belépés∆

Nemuri Kyoshiro 1 - The Adventures of Nemuri Kyoshiro (Nemuri Kyoshiro Sappocho) (1963)

 

Nemuri Kyoshiro 1 - The Adventures of Nemuri Kyoshiro (Nemuri Kyoshiro Sappocho) (1963)

 

 IMDb 


Egyes forgalmazóknál: Nemuri Kyoshiro - The Chinese Jade

Főszereplők: Ichikawa Raizo; Nakamura Tamao; Wakayama Tomisaburo

Rendező: Tanaka Tokuzo

(1963, 82 perc)

A 60-as évek elején a japán filmstúdiók válságot éltek át. A közönségnek elege lett a lovagias, daliás, jótevő, de papirosízű, kimódolt, a valós élet problémái helyett mindenféle ál-konfliktusokat bemutató játékfilmekből. A "képregénymélységű"  történetek unalomba fulladtak, bármilyen szép kivitelben is kerültek vászonra. A szamurájfilmnek meg kellett újulnia.

Az egyik lehetséges kitörési pontot Hideo Gosha és társai munkássága jelentette. Megjelentek a a szamurájkorszak sötét tónusú hősei, akik egy kegyetlen, bürokratikus korszakban vívják nem mindig egyértelműen pozitív harcaikat. Munkájuk úttörő jellegű volt (lásd: Sword of the Beast ismertetője). Másik lehetséges kitörési pont a rendhagyó hősök megjelenítése volt. Ekkor született meg Zatoichi legendás alakja, Goemon, a nindzsa, hogy csak a legsikeresebbeket említsem. Na és persze Nemuri Kyoshiro, egy olyan szamuráj, aki önként vállalja a ronin lét viszontagságait. Származása homályos, tettei kiszámíthatatlanok, néha megkérdőjelezhetőek. Fütyül - ő másképp mondja - a Bushido alapelveire, igazi fapofa, nagy "nőbarát", élvezi az életet, meg azt, hogy senkinek sem engedelmeskedik, csak a saját kénye-kedvének. Nem ő a szamuráj-ideál, az már biztos. Lételeme az izgalom, szinte betegesen vonzzák a rejtélyek, máskor meg semmi sem érdekli. Tenyérbemászó viselkedése miatt sok a konfliktusa, de rendkívüli, ritka kardforgató technikája minden bajon átsegíti. Megérzi a bajt, a halált és maga is vonzza ezeket, közel kerülni hozzá nem érdemes, maga is tesz róla, hogy így legyen. Gyermekkorában sokat szenvedett, ezért gyűlöli a hatalmaskodókat és a kereszténységet. (Fokozatosan tárul fel a sorozat folyamán, mik ezeknek az okai.) Egyetlen, állandónak mondható pozitív jellemvonása, hogy kiáll a reménytelen helyzetben lévők mellett, bár erősen szelektál a maga nehezen követhető logikája szerint.

Az első részben rögtön egy veszélyes titkot rejtő szobor kelti fel az érdeklődését, mely egy nagyhatalmú klán úr végzetét jelentheti, akinek a birtokára nem nehéz bejutni, de élve onnan kijönni annál inkább. Társával - vagy ellenségével? - a kínai származású karate mesterrel indulnak az előkerítésére. Nyomában van egy pimasz alak, aki a technikájának titkait szeretné ellesni, meg szerelmi vetélytárs is egyben, de állandóan a szolgálatait ajánlgatja. Zűrzavaros helyzet, nehéz eldönteni, ki a barát és ki az ellenség - igazán Nemurinak való. Nindzsák, szamurájok, gonosztevők - lehet válogatni az ellenfelekből. Ám főhősünk pokolian tud vigyázni a bőrére...

A sorozat indítására a már jelentős tapasztalatokkal bíró Tanaka Tokuzót kérte fel a stúdió, aminek a vezetése azért óvatosan kísérletezett. (A rendező más munkáiról a "Zatoichi - A New Tale" és a "The Betrayal" ismertetőkben lehet olvasni.) Így Nemuri rendhagyó karaktere egy hagyományos stílusú kalandfilmben bukkan fel először. A karakter megteremtője az a Shibata Renzaburo volt, aki híres volt rendhagyó stílusú munkáiról (Shinsengumi Chronicles). Wakyama Tomisaburo még nem tartozott a sztárok közé, amikor ez a film készült, de mára már az ő szerepeltetése is emeli a mozi értékét. Ichikawa sajnálatosan rövid életének az egyik legnagyobb sikerű karekterét vitte vászonra. Összesen 12 Nemuri mozi készült vele, az utolsó közvetlenül a halála előtt.

 

Kattints a nagyobb mérethez!Kattints a nagyobb mérethez!Kattints a nagyobb mérethez!

 

                                                                           

Hozzászólások   

#6 oldfan 2014-11-12 16:49
@Császár István: A sorozatban pont a következő, a 4. rész hozta meg az áttörést. Javaslom, hogy ne hagyd abba a nézését, megéri folytatni.
#5 Császár István 2014-09-27 22:54
Megnéztem az első 3 részt. Tulajdonképpen teljesen átlagos filmek - mert a történetük ha nem is egyszerű, de nem is bonyolult. A párbaj jelenetek szinvonala egy kicsit az átlag felett is van.

Nade! Egy percet sem unatkoztam a filmek alatt ami az átlagos filmeknél gyakran előfordul nálam, a sok apró kis színes esemény a mindennapok világából nagyot lendít a film minőségén - ezektől bár nem válik TOP kategóriás mozi sorozattá, de határozottan a nézőbarát filmek nem túl népes csoportjába kerül.
#4 oldmeesee 2009-12-18 18:57
Eddig ugyan csak ezt a részt sikerült megnéznem, de egyet kell értenem agentcooper-rel , valóban rendhagyó a főszereplő karaktere. Nem egy általam megszokott szamuráj magatartást jelenít meg.Mindettől függetlenül, a film - nekem -nagyon tetszett. A magyar feliratért, külön köszönet Oldfannak!
#3 oldfan 2007-07-02 09:56
A kezdeti filmek jók, sőt kiemelkedő is van köztük.( Később írok róluk.)A 8. a leggyengébb a sorozatban, de a 11. pl. kiváló.Sokban függ a forgatókönyvtől és a rendezőtől...
#2 YEZy 2007-07-01 21:02
Én három részt láttam belőle (8-9-10), de egyik se tetszett túlzottan. Persze lehet azért, mert az előzőeket nem láttam és így néhány dolog nem volt világos.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Kisaragi Sword (Kisaragi Muso Ken) (1962)

Kisaragi Sword (Kisaragi Muso Ken) (1962)

A Toei studió, mit sem törődve a csambara szamurájfilmek új vonulatával, a változás szelére bátran legyintve, továbbra is maradt a kitaposott ösvényen.  Vagy inkább úgy mondanám, kiszolgálta mind a két igényt. Ez a film tekinthető...

The Warrior and the Wolf (Lang zai ji) (2009)

The Warrior and the Wolf (Lang zai ji) (2009)

Ha egy egykoron fotósként, illetőleg operatőrként dolgozó rendező első ízben rendez filmet, akkor mindig kétséges, hogy milyen lesz a végeredmény, hiszen azzal, hogy végre a saját szájuk íze szerint dolgozhatnak, rendszerint túlzásba viszik a játékot...

Bio Zombie (Sun faa sau si) (1998)

Bio Zombie (Sun faa sau si) (1998)

    Rendezte: Wilson YipEgy félresikerült vegyifegyver-eladás következményeként egy pláza teljes mértékben elzombisodik, és a néhány még embernek megmaradt túlélő igyekszik menteni magát, miközben hullanak, mint a legyek.Ezzel a filmmel nagyon belefutottam a jóba: borzalmas volt....