belépés∆

Tokyo Trash Baby (Tokyo gomi onna) (2000)

Tokyo Trash Baby (東京ごみ女) (2000)

Tokyo Trash Baby (Tokyo gomi onna) (2000)

iMDB

Hiroki Ryuuichi filmje a 2000-2001 között leforgatott hat részes Love Cinema sorozat első darabja. Ez a sorozat arról volt híres, hogy a szerelem témáját finoman szólva is különös nézőpontból szemlélő filmeket takart, amik többségét nagynevű rendezők készítették. Hiroki mellett a 4. részt  (Stake Out) például Shinohara Tetsuo, az 5. részt (Gips) Shiota Akihiko, a 6.-at (Visitor Q) pedig Miike Takashi rendezte. Főleg ez utóbbiból lehet következtetni arra, hogy miféle filmekből is állt ez a sorozat. De most nézzük a nyitó darabot, Hiroki remekművét.

Tokyo Trash Baby (Tokyo gomi onna) (2000)

Alapjában véve ez egy nagyon is szomorú történet, aminek főhőse Miyuki, egy fiatal lány, aki egy kávézóban dolgozik. Egyoldalú érzelmeket táplál az ugyanabban a házban lakó rocker srác, Yoshinori irányába és egy furcsa módszert választ arra, hogy megismerje a fiút. Titokban mindig hazaviszi a srác által kidobott szemetet, hogy ebből tájékozódjon arról, hogy mi is lehet vele. A módszer pedig igencsak eredményes és hamarosan a lány által várva-várt személyes találkozó is megvalósulni látszik. De vajon teljesülnek-e az álmai?

Tokyo Trash Baby (Tokyo gomi onna) (2000)

Az első, ami szembeötlik, miután elkezdődött a film, az a puritán, minimalisztikus, már-már amatörisztikus kivitelezés, ami azonban egyáltalán nem válik a történet hátrányára. Az elejétől a végéig kézikamerával rögzítették az egészet és túl sok utólagos masterelést sem alkalmaztak, ezzel is fokozva a realizmus érzetét. Mindemellett jól eltalálták a zenei aláfestést is és a színészi játék is megfelel a film színvonalának.

Tokyo Trash Baby (Tokyo gomi onna) (2000)

Ami külön poén az egészben, hogy ugyan kimondottan egy, a szerelemmel kapcsolatba hozható sorozat első darabja a film, nyoma sincsen a romantikus filmek csöpögős hangulatának, sokkal inkább arra helyezték a hangsúlyt, hogy egyrészt milyen szenvedéseken mehet keresztül valaki, illetve arra, hogy milyen lehet szembesülni álmaink „tárgyával”, akiért még egy iránta lelkesedő férfiút is keményen elutasít a főszereplő.

Tokyo Trash Baby (Tokyo gomi onna) (2000)

A filmben a főbb szerepeket akkor még szinte ismeretlen nevek alakították, akik azonban nem sokkal később már jópár ismert filmben is szerephez jutottak. A főszerepet Nakamura Mami játszotta és ügyesen hozta azt a figurát, akit a néző nem igazán tud hova rakni, mert egyrészt sajnálatot is érezhet iránta, másrészt a lépéseivel nem biztos, hogy egyetért. Az imádat „tárgyát”, azaz a rocker fickót Suzuki Kazuma alakította, szintén jól, a kisebb szerepekben pedig Shibasaki Kou, Taguchi Tomorowo és Toda Masahiro is látható.

Tokyo Trash Baby (Tokyo gomi onna) (2000)

Zárszóként annyit még a filmről, hogy abszolút nem közönségfilm, így valószínűleg elsősorban az elborultabb művészfilmek kedvelői körében számíthat sikerre. Elsősorban azoknak ajánlanám, akik látttak a Visitor Q-n kívül is 1-2 darabot a Love Cinema sorozatból.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Doppelgaenger (2003)

Doppelgaenger (2003)

Kiyoshi Kurosawa, a finom borzongatás és az elgondolkoztatás mesterének talán legjobb filmje! A film alapmotívuma az én-megkettőződés, amivel Karinthytól Dosztojevszkij-n át a Prince of Persia-ig sokszor találkoztunk már. A hasonás itt azonban nem titokzatos ellenség,...

She Shoots Straight (1989)

She Shoots Straight (1989)

She Shoots Straight (1989)iMDBCorey Yuen egyik korai rendezésével, a Police Assassins-szal már megmutatta, hogy képes arra, hogy egy könnyed, szórakoztató „girls with guns” filmet készítsen. Néhány évvel később úgy gondolta, hogy megpróbálkozik  a „műfajon” belül...

Wong Jing

Wong Jing

Wong Jing (王晶)Wong Yat Cheong 1956. január 1-én született Hongkongban. Apja, Tian-lin Wang tévésorozatok rendezője volt, valamint számtalan filmben is szerepelt, így fia is hamar kapcsolatba került a filmes világgal. Azonban ahelyett, hogy egyenesen követte...

Demon of the Lute (Liu zhi qin mo) (1983)

Demon of the Lute (Liu zhi qin mo) (1983)

ANOTHER SHAW PRODUCTION  A Demon of the Lute egy kései SB-film, amit az addig többnyire színészkedéssel és akciókoreográfuskodással foglalkozó Lung Yat Sing rendezett. Az SB-vetereán Ni Kuang történetéből készült ez a nem mindennapi akciókkal telezsúfolt, fantasy...