belépés∆

Cybergésák (Install) (2004)

Cybergésák (インストール) (2004)

Cybergésák (Install) (2004)

iMDB

Sok más japán filmhez hasonlóan az Install is egy bestsellerré vált regény filmes adaptációja. A sokak által csak „iskoláslányok bibliájaként” emlegetett regényt még 2001-ben írta az akkor 17 éves Wataya Risa, aki aztán két évvel később, a híres Waseda Egyetemen tanuló diákként a második regényéért megkapta az Akutagawa díjat, Japán legnagyobb presztízzsel bíró irodalmi elismerését.

Cybergésák (Install) (2004)

A történet főszereplője Asako, egy 17 éves diáklány, aki rettenetesen magányosnak érzi magát és azt reméli, hogyha felhagy az iskolával, akkor valami változás fog beállni az életében. Kiviszi az utcára összes holmiját, hogy eladja őket, azonban csak egy 10 év körüli kissrác jelentkezik be a réges-régi számítógépért, amit Asako még a jópár éve elhunyt nagyapjától kapott. Asako egyáltalán nem ért a technikai eszközökhöz és úgy tudja, hogy a gép tönkrement. A kissrác persze újratelepíti az egészet, majd miután rájön, hogy a lány nem jár iskolába, hanem otthon tölti az idejét, egy különös „munkát” ajánl neki, ami abból áll, hogy egy erotikus chatroom-ban kellene beszélgetnie a betévedőkkel addig, amíg ő iskolában van. Többek között ennek is köszönhetően aztán együtt próbálják felderíteni a felnőttek szexualitásának titkait.

Cybergésák (Install) (2004)

A sztori meglehetősen szürreális tehát (nehezen hihető, hogy senki se keresi a lányt az iskolából, hogy az anyja nem veszi észre, hogy kipakolt a szobából, stb.), de ez egyáltalán nem zavaró, inkább csak hozzáad az egész film álomszerű hangulatához. Főhősnőnk többször is valódi gésának képzeli magát, miközben gépel a sötétben, így a kissé szerencsétlenül hangzó magyar címnek is van némi alapja. Több szolíd poént is elsütnek az internetes chateléssel kapcsolatban, akárcsak azzal, ahogyan a kissrác is és a lány is a felnőttek világát próbálja megérteni, valamint kettejük párbeszédei is mulatságosak (az a filozofálásuk pedig, hogy miért is használják a felnőttek az erotikus chatszobákat, finoman szólva is elgondolkodtató egy kicsit). A fiú nevelőanyja rendszeresen zavarba hozza kissé provokatív kérdéseivel a gyereket, aki nem tud mindezzel mit kezdeni, míg az általa az asztalon felejtett színes fehérneműk a lány számára okoznak kérdésekkel teli pillanatokat.

Cybergésák (Install) (2004)

Az álomszerű hangulathoz sokat hozzáadnak a lány megfilmesített gondolatai, viszont a film tempója elég lassú és több, kissé túlhúzott rész is van benne, a mindössze másfél órás hossz ellenére is helyenként vontatottnak érződik. A legjobb karakter egyértelműen a kissrác, akit az azóta már több ismert filmben is szerephez jutó Kamiki Ryunosuke alakít (Survive Style 5+, Zoo, The Great Yokai War), Asako-t Ueto Aya játsza, szokásához híven aranyosan.

Cybergésák (Install) (2004)

Összességében ez egy aranyos film, megbocsátható hibákkal, ami nem ás igazán mélyre abban a témában, amiről valójában szólni szeretne. Persze ez nem a film és még csak nem is az alapjául szolgáló regény hibája, hiszen elég csak abba belegondolni, hogy vajon mit tud egy 17 éves lány az erotikus chatroom-ok világáról (mondjuk lehet, hogy sokat) és mit mer abból megírni (valószínűleg kevesebbet). Reméljük, Wataya Risa következő regényéből is lesz filmadaptáció, hátha az ennél azért jobban sikerül.

Hozzászólások   

#3 Alexandra 2011-08-08 21:17
Háát nem igaz...Kamiki olyan jól alakít. Sok filmet láttam tőle, és eddig még egyben sem csalódtam. Ennek is lelkesen álltam neki (angol felirattal), de nagyon jó volt.
#2 YEZy 2007-09-27 22:28
Én kicsit máshogy látom a dolgot, mert igaz ugyan, hogy a két főszereplő a szexualitással foglalkozik, de nem "műveli" azt, hanem meg akarja érteni, illetőleg arra próbál rájönni, hogy a felnőttek miért foglalkoznak vele annyit. :-)
#1 fea 2007-09-27 19:43
Pont tegnap láttam a TV-ben egy műsort (most inkább nem írom le melyiket :roll: ), ami a fiatalok korai érésével foglalkozott. Hát elég megdöbbentő volt. Talán ez a film is erre a jelenségre próbál reflektálni. A szexualitás és a felnőttek világa ilyen idős gyerekeknek már koránt sem olyan idegen, mint azt mi képzelnénk...

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Tai Chi 2 (Tai ji quan) (1996)

Tai Chi 2 (Tai ji quan) (1996)

  A '90-es évek első felében ismét nagy kereslet mutatkozott Hongkongban a harcművészeti filmek iránt, Yuen Woo-ping és a Yuen klán többi tagja pedig új fokozatba kapcsolt, amely olyan szórakoztató wire-fu filmeket eredményezett, mint a {ln:Once...

Zatoichi's Vengeance (Zatoichi no uta ga kikoeru) (1966)

Zatoichi's Vengeance (Zatoichi no uta ga kikoeru) (1966)

  Egy nagy visszatérő bizonyítja, hogy a tizenhármas korántsem kell, hogy szerencsétlen szám legyen. Nyilvánvalóan nem Katsuról van szó, hiszen ő el sem hagyta a sorozatot, hanem Tanaka Tokuzo rendezőről.

2 Become 1 (Tin sun yut dui) (2006)

2 Become 1 (Tin sun yut dui) (2006)

2 Become 1 (Tin sun yut dui) (2006) iMDBA 2 Become 1 egy Xixi nevű író(nő?) hasonló című hongkongi bestsellerének filmadaptációja. A film Bingo, egy okos irodai alkalmazott hölgy történetét mutatja be, aki élénken...

Burst City (Bakuretsu Toshi) (1982)

Burst City (Bakuretsu Toshi) (1982)

IMDb Rendezte: Sogo IshiiHelyzetkép egy káoszba fulladt jövőbeli városról, melyben az utcán koncertet hallgató, őrjöngő anarchista punk bandák állandó harcot folytatnak a militaristákkal, az öltönyben feszítő yakuzákkal, és természetesen az államhatalmi szervekkel.