belépés∆

Shaolin harcművészete (DVD, 2008)

Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
  
 

EREDETI CÍM: Nan Bei Shao Lin

RENDEZŐ: Lau Kar Leung (Liu Chia-Liang)

FŐSZEREPLŐK: Jet Li, Wong Chau Yin, Hu Jian Qiang, Yu Cheng Hui, Yu Hai

FORGALMAZÓ: Black Mirror

KIADÁSI ÉV: 2008

BESOROLÁS: 18+

 

Lau Kar Leung a kungfufilm műfajának egyik legnagyobb élő legendája, aki már a zsáner legelső képviselőjének számító Wong Fei-Hung-sorozat filmjeiben is szerepelt, és aki később a Shaw Brothers kötelékében megannyi klasszikus harcművészeti filmen hagyta ott a kézjegyét, azonban az érdemeinek felsorolására egy ilyen szűkre szabott írásban nem érdemes kísérletet tenni; lehetetlen feladatot vennék ezzel a nyakamba. Lau mester utolsó megbízatása volt a Shaolin harcművészete az akkor már térdre rogyott stúdiótól, amolyan hattyúdal, amely a hongkongi filmgyártás történetének egy nagy korszakát zárta le. Bár jelen filmünk hivatalosan egy sikeres trilógia harmadik része, a Shaolin harcművészete nem kívánja meg az előző két rész ismeretét, ugyanis önálló történettel bír. A film megörökölte az előző két produkció színészgárdáját, amelyből egyértelműen Jet Li a húzónév, így hát nem is csoda, hogy a borítón is ő feszít – szemtelenül fiatalon egy harci bottal a kezében, kopaszon, ahogy azt egy shaolin-palántától elvárjuk. A Shaolin harcművészete a Black Mirror Shaw Brothers-sorozatának második kiadványa.

 

Egy önkényeskedő, nagyhatalmú hivatalnok, bizonyos He Suo uraság (Yu Cheng Hui) születésnapi ünnepséget készül tartani, amely jó alkalom arra, hogy eltegyék láb alól a rosszakarói, akik ilyen-olyan személyes sérelmeket akarnak megtorolni a bosszújukkal. Egy csinos lány, Sima (Wong Chau Yin, Jet Li első felesége) és a segítői útnak indulnak, hogy mutatványosoknak álcázva magukat végrehajtsák a tervüket, és ezzel megszabadítsák országukat ettől a kártékonykodó embertől. Chao Wei, a déli-shaolin templom egyik fiatal tanítványa (Hu Jian Qiang) a lány segítségére siet, mivel titkon tetszik neki Sima, és természetesen nem akarja, hogy baja essen. A szintén He Suo fejére pályázó északi-shaolinbeli Zhi Mingnek (Jet Li) is tudomására jut a soha vissza nem térő alkalom, ezért csapot-papot otthagyva rohan vendettát venni. Egyiküknek sem sikerül megmerényelnie He Suo-t, viszont a nagy kavarodás közepette, melynek ők az okozói, összetalálkoznak, és kénytelenek lesznek együtt felvenni a nyúlcipőt. Eleinte nem nagyon jönnek ki egymással, azonban menekülés közben a három fiatal hősnek meg kell tanulnia egy csapatként működni, ha túl akarják élni a hajtóvadászatot.

 
Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
 

Ami elsőre feltűnhet azoknak, akik látták a kvázi-trilógia első két részét, hogy a Shaolin harcművészete a három film közül a leglátványosabb. Népes statisztasereg került kiállításra, az eredeti helyszínek pedig festőien gyönyörűek. Mutogatják is őket rendesen, és ezt meg is tudom érteni, hiszen sokkal kellemesebb látványt nyújtanak, mint a stúdió filmjeitől megszokott művi világ unalomig ismert építőkockái. A harcművészeti koreográfia terén is megnyilvánul az előbbi megállapítás, hiszen a film akcióit a Lau testvérek jegyzik, akik autentikus wushu-harcosokkal valósíttathatták meg az elképzeléseiket. A film érdekes, és tegyük hozzá, szerencsés találkozása az akkori kínai és a hongkongi filmkészítési gyakorlatnak (ne feledjük: még bőven a ’97-es csatlakozás előtt járunk). Egyrészről itt vannak nekünk a stúdiókörülményekhez szokott hongkongi filmesek, akiknek gyakran semmiféle, vagy csak nagyon minimális harcművészeti előképzettséggel rendelkező színészekkel kellett hihető, de legalábbis a szemnek tetsző akciókat produkálnia némi gyorstalpaló foganatosítása után, másrészről pedig a Kínai Népköztársaság válogatott wushu-bajnokai, nemzeti büszkeségei, akiknek hosszú évek alatt tökéletesre csiszolt mozdulatai frissebben hatnak annál, amit a Shaw színészgárdája a ’80-as évek első felében kung-fu címén kínálni tudott.

 
Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
 

A történet szódával elmegy, a humoros részek is inkább a mérsékelten szórakoztató tartományban mozognak, bár a pásztorlánynak öltözött Jet Li hosszú ripacskodása olyan élményt kínál, hogy az ember egyhamar nem felejti el. (Büntetni lehet azzal a néhány perccel.) Vannak hibái a filmnek, de a tömeges harcjelenetek és a Shaolin-feeling kárpótolnak a hiányosságokért. Nemcsak Jet Li miatt érdemes megvenni a filmet, hisz a többi főbb szereplőn, akiket fentebb soroltam fel, is látszik a mesterségbeli tudás, így ki merem jelenteni, hogy a Shaolin harcművészete jó vétel a kungfufilmek rajongóinak.

 
Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
 
 
 
 
Akciódus francia tease
 
 

A DVD:

KÉPARÁNY: 16:9

HANG: kínai (DD 5.1 & DTS), magyar (DD 5.1 & DTS)

FELIRATOK: magyar

 

 

BORÍTÓ: A rozsdavöröses alapszínű borító figyelemfelkeltésre tökéletesen alkalmas, jól felturbózták vele a külföldi kiadásokról ismerős képet, azonban ezúttal is némi feddést érdemel a kiadó elsősorban a hátoldalon írottak miatt. E film kultikus mivoltáról, ahogy azt a borító előlapján olvashatjuk, én nem vagyok annyira meggyőződve (igaz, én mindig hadilábon állok e fogalommal), pláne arról nem, hogy „felejthetetlen” alkotással állunk szemben. Ez a jelző azért kicsit erős a filmre. A „Jet Li felejthetetlen bebütálása” résszel további problémám, a nyilvánvaló elgépelésen túl, hogy nem ebben a filmben debütált Jet Li. Az elgépelés azért is külön ciki, mivel jó nagy betűkkel van méretezve a szöveg, bár a „b” olyan duci, hogy a felületesen pásztázó szem simán „d”-nek veheti. Az „együtt kell menekülniük a katonák előtt” magyartalansága pedig nem hiszem, hogy nem tűnt fel senkinek. A He Suo életére törők pedig egyáltalán nem bérgyilkosok. Tudom jól, hogy a „kultikus” és egyéb jól hangzó jelzők miért kellenek, ezért nem is kárhoztatom a Black Mirrort, de az ilyen bosszantó elírásokat és tévedéseket illene a továbbiakban elkerülniük.

 
Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
 

KÉP: Mivel a film 1986-ban készült, valószínűleg viszonylag jó állapotban maradhatott fent a kópia (észrevehető a különbség a Shaolin templommal összevetve), de azért a digitális ráncfelvarrást így sem kerülhette el, amely eredményeképp a kép minősége kielégítő, még így DVD 5-re tömörítve is.

 

HANG/FELIRAT: A kínai (mandarin) és a magyar hangsáv dolby 5.1-en és DTS-en muzsikál. A magyar szinkronnal különösebb problémám nem volt, sőt, úgy érzem, a Shaolin templomnál tett megállapításomat e téren akár egy az egyben ide másolhatnám, ugyanis a felirat és a szinkron ezúttal sem harmonizál minden igényt kielégítő módon. Két rövid résznél azt tapasztaltam a szinkron esetében, hogy a hangot lekeverték, csak a zene szólt, az emberi beszéd nem, igaz, így sem maradtam le semmi fontosról.

 
Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
Shaolin harcművészete (DVD, 2008)
 
 

EXTRÁK: A film saját előzetesén kívül még három SB-film előzetese fért fel a lemezre (Shaolin templom, Repülő tőr, 5 Ninja Elem), melyek közül mindegyik megjelent már.

 

ÁR/ÉRTÉK: Az 1000 Ft kipengetése után egy jó kis kungfufilmmel gazdagodhat az otthoni DVD-gyűjtemény, így érdemes beszerezni a kiadványt.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Rouge (1987)

Rouge (1987)

 iMDB   Mai szemmel nézve némileg bizarr ez a film, bár a készítői nem igazán annak szánták, legalábbis nem ennyire. A sztori eléggé sablonos. Egy szerelmes pár történetét ismerhetjük meg, akik a század...

The Avenging Fist (Kuen Sun) (2001)

The Avenging Fist (Kuen Sun) (2001)

Rendezte: Wai Keung Lau, Corey YuenIMDb A messzi jövőben Nova (Lee-Hom Wang) és ikerhúga Erika (Gigi Leung) gondtalanul élik a jövőbeli tínédzserek életét: bandáznak, szórakoznak, utcai harcviadalokon vesznek részt. Összebarátkoznak Iron Surfer-rel (Stephen Fung), és...

Cop on a Mission (Ji fat faan fat) (2001)

Cop on a Mission (Ji fat faan fat) (2001)

Cop on a Mission (Ji fat faan fat) (2001)iMDBAz igencsak változó minőségű filmekkel jelentkező Marco Mak harmadik rendezésével kapcsolatban a téma megemlítése már elég ahhoz, hogy megossza a leendő nézőközönséget. A főszereplő ugyanis egy, a...

White Valentine (Hwaiteu ballenta-in) (1999)

White Valentine (Hwaiteu ballenta-in) (1999)

White Valentine (Hwaiteu ballenta-in) (1999)iMDBJung-Min egy fiatal lány, aki kimarad az iskolából, hogy inkább hobbijának és életcéljának, a festészetnek hódoljon, közben pedig a nagyapja könyvkereskedésében segédkezzen. Esténként egy katonának írogat leveleket, jóval idősebbnek tűntetve fel...