belépés∆

Sakuran (2006)

Sakuran (2006)

IMDb 

A gésák világáról, életükről az utóbbi pár évben millió könyv és film született. Sikerük, főleg a nyugati világban, annak köszönhető, hogy egyfajta luxus prostituálttal azonosítják őket, holott ez nem igazán fedi a valóságot. A gésák feladata a társalgás és minőségi szórakoztatás, így a róluk szóló történetek elhanyagolható mennyiségű pikantériája sokaknak okozhatott csalódást. Nekik készült a Sakuran.

Sakuran (2006)

A film valójában egy tipikus gésa történetek analógiájára készült, azzal a különbséggel, hogy a főszereplő egy prostituált, ám nem az az útszéli, hanem egy, a felső tízezer igényeit kielégítő luxus-örömlány. Végigkövethetjük, hogyan kerül be gyermekként egy bordélyházba, hogyan ismerkedik meg szakmájával, s hogyan válik belőle a legkeresettebb lány a városban. Természetesen szembe kell néznie a pályatársai irigységével, s legnagyobb riválisával, a ház első számú dámájával. Megkörnyékezi a szerelem is, mely egyrészt elfogadhatatlan ebben a szakmában, másrészt könnyedén adhat teret különböző intrikáknak. A helyzetet pedig kifejezetten nehezíti, hogy hősünk természete igen nehéz, rettentően csökönyös és önfejű, szeretné a saját útját járni, ami az ő helyzetében nem a legegyszerűbb feladat.

Sakuran (2006)

Mint látjuk, ez a történet nélkülözi az eredetiség legkisebb szikráját is, s ezért kellőképpen unalmas. Nem úgy a film képi megvalósítása, amire igen nagy hangsúlyt fektettek az alkotók. A prostituáltak szabados világának bemutatása igen nagy teret engedett a fantáziának, hiszen itt nem egy gésa-ház letisztult, a shinto alapjain nyugvó minimalista berendezései adják a hátteret, hanem egy színes, túlburjánzó motívumokkal teletömött házbelső.

Sakuran (2006)

Az egész egy vizuális orgia, szinte minden képen egy újabb gyönyörű festményt, virágerdőt, vagy díszes drapériát fedezhetünk fel, s ebben a környezetben mozognak a szebbnél szebb kimonóba öltöztetett lányok. A stylist, a díszlettervező, az operatőr és a kinematográfus mind profi munkát végeztek és tökéletes volt köztük az összhang. Az egyes jelenetek igen hatásosan lettek fényképezve, az egész a videoklippek világát idézi, melyet erősít a gyakran megszólaló 20. századi zenék jelenléte. Van itt a francia sanzontól kezdve napjaink j-rock zúzásáig terjedő skálán minden.

Sakuran (2006)

A nyugatias hangzású zenékkel összhangban van a főszereplő hölgyemény, Anna Tsuchiya személye, akit leginkább a Kamikaze Girls ből ismerhetünk, mely szerepéért annak idején igen sok elismerést seperhetett be. Mivel amerikai apától, és japán anyától származik nyílt, kerek, cseppet sem vágott szeme nyilván kellően egzotikus hatást kelt a keleti nézők többségében, ráadásul rettentő csábos pillantásokat tud velük prezentálni. Nem lennék meglepődve, ha japán férfitársaink közül sokan szerelembe estek volna, s lettek volna sikamlósabb álmaik vele, miután megnézték ezt a filmet.

Sakuran (2006)

Azokat azonban el kell némileg keserítenem, akik a szexjelenetek miatt ülnének le megnézni ezt a mozit. Bár megcsodálhatunk néhány meztelen keblet, s bepillanthatunk egy-két ágyjelenetbe, valójában nem ezek dominálnak a filmben. Kifejezetten a látványra és a történetre helyeződik a hangsúly, mely utóbbiról már írtam, hogy semmi plusszal nem tud szolgálni. Ennek következtében a Sakuran nem az lett, ami lehetett volna belőle. Sajnos csak egy alternatíva a már igencsak megkopott gésa történetekre, melyben a külcsín több, mint a belbecs. Kár, mert egy nagyon szórakoztató, fiatalos, eredeti alkotás lehetőségét hordozta magában.

 

Hozzászólások   

#5 katka50 2012-04-11 06:13
Végignéztem, a képi világa valóban lenyűgöző volt. De: a film egyrészt felejthető, másrészt -lehet, a zenéje miatt- úgy tűnt, hogy összecsapták. És hiányoltam belőle az ilyen témájú filmekre jellemző visszafogottság ot. Kissé közönségesnek tartom.
#4 mi zu ki 2012-03-31 18:44
Nem lesz hozzá véletlenül magyar felirat? Sajnos az angolom nem annyira jó, hogy angol felirattal nézzem... :\
#3 oldfan 2010-08-11 18:46
"A film valójában a tipikus gésa történetek analógiájára készült, azzal a különbséggel, hogy a főszereplő egy prostituált..."

Tehát cikk fogalmazása pontos.
#2 Farkas Réka 2010-08-11 15:39
Az egész cikkben egy icike picike hiba van...a film nem gésákról szól hanem kurtizánokról.. .a gésák csak beszélgettek a férfiakkal és csak a dannájukkal feküdtek le, a kurtizánok voltak az örömlányok
#1 YEZy 2007-11-17 23:15
Majdnem olyan színes, mint a Curse of the Golden Flower (főleg a mindenhol úszkáló halak tetszettek), a zenék viszont valahogy sehogy se illettek bele, volt köztük több is, amit inkább a Nana-ban tudtam volna elképzelni. :D A sztori viszont nagyon jellegtelen és felejthető.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Kirisute Gomen - Licence To Kill (2. évad)

Kirisute Gomen - Licence To Kill (2. évad)

Miután az első évad megérdemelt sikert aratott, következhetett a folytatás.

Switching Goodbye Me (Tenkousei: Sayonara anata) (2007)

Switching Goodbye Me (Tenkousei: Sayonara anata) (2007)

Obayashi Nobuhiko filmje egy remake, aminek érdekessége, hogy az eredeti változatot 1982-ben szintén ő rendezte, az újraforgatás apropóját pedig az annak idején a Yokohamai Filmfesztivál legjobb filmjének választott történet 25. évfordulója adta. Az 1982-es változatot...

Freesia: Icy Tears (2007)

Freesia: Icy Tears (2007)

フリージア (2007)iMDBMint ahogy a filmről korábban, még látatlanban írt beharangozóban is írtuk, az utóbbi néhány év egyik nagy legnagyobb felfedezettjének tartott és már-már kultrendezővé vált Kumakiri Kazuyoshi 2007-es manga adaptációjával kapcsolatban nagy volt a...

Nemuri Kyoshiro 4 - At Bay (Joyoken) (1964)

Nemuri Kyoshiro 4 - At Bay (Joyoken) (1964)

     IMDb Alternatív cím: Sword of Seduction Főszereplők: Ichikawa Raizo; Wakayama Tomisaburo; Michiko Ai Rendezte: Ikehiro Kazuo (1964, 81 perc) A DAIEI stúdió alaposan belehúzott a Nemuri sorozatba az 1964-es esztendőben, 3 filmet bocsájtottak útra. A mennyiség ezúttal nem ment a...