belépés∆

My Darling of the Mountains (Yama no anata) (2008)

My Darling of the Mountains (Yama no anata) (2008)

Íme a Japánt mostanában sújtó remake-mánia egyik újabb bizonyítéka. A már több remek produkciót felmutatott Ishii Katsuhito ugyanis nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen újraforgatta a japán film valaha élt egyik legnagyobb alakjának, Shimizu Hiroshi-nak 1938-as The Masseurs and a Woman című keserédes vígjátékát. Érdekes kísérlet, de hogy a mai világban megállja-e a helyét, abban már nem vagyok biztos.

My Darling of the Mountains (Yama no anata) (2008)

A történet egy hegységbeli üdülőhelyen zajlik, ahová a nyári strandszezon után igyekeznek munkát keresvén a vak masszőrök, köztük Toku és Fuku, a két egymást folyton zrikáló jóbarát. A szállókon különféle fura figurákkal kerülnek kapcsolatba, akik közül egy gyönyörű hölgy van leginkább hatással Toku-ra. Közben egy rejtélyes bűnténysorozat is borzolja a kedélyeket, Toku pedig egyre döbbentebben hallgatja a fejleményeket.

My Darling of the Mountains (Yama no anata) (2008)

A Toho égisze alatt forgatott Fuji TV produkció sok tekintetben emlékeztet egy tanpatsu-ra, azaz tévéfilmre, a képi világa eléggé eltér a blockbusterekben megszokottól, ami nem meglepő, mert a tévésorozatokban alkalmazott technikával rögzítették. A forgatókönyvet tekintve valószínűleg hűen követték Shimizu mester eredeti munkáját, amit egyáltalán nem aktualizáltak. Hogy ez előny-e, avagy hátrány, lehetetlen megmondani, ám kétségtelen, hogy a mai trendekhez képest nagyon szelíd és kicsit semmitmondó, a szálak többségét nyitva hagyó történetet kap a néző. Ami a 30-as években még modernnek, realistának és elfogadottnak számított, jó 70 évvel később igencsak retro hangulatot kelt.

My Darling of the Mountains (Yama no anata) (2008)

Ettől függetlenül könnyed, jópofa szórakozásban részesülnek azok, akik végignézik a filmet. A vak masszőröknek köszönhetően elég hamar egyfajta „Zatoichi” hangulat lesz úrrá a történeten, a két nagy sorozatsztár, Kusanagi Tsuyoshi és Kase Ryou ugyanúgy dobálja a fejét munka közben, mint egykoron Katsu Shintarou tette. Kusanagi még egy bunyóba is belekeveredik, bár sajnos nem látunk belőle semmit sem. A poénok a rendező korábbi munkáival összehasonlítva (Shark Skin Man and Peach Hip Girl, Taste of Tea, Funky Forest) nagyon visszafogottak, de ez bőven betudható az eredeti forgatókönyvnek.

My Darling of the Mountains (Yama no anata) (2008)

Ishii tehát nem dolgozott rosszul, amit lehetett, kihozott Shimizu mester történetéből. A fentebb már említett két nagy sztár mellett még olyan ismert neveket szerződtetett kisebb-nagyobb szerepekre, mint Maiko, Tsutsumi Shinichi, Arai Hirofumi és Kurokawa Mei. Az egyetlen probléma mindössze annyi, hogy vajon megérte-e pont ezt a filmet újraforgatni Shimizu mintegy 160 alkotásból álló életművéből, hiszen amíg egy jidaigekit fel lehet tuningolni a mai technikával, addig egy ilyen klasszikus vígjátékot nem. Az egykoron a japán film legnagyobbjai által is elismert rendező munkásságát, akiről például Ozu Yasujirou nyilatkozta, hogy képtelen olyan minőségű filmeket készíteni, mint ő, meg kellene hagyni eredeti valójában és a fennmaradt alkotásait újranézni inkább, még úgy is, hogy a remake sem kelt csalódást.

eredeti cím: 山のあなた
iMDB


Trailer

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Shadowless Sword (Muyeong geom) (2005)

Shadowless Sword (Muyeong geom) (2005)

  IMDb 926-ban Balhae elbukott, és helyén egy új országot alapítottak, ez volt Dongranguk. A túlélők természetesen nem hagyták magukat, és minden erejükkel azon voltak, hogy visszaszerezzék a hatalmat. Az új vezetés egy bizonyos Killer-Blade nevezetű hadseregre...

Aaron Kwok Fu-Shing

Aaron Kwok Fu-Shing

Aaron Kwok Fu-Shing (郭富城) Aaron Kwok 1965. október 26-án született Hongkongban. Miután leérettségizett, a King Fook Gold & Jewellery nevű cégnél kezdett dolgozni, hogy tapasztalatot szerezzen az üzleti életben, mert apja azt...

Zatoichi and The Chest of Gold (Zatôichi senryô-kubi) (1964)

Zatoichi and The Chest of Gold (Zatôichi senryô-kubi) (1964)

Tallózgatva a régebbi anyagaink között meglepve vettem észre, hogy a sorozat hatodik epizódjához még nem készült ismertető. Pedig a film meglehetősen jól sikerült, kész csoda, hogy senki nem csapott le a megírására, amíg még nagyobb...

Ninja, A Band of Assassins 6 - The Last Iga Spy (Iga-yashiki) (19…

Ninja, A Band of Assassins 6 - The Last Iga Spy (Iga-yashiki) (1965)

  Miután a Tokugawa - Toyotomi ellentétkör tovább már nem volt járható út, valami újjal kellett előrukkolni a sorozat folytatásához. Nézzük, mit találtak ki.