belépés∆

Police Assassins (Huang gu shi jie) (1985)

Police Assassins (Huang gu shi jie) (1985)

Police Assassins (Huang gu shi jie) (1985)

iMDB

Ez a minden ízében tipikus hongkongi akcióvígjáték sok tekintetben is elsőnek számít. Mindamellett, hogy Corey Yuen egyik legelső rendezése, ebben a filmben debütált a frissen Hongkongba csábított Cynthia Rothrock, továbbá ez volt Michelle Yeoh (akkor még Michelle Khan) első főszerepe. Ha mindehhez még hozzátesszük, hogy mellettük még Tsui Hark bohóckodása sem semmi benne, akkor éppen elegendő érv gyűlik össze ahhoz, hogy érdemes legyen a filmmel foglalkozni.

Police Assassins (Huang gu shi jie) (1985)

Az akciófilmek sztorija általában jókora hülyeség szokott lenni és nincs ez másképp a Police Assassins esetében sem, ráadásul a forgatókönyvíró a „Greatest cliches of action cinema” című könyvet is olvasgatta, mielőtt nekilátott dolgozni. A sztori röviden annyi, hogy egy meggyilkolt angol úriembertől ellopott mikrofilmért folyik a harc, amit a nagyon tehetséges bérgyilkos elől ellop két amatőr. Közben érkezik Angliából egy rendőr, a meglehetősen erőszakos Carrie Morris, akihez a rendőrfőnök „hozzátársítja” legjobb emberét, Ng nyomozót. A szálak pedig egy látszólag feddhetetlen üzletemberhez vezetnek, a kérdés csak az, sikerül-e ellene bizonyítékot szerezni.

Police Assassins (Huang gu shi jie) (1985)

Ha a fentiekből esetleg nem is tűnne ki, íme néhány adalék a történet kliséihez. A két nyomozónő természetesen eleinte ki nem állhatja egymást, továbbá nem maradhatott el az a hihetetlen újdonságként ható elem sem, hogy le kell adniuk a fegyverüket és igazolványukat, mert elveszik tőlük az ügyet. Mai szemmel nézve az is zavaró lehet, hogy teljességgel kisarkított figura minden szereplő, azaz a gonoszak végtelenül, minden egyes pillanatukban gonoszak, a komikus figurák végig szánni való idióták, a két nyomozónő pedig kérlelhetetlenül „menő”.

Police Assassins (Huang gu shi jie) (1985)

Mindez azonban nem vesz el túl sokat a film élvezhetőségéből, a lényeg ugyanis elsősorban az akciókon és a humoron van. Ez utóbbiért elsősorban Tsui Hark és a két szintén tökkelütött barátját alakító John Sham és Hoi Mang felel, egyrészt az állandó civakodásukkal, másrészt a sztori elején a menekülő Tsui Hark által a lakásban előadott gegek révén (gyakorlatilag olyan jelenet, mintha Stephen Chow egyik agymenését látnánk). Hármuk filmbeli nevét is ideírom minden kommentár nélkül: Panadol, Asprin és Strepsil.

Police Assassins (Huang gu shi jie) (1985)

Mint minden valamirevaló Corey Yuen filmben, úgy ebben is a film sava-borsát a látványos akciójelenetek adják. A koreográfiáért is ő felelt, de ebben segítségére volt az egyik ütődöttet alakító Hoi Mang is. A jól eltalált vágások segítségével mind a lövöldözős, mind a kungfu ütközetek pergő tempójúak, végig lekötik a néző figyelmét, a legjobb pillanatokat pedig, mint a korabeli filmekből már megszokhattuk, lassítva mutatják be.

Police Assassins (Huang gu shi jie) (1985)

Természetesen ez még nem minden, hiszen hogy tovább fokozzák az akciófilmek (elsősorban férfi) rajongóinak érdeklődését, a bunyók legtöbbjét természetesen a két női főszereplő mutatja be. Cynthia Rothrock, aki a nagyon kevés olyan fehérbőrű színész egyike, aki pozitív szerepet játszott hongkongi filmben, kérlelhetetlen agresszivitással igyekszik a célja felé, míg a nem sokkal korábban még Miss Malaysia-ként pompázó Michelle Yeoh esetében a szépségét is igyekeztek előtérbe helyezni. Mai szemmel nézve ugyan az akkori sportos divat megmosolyogtató, ám kétségtelenül mutatós. Rajtuk kívül mindenképpen említésre érdemes az ezúttal igencsak sablonos figurát, a főgonosz „henchman”-jét alakító Dick Wei, akivel a végén egy látványos, ám sajnos túlzottan is rövid kettő az egy ellen csatát vívnak a lányok.

Police Assassins (Huang gu shi jie) (1985)

A film tehát egy szórakoztató akció vígjáték, ám a mai szemmel nézve röhejes kisarkított karakterek (különösen a főgonosz állandó nyerítő röhögése idegesítő) és a tucatklisékből össze rakott sztori miatt nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog. Aki azonban szereti a „girls with guns” filmeket, az nem fog csalódni benne.

Hozzászólások   

#2 Ramiz 2007-11-06 23:03
"Mai szemmel nézve az is zavaró lehet, hogy teljességgel kisarkított figura minden szereplő, azaz a gonoszak végtelenül, minden egyes pillanatukban gonoszak, a komikus figurák végig szánni való idióták, a két nyomozónő pedig kérlelhetetlenü l menő."

Ez eleinte zavart a hong-kongi filmekben (még a színvonalas John Woo+Chow Yun-Fat filmekre is jellemzőek a fentiek valamennyire), de most már megszoktam. Végül is ez adja a bájukat. :-)
#1 arnold 2007-11-05 15:34
Tsui Hark-ot nem nagyon bírom, de ebben a filmben jókat lehetett rajta röhögni. a kihallgatásos jelenet volt a legjobb! :-)
egyébiránt, a Royal Warriors is hasonló kategória.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Bombay Talkies (2013)

Bombay Talkies (2013)

  Ilyenkor, Oscar-jelölések idején nagyobb figyelmet fordítok a filmekre, mert izgat, hogy mit nem láttam, mit lenne jó pótolni. Ráadásul 100 éves lett az indiai filmgyártás! Így kettőzött figyelemmel fordultam tavalyi filmjeik felé.

Nemuri Kyoshiro - TV Special 4: The Woman Who Loved Kyoshiro (199…

Nemuri Kyoshiro - TV Special 4: The Woman Who Loved Kyoshiro (1998)

Az ASASHI TV négy epizódot szánt a morózus természetű ronin újdonsült kalandjainak.

The Enchanting Shadow (Qiannü youhun) (1960)

The Enchanting Shadow (Qiannü youhun) (1960)

 ANOTHER SHAW PRODUCTION  iMDB A The Enchanting Shadow a 16-17. században élt kínai írónak, Pu Songlingnek az egyik kísértethistóriáját veszi alapul, ugyanazt a történetet, amely a méltán híres Chinese Ghost Story történéseinek gerincét is adta....

Female Prisoner Jailhouse 41 (Joshuu sasori: Dai-41 zakkyo bou) (…

Female Prisoner Jailhouse 41 (Joshuu sasori: Dai-41 zakkyo bou) (1972)

Female Prisoner Jailhouse 41 (女囚 さそり: 第-41 雑居房) (1972)iMDBA nagyszerűen sikerült első rész cselekménye után 1 évvel játszódik a folytatás. Az első részben történtek következtében félszemű Goda felügyelő nyugdíjazás előtt áll és még azelőtt be akarja...