belépés∆

Golgo 13: Kowloon Assignment (Golgo 13: Kuuron no kubi) (1977)

Golgo 13: Kowloon Assignment (Golgo 13: Kuuron no kubi) (1977)

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a 70-es évek volt a japán akciófilmek aranykora, egyben a mangafeldolgozásoké is. Hatalmas mennyiségben kerültek a mozikba az újabb és újabb adaptációk, amik közé már 1973-ban „becsúszott” a nem is kicsit James Bond-ra emlékeztető antihős, Golgo 13 kalandjainak megfilmesítése is, akit az első változatban nem kisebb név, mint Takakura Ken alakított. Négy évvel később a Zero Woman rendezője, Noda Yukio újfent ehhez a figurához fordult, ám a szerepet ezúttal Takakura helyett immáron a legendás Sonny Chiba játszhatta el, akivel jónéhány évvel korábban a két Yakuza Deka leforgatásakor már dolgoztak együtt. Chiba, mint „James Bond”? Ezt bizony látni kell!

Golgo 13: Kowloon Assignment (Golgo 13: Kuuron no kubi) (1977)

Golgo 13 nemes egyszerűséggel a nagybetűs Bérgyilkos, akiről az a hír járja, hogy a rá bízott munkát minden körülmények között elvégzi, megállítani, vagy éppen elkapni pedig nem lehet. Egy drogdílerhálózaton belüli csetepaté miatt a hálózat amerikai vezére felbérli, hogy gyilkolja meg Chow-t, a köztiszteletben álló gazdag úriembert, aki valójában a dílerek árulója. A Chow ellen küldött többi bérgyilkos mind rosszul járt, a megtalált holttestek miatt pedig a rámenős nyomozó, Smithy is elkezdi felgöngyölíteni a szálakat. Ahogy az pedig a jó kis akcióthrillerekben lenni szokott, ezek a szálak jócskán összegabalyodnak, ráadásul még a nők is igyekeznek csavargatni őket.

Golgo 13: Kowloon Assignment (Golgo 13: Kuuron no kubi) (1977)

Magára a sztorira túl sok szót nem érdemes pazarolni, a korabeli akciófilmek szokásos kliséit követi, teletűzdelve a James Bond és a Mission Impossible sorozatokban látható titokzatos kütyük használatával. Szórakoztató, túl sok újat nem mond, de ebben a filmben mindez huszadrangú fontossággal bír. Kis túlzással ugyanis az egészet mindössze Sonny Chiba miatt érdemes megnézni, aki a tőle megszokott minőségben hozza a rá jellemző morcos tekintettel mindenkit lerúgdosó karaktert, akinek azért a látszat ellenére szíve is van.

Golgo 13: Kowloon Assignment (Golgo 13: Kuuron no kubi) (1977)

Chiba ide, Chiba oda, azért az egész történet során rengeteg mulatságos pillanat lelhető fel még azzal együtt is, hogy akkoriban a Golgo 13 egy komoly akciónak számított. Mai szemmel nézve a különféle tarka színekben pompázó ingek, a lenyűgözőnek szánt kütyük és a szörnyű japán szinkronhangok (az összes kínai és amerikai rettenetes japánsággal gagyog) mind mosolyt fakasztóak. A történet közepe felé a határtalan profizmussal dolgozó, a távcsövet újságpapírba rejtő és úgy vizsgálódó, ettől feltűnésmentességet remélő Chiba látványa talán a legjellemzőbb mindennek a szemléltetésére. Belegondolva abba, hogy ha egy ilyen alak jelenne meg bármelyik utcában, mindenki rajta röhögne, egyszerűen imádnivalóan komolytalanná válik az egész.

Golgo 13: Kowloon Assignment (Golgo 13: Kuuron no kubi) (1977)

Feltétlenül ide kívánkozik az is, hogy 1977-ben már a különféle extremitások a néhány évvel korábbi alkotásokban láthatóaknál jóval visszafogottabbak voltak, így Chiba ugyan öldököl rendesen, de vér, levágott végtagok és összevissza törő csontok nem nagyon színesítik a látványt. Ugyanez elmondható a szexjelenetekre is, premierplánban mutatott keblek és jajveszékelő hölgyek helyett néhány röpke, már-már szégyenlősnek is nevezhető erotikus pillanat került csak bele a filmbe.

Golgo 13: Kowloon Assignment (Golgo 13: Kuuron no kubi) (1977)

Ugyan egyértelműen Chiba a központi karakter, aki miatt érdemes rászánni az időt a Golgo 13-ra, de két nevet még érdemes megemlíteni a szereplők közül. Az első ezek közül a hongkongi Callan Leung, aki remek a tipikus 70-es évekbeli nyomozó szerepében (kicsit Petrocelli-re emlékeztet), a másik pedig a sajnos csak kevés ideig látható Shihomi Etsuko, Chiba Japan Action Club-jának első női felfedezettje, aki a nyomozó (túlságosan is) bátor kollegináját játsza. A japán akcióhősnő mindössze egy bunyó során mutathat be itt egy keveset képességeiből, de az egyáltalán nem sikerült rosszul.

Golgo 13: Kowloon Assignment (Golgo 13: Kuuron no kubi) (1977)

Zárszóként még annyit, hogy ugyan a jópofa japán akcentus miatt végig „Golgo Szatin”-nek nevezett bérgyilkos története (a sztorit tekintve legalábbis) nem túlzottan kiemelkedő alkotás, mégis a stílusa jópár későbbi híres akciófilm elkészültére volt hatással. Talán a legismertebb ezek közül John Woo The Killer-je, amiben a bérgyilkos és a rá vadászó rendőrnyomozó kapcsolata sokban hasonlított Golgo és Smithy viszonyára, de többek között Woo egy másik ismert heroic bloodshed-je, a Heroes Shed No Tears is magán viseli a Golgo jellegzetességeit sok minden más mellett. Az akciófilmek rajongóinak tehát mindenképpen egy kötelező darab, akiből még ezek után sem lesz Chiba fanatikus, az menthetetlen romantikarajongó...

eredeti cím: 九龍の首
iMDB

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Black Cat (Yabu no naka no kuroneko) (1968)

Black Cat (Yabu no naka no kuroneko) (1968)

Black Cat (Yabu no naka no kuroneko) (1968) iMDB  Egy asszonyt és a lányát egy csapat szamuráj megerőszakolja és megöli. Nem sokkal ezután szamurájok egész sorát találják holtan az erdőben elharapott torokkal. Az ügylet kiderítésére egy...

Misumi Kenji (1921-1974)

Misumi Kenji (1921-1974)

  IMDb Misumi Kenji egyike a legismertebb japán rendezőknek, akiről valójában alig tudunk valamit, így hagyományos életrajzot róla összeállítani szinte lehetetlen. A neve a Lone Wolf And Cub sorozat révén bekerült a köztudatba, de az életművének a...

Kung fu mahjong 2 (Jeuk sing 2 gi ji mor tin hau) (2005)

Kung fu mahjong 2 (Jeuk sing 2 gi ji mor tin hau) (2005)

Kung fu mahjong 2 (Jeuk sing 2 gi ji mor tin hau) (2005) iMDB  

Mother is a Whore (Uhmmaneun Changnyeoda) (2009)

Mother is a Whore (Uhmmaneun Changnyeoda) (2009)

A független filmes I Szangu saját elmondása szerint kb. 5800 dollárból készítette ezt a nagyjátékfilmet. Nem ez az egyetlen mozija, ami a hagyományos értékek széthullásáról, a családon belüli erőszakról, a gyerekek és a sérült emberek...