belépés∆

Girl Boss Revenge: Sukeban (1973)

 

Girl Boss Revenge: Sukeban (1973)

 

Igazi sexploitation film ez, a műfaj minden jellegzetességével. Egyszerűen nincs értelme filmművészeti szemmel nézni, pláne kritizálni, mert ez egyszerűen nem arról szó. Csak azért írom le ezt, hogy tudjátok, mire számítsatok.

  • Értelmetlen, erőszakos jelenetek (mai szemmel, Miike után már nem erőszakosak ezek annyira...), meztelenség, illetve általában a kettő együtt.
  • Szexis fiatal nők, akik a dvd-borítón és a plakáton mind meztelenek, de a filmben sokkal kevesebb ilyen jelenet szerepel, mint ez alapján várható lenne (hiszen a plakátnak nem az a célja, hogy jellemző legyen a filmre, hanem az, hogy a közönséget elcsalogassa az olcsó költségvetésű filmre).
  • Kb. öt perc alatt sablonokból összedobott történet. Tényleg vicces, hogy hogyan vergődik a történet össze-vissza, teljesen következetlenül és kiszámíthatatlanul.
  • A tényleges cselekmény, ami a képernyőn zajlik, pusztán a történet kiszolgálása helyett nyugodtan a lényegre koncentrálhat. Példa: bunyó közben szégyenletesen naivul és ártatlanul elszakad egy nő ruhája, és alóla azonnal kiugrik a melle, a kamera persze gyorsan ráközelít, pár másodpercig mutatja, aztán újra a nők gyepálják egymást - imádnivalóan egyszerű és lényegretörő.
  • Kínzások. Persze férfiak kínoznak meztelen nőket (egy egészen biztosan nem egy feminista mozi, még ha egy női bandáról van is szó).
  • Vagány zene. Ez szintén feltétlenül kell. Ez esetben ez lendületes, feszült bebopot (egészen Cowboy Bebop-ba illő részek is voltak benne szép számmal!), illetve kicsit elborultabb, elszabadult free jazzt jelent, ami szintén nagyon tetszett és kiválóan illett a film kaotikus hangulatához,
  • Humor. Az egész film, úgy, ahogy van, vicces. Ott is, ahol annak szánták, és ott pláne, ahol nem. (Az egyik rész, ahol szétröhögtem a belem (már elnézést a kifejezésért) a dramaturgia finomságán: egy jakuza megment egy nőt, akit addig kínoztak a jakuzák, mert a nő egyszer segített neki. A nő azonban mégis úgy érzi, hogy le van kötelezve. Hogy miért? Hát azért, hogy lehetőséget adjon a következő párbeszédre: "Feküdj le velem! A testemmel fizetem vissza az adósságom." A fickó habozni kezd, a nő nevét mondja. Mire a nő: "Csak kussolj és b*** meg!")

Remélem a lényeg átment: ezt a filmet, hasonlóan a Godzilla-filmekhez, nem azért szereti az ember, mert jók, de mégis szereti őket. És akinek esetleg nem is tetszenek majd a sexploitation filmek, egyet akkor is nézzen meg, mert ilyet legalább egyszer látni kell.

(imdb)

 

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Realm of Senses

The Realm of Senses

 IMDb E filmet Nagisha Oshima rendezte, aki talán a Gohatto (Taboo) című filmjéről lehet imerős mégpedig 1973-ban. A történelem egyik legnagyobb botrányfilmje volt, amit meg is értek. Ha belegondolunk, a Deep Throat című pornófilm még...

Virtuális hajnal (Chik yeung tin si) (2002)

Virtuális hajnal (Chik yeung tin si) (2002)

  iMDB Volt egyszer egy hongkongi feltaláló, aki kifejlesztett egy műholdat, aminek segítségével rá lehet kapcsolódni zártláncú kamera- és számítógéphálózatokra. Találmányát a rendőrségnek szerette volna átadni, de megölték. A szerkezet így a két lányára maradt, akik (milyen...

A Taste of Killing and Romance (Sat sau dik tung wah) (1994)

A Taste of Killing and Romance (Sat sau dik tung wah) (1994)

Veronica Chan ezen alkotása tulajdonképpen egy közepes, talán semmitmondónak is nevezhető akciófilm, ami azonban már csak a rendező személye miatt is érdemes lehet a figyelemre. Ugyan a hongkongi filmesek között több ismert rendezőnő is megtalálható...

Samurai Rebellion (Jouchi-hairyo tsuma shimatsu) (1967)

Samurai Rebellion  (Jouchi-hairyo tsuma shimatsu) (1967)

    A Matsudaira klán ura gyermekének anyját, megunt szeretőjét hozzákényszeríti az egyik hűbéresének a fiához. Megalázó helyzet. Ám a kényszerházasság váratlanul jól sikerül, közös kislányuk születik, boldogan élnek. De egy váratlan halálesetben meghal az idősebbik fiú,...