belépés∆

Streetfighter trilógia (1974-1975)

Streetfighter trilógia (1974-1975)

Streetfighter trilógia (1974-1975)

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a japán filmtörténet világszerte egyik legismertebb alakja Sonny Chiba, akit a Streetfighter trilógia, avagy Tsurugi Takuma megformálása indított el a világhírnév felé. Már önmagában emiatt is érdekesek ezek a filmek, azonban mindemellett természetesen még jópár egyéb apróság miatt is megéri velük foglalkozni.

Streetfighter trilógia (1974-1975)

Először is némi áttekintés és egy kis Sonny Chiba ismertető. Szóval Chiba valamikor az 50-es évek legvégén, más források szerint 1960-ban kezdett a színészettel foglalkozni és a 60-as évek folyamán rengeteg tévés és filmes szerepet eljátszott. 1970-ben aztán otthagyta az egészet, hogy megalapítsa saját színészképzőjét, amiben nagy hangsúlyt fektetett a harcművészetek elsajátítására is. Három évvel később világszerte nagy sikert aratott Bruce Lee Enter the Dragon című akciója, a hullámot kihasználva pedig Chiba is visszatért a filmvilágba, hogy az újkeletű akciófilm mániát kihasználva forgasson filmeket. Az áttörést pedig egy évvel később a Streetfighter hozta meg a számára, aminek köszönhetően mintegy két évtizeden keresztül az első számú japán harcművész színészként tekintettek rá.

Streetfighter trilógia (1974-1975)

Hogy mitől lett ekkora siker a Streetfighter? Japánban egyrészt természetesen a karate népszerűsége miatt, ami köré sikerült hasonló misztikumot generálniuk, mint a hongkongiaknak a kungfu köré, csak itt nem mindenféle egzotikus nevű beállásokkal operáltak, hanem különféle eldugott helyekről származó ősi, legyőzhetetlen technikákkal. Ennél azonban jóval fontosabb, hogy a filmben túlteng az erőszak és a brutalitás, amit már annak legelején kiemel az egyik szereplő, mondván, hogy a karate annak idején arról szólt, hogy vagy ölsz, vagy téged ölnek meg. Tsurugi pedig természetesen ennek megfelelően cselekszik. Így aztán nem meglepő, hogy a trilógia első darabja volt az első film, ami a benne dúló erőszak miatt X besorolást kapott. Az ilyesmire fogékony néző végignézhet többek között egy kasztrálást és egy torok „kiszedést” is, bár mai szemmel nézve az egész inkább a megmosolyogtató és a röhejes között van valahol, mintsem, hogy brutálisnak tűnjön.

Streetfighter trilógia (1974-1975)

Itt kellene következnie a három rész sztorijának, azonban szerintem ezesetben mindettől el lehet tekinteni, mert abszolút lényegtelenek a film szempontjából. Annyit azért érdemes megemlíteni, hogy a sztorik önmagukban nem emelkednek ki a korabeli japán akció és pink filmek történetei közül, az extrémen erőszakos jeleneteket leszámítva minden téren tökéletesen beleillik az akkori japán mozik kínálata közé a Streetfighter is. A Toei akkoriban megszokott alkotásaihoz méltóan igazi fülbemászó főcímzene, képregényfigurákra emlékeztető szereplők, itt-ott elsütött apró poénok (pl. ne akard kirúgni az ablakon keresztül az ellenfelet, mert pórul járhatsz), remek kinematográfusi munka és természetesen rengeteg akció fűszerezi mind a három filmet.

Streetfighter trilógia (1974-1975)

Egyébként mind a három rész egy kicsit különbözik egymástól a megvalósítás terén. Az első részben egyértelműen az erőszakra és a brutalitásra helyezték a hangsúlyt, majd a talán nem várt siker miatt szinte lóhalálában készítették el a folytatást, ami emiatt szerintem meglehetősen gyengécske lett. A sztorija nagyon-nagyon vékonyka, ráadásul rengeteg flashback jelenet utal az első részre és a sztori szempontjából teljesen lényegtelen karatebemutatók is rengeteg időt visznek el belőle. A harmadik rész aztán bőven kárpótolja a nézőt mindezért, hiszen a történetét tekintve talán a legtöbb fordulatban ez bővelkedik a három közül és nagyszerű ötletként a fantasztikus Ike Reiko-t is szerepeltetik benne, aki szokásához híven ezúttal is sokat megmutat magából.

Streetfighter trilógia (1974-1975)

Zárszóként még annyit, hogy a trilógia hatása jóval nagyobb, mint amekkora értéket valójában képviselnek a darabjai. A történetek közepesen izgalmasak, leszámítva a második részét, ami kifejezetten gyenge, a karakterek többsége sablonos (bár például a bölcs, kissé pocakos karatemestert, Masaoka-t nagyon bírtam) és maga Tsurugi is jellegzetes antihős, az első részben például kifejezetten ellenszenves, főleg a film elején (persze biztos ez is volt a szándék). Számomra a karate maga viszont humoros volt benne, főleg a légzési technikák, amik inkább emlékeztettek az egyik Bujtor István film parodisztikus elemeire, mint véresen komoly harcművészetre (karatékáknak nem megsértődni, ezt egy, a karate terén tudatlan outsider írta le). Mindezekkel együtt is Ozawa Shigehiro rendezőnek, Sonny Chiba-nak és stábjának a filmtörténet egyik legeredetibb hősét sikerült a mozivászonra álmodniuk, úgyhogy már csak ezért is érdemes végignézni mindhárom epizódot.
 
Street Fighter - Az eredeti, angol nyelvű előzetes
 
The Return of the Street Fighter 

Hozzászólások   

#1 Guest 2008-01-27 23:26
Azt a boxsetet szívesen a polcomon tudnám... :D

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Especial Kelly (2006)

Especial Kelly (2006)

Kelly Chen Wai-Lam: Especial Kelly (2006) Ezúttal egy rendhagyó ajánló következik, ami azért szerény véleményem szerint hellyel-közzel illeszkedik az oldal profiljába, remélem, tetszeni fog.Míg a nyugati világban hírértékű, ha egy színész a zeneiparban is próbára teszi...

2009 - Lost Memories

2009 - Lost Memories

 imdb A II. világháború után Koreát Japánhoz csatolták. 2009-ben a Hureisenjin nevű terrorista csoport emberei behatolnak az Inoue Alapítvány épületébe. Ez az alapítvány régiségek felkutatásával foglalkozik. A Japán Szövetségi Nyomozóirodának...

Port Arthur (203 kochi) (1980)

Port Arthur (203 kochi) (1980)

  Minden ország életében voltak olyan csaták, amelyek döntő kihatással bírtak a nemzet további sorsára. Nálunk ilyenek voltak például Nándorfehérvárnál és Mohácsnál, míg Japánban ugyanez elmondható a szekigaharai ütközetre. Továbbá, természetesen a címadó Port Arthur...

Swallowtail Butterfly (1996)

Swallowtail Butterfly (1996)

iMDB  Egyszer volt, hogy a yen a világ legerősebb hatalma lett. Emberek tízezrei emigráltak Japánba a világ minden tájáról, hogy maguknak is szerezzenek ebből a kincsből. Az egyik város, mint aranyláz idején, túltelítődött a bevándorlókkal, akiket...