt fel senkinek. A He Suo életére törők pedig egyáltalán nem bérgyilkosok. Tudom jól, hogy a „kultikus” és egyéb jól hangzó jelzők miért kellenek, ezért nem is kárhoztatom a Black Mirrort, de az ilyen bosszantó elírásokat és tévedéseket illene a továbbiakban elkerülniük.

 
Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
 

KÉP: Mivel a film 1986-ban készült, valószínűleg viszonylag jó állapotban maradhatott fent a kópia (észrevehető a különbség a Shaolin templommal összevetve), de azért a digitális ráncfelvarrást így sem kerülhette el, amely eredményeképp a kép minősége kielégítő, még így DVD 5-re tömörítve is.

 

HANG/FELIRAT: A kínai (mandarin) és a magyar hangsáv dolby 5.1-en és DTS-en muzsikál. A magyar szinkronnal különösebb problémám nem volt, sőt, úgy érzem, a Shaolin templomnál tett megállapításomat e téren akár egy az egyben ide másolhatnám, ugyanis a felirat és a szinkron ezúttal sem harmonizál minden igényt kielégítő módon. Két rövid résznél azt tapasztaltam a szinkron esetében, hogy a hangot lekeverték, csak a zene szólt, az emberi beszéd nem, igaz, így sem maradtam le semmi fontosról.

 
Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
 
 

EXTRÁK: A film saját előzetesén kívül még három SB-film előzetese fért fel a lemezre (Shaolin templom, Repülő tőr, 5 Ninja Elem), melyek közül mindegyik megjelent már.

 

ÁR/ÉRTÉK: Az 1000 Ft kipengetése után egy jó kis kungfufilmmel gazdagodhat az otthoni DVD-gyűjtemény, így érdemes beszerezni a kiadványt.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Robotrix (Nu ji xie ren) (1991)

Robotrix (Nu ji xie ren) (1991)

Robotrix (Nu ji xie ren) (1991)iMDBHa össze akarnánk állítani a leghíresebb (leghírhedtebb) category III filmek listáját, akkor (a teljesség igénye nélkül) a The Untold Story, a Naked Killer és a Sex & Zen mellett mindenképpen...

Millionaire's Express (Foo gwai lit che) (1986)

Millionaire's Express (Foo gwai lit che) (1986)

Millionaire’s Express (Foo gwai lit che) (1986)iMDBA történet egy isten háta mögötti kis falu körül bonyolódik, ami gyakorlatilag egy olyan porfészek, hogy még a vonat sem áll meg az állomáson. Fong-Tin Ching, aki ebben a...

Running Out of Time 2 (Am zin 2) (2001)

Running Out of Time 2 (Am zin 2) (2001)

iMDBMint már annyi másik filmjéből is kiderült, Johnnie To a lehetőségekhez képest mindig is igyekezett az újabbkeletű filmjeiben a karaktereket a középpontba helyezni, sokszor még a történet rovására is. 2001-ben érkezett el az az...

Vivian Hsu Jo-Hsuan

Vivian Hsu Jo-Hsuan

Vivian Hsu Jo-Hsuan (徐若瑄) Vivian Hsu 1975. március 19-én született Taichung-ban, Taiwan-on, három testvér közül a középsőként. Szülei még gyerekkorában elváltak, Vivian pedig a Taipei Jianxing általános iskolában tanult, majd a Shulinguo Junior középiskolában...