belépés∆

Tokyo Trash Baby (Tokyo gomi onna) (2000)

Tokyo Trash Baby (東京ごみ女) (2000)

Tokyo Trash Baby (Tokyo gomi onna) (2000)

iMDB

Hiroki Ryuuichi filmje a 2000-2001 között leforgatott hat részes Love Cinema sorozat első darabja. Ez a sorozat arról volt híres, hogy a szerelem témáját finoman szólva is különös nézőpontból szemlélő filmeket takart, amik többségét nagynevű rendezők készítették. Hiroki mellett a 4. részt  (Stake Out) például Shinohara Tetsuo, az 5. részt (Gips) Shiota Akihiko, a 6.-at (Visitor Q) pedig Miike Takashi rendezte. Főleg ez utóbbiból lehet következtetni arra, hogy miféle filmekből is állt ez a sorozat. De most nézzük a nyitó darabot, Hiroki remekművét.

Tokyo Trash Baby (Tokyo gomi onna) (2000)

Alapjában véve ez egy nagyon is szomorú történet, aminek főhőse Miyuki, egy fiatal lány, aki egy kávézóban dolgozik. Egyoldalú érzelmeket táplál az ugyanabban a házban lakó rocker srác, Yoshinori irányába és egy furcsa módszert választ arra, hogy megismerje a fiút. Titokban mindig hazaviszi a srác által kidobott szemetet, hogy ebből tájékozódjon arról, hogy mi is lehet vele. A módszer pedig igencsak eredményes és hamarosan a lány által várva-várt személyes találkozó is megvalósulni látszik. De vajon teljesülnek-e az álmai?

Tokyo Trash Baby (Tokyo gomi onna) (2000)

Az első, ami szembeötlik, miután elkezdődött a film, az a puritán, minimalisztikus, már-már amatörisztikus kivitelezés, ami azonban egyáltalán nem válik a történet hátrányára. Az elejétől a végéig kézikamerával rögzítették az egészet és túl sok utólagos masterelést sem alkalmaztak, ezzel is fokozva a realizmus érzetét. Mindemellett jól eltalálták a zenei aláfestést is és a színészi játék is megfelel a film színvonalának.

Tokyo Trash Baby (Tokyo gomi onna) (2000)

Ami külön poén az egészben, hogy ugyan kimondottan egy, a szerelemmel kapcsolatba hozható sorozat első darabja a film, nyoma sincsen a romantikus filmek csöpögős hangulatának, sokkal inkább arra helyezték a hangsúlyt, hogy egyrészt milyen szenvedéseken mehet keresztül valaki, illetve arra, hogy milyen lehet szembesülni álmaink „tárgyával”, akiért még egy iránta lelkesedő férfiút is keményen elutasít a főszereplő.

Tokyo Trash Baby (Tokyo gomi onna) (2000)

A filmben a főbb szerepeket akkor még szinte ismeretlen nevek alakították, akik azonban nem sokkal később már jópár ismert filmben is szerephez jutottak. A főszerepet Nakamura Mami játszotta és ügyesen hozta azt a figurát, akit a néző nem igazán tud hova rakni, mert egyrészt sajnálatot is érezhet iránta, másrészt a lépéseivel nem biztos, hogy egyetért. Az imádat „tárgyát”, azaz a rocker fickót Suzuki Kazuma alakította, szintén jól, a kisebb szerepekben pedig Shibasaki Kou, Taguchi Tomorowo és Toda Masahiro is látható.

Tokyo Trash Baby (Tokyo gomi onna) (2000)

Zárszóként annyit még a filmről, hogy abszolút nem közönségfilm, így valószínűleg elsősorban az elborultabb művészfilmek kedvelői körében számíthat sikerre. Elsősorban azoknak ajánlanám, akik látttak a Visitor Q-n kívül is 1-2 darabot a Love Cinema sorozatból.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Girl Boss Revenge: Sukeban (1973)

Girl Boss Revenge: Sukeban (1973)

   Igazi sexploitation film ez, a műfaj minden jellegzetességével. Egyszerűen nincs értelme filmművészeti szemmel nézni, pláne kritizálni, mert ez egyszerűen nem arról szó. Csak azért írom le ezt, hogy tudjátok, mire számítsatok. Értelmetlen,...

Man of Iron (Chou lian huan) (1972)

Man of Iron (Chou lian huan) (1972)

A sikert nem szokás parlagon hevertetni. A Shaw Brothers-nél ez különösen igaz volt. Ha egy rókáról értékes bőr került le, igyekeztek még néhányszor megnyúzni. 1972 elején szépen termelt a konyhára a The Boxer From Shantung...

Color of Pain (2002)

Color of Pain (2002)

Color of Pain (2002)iMDBSam Leong akciófilmje tulajdonképpen csak egy a Hongkongban futószalagon készülő egyszer nézhető, szabványunalmas piff-puffok közül, azonban egy-két apróbb érdekesség miatt azért érdemes róla megemlékezni. Ezek közül pedig talán a leginkább figyelemreméltó az,...

The Barefoot Kid (Chik geuk siu ji) (1993)

The Barefoot Kid (Chik geuk siu ji) (1993)

The Barefoot Kid (Chik geuk siu ji) (1993)iMDBEz a korai Johnnie To film még semmiben sem emlékeztet a későbbiekben védjegyévé vált stílusára. Ez nem is csoda, hiszen a rendező ekkor még javában kereste saját...