belépés∆

The Big Deal (Tan san fung chuk) (1992)

The Big Deal (Tan san fung chuk) (1992)

 
A 90-es évek eleje minden tekintetben a hongkongi film legfényesebb korszaka volt. A 2008-as termésnek nagyjából a duplája készült el akkoriban évente, így egyrészt a nagy költségvetésű, a kor technikai színvonalának megfelelő darabokból éppúgy jóval több került a mozikba, mint a közönség röhögtetését szolgáló bárgyú vígjátékokból. Ráadásul ezek között a Stephen Chow általt frissen „feltalált” mou lei tou, azaz nonszensz alapokra épülő darabok mennyisége ugrásszerűen emelkedett. Ezek egyike az 1992-es The Big Deal, amitől értelmet nem, fejfogásra késztető, ütődött poénokat viszont nagy számban lehet várni.

A filmet a mindössze 3 évig aktívkodó Wong Chun-Yeung hozta tető alá, aki a közönség igényeit maximálisan ismervén igyekezett összetákolni egy látványos akciókkal teletűzdelt, debil poénokkal felhígított marhaságot. Törekvéseit több-kevesebb siker koronázta, hiszen a végeredmény egyáltalán nem említhető Stephen Chow munkáival egy lapon, de azért megvannak a maga pillanatai, még ha nem is túl nagy mennyiségben.
A sztori szerint egy Saint Hero nevezetű bűnöző Hongkongban randalírozik, ráadásul el akarja tenni láb alól riválisát, a Mentort. A rendőrség a kőkemény rendőrnő, Super Cannon mellé elhívja a szuperzsarut, Lethal Weapon-t erősítésként, ám a páros nehezen jön ki egymással, ráadásul a Mentor által kitanított lánykák tovább bonyolítják a szálakat.
De ez valójában az a film, ahol a sztori nem érdekes, mert egyrészt semmi értelme, másrészt nem az volt a cél, hogy ezzel kössék le a néző figyelmét, hanem hogy minél többször lehessen elképesztően idióta poénokat elsütögetni és a szinte kizárólag kungfu harcosokból álló színészeket egymásnak ugrasztani. A humor színvonalát nem ecsetelném, mert ízlése válogatja, hogy tetszik-e, avagy sem, annyit azonban nem árt megjegyezni, hogy rettenetesen fárasztó. Ami viszont az egésznek a lényegét adja, azok a mókás kungfu párharcok, amiket a sok látványos akciófilmben már korábban bizonyított Sibelle Hu, Moon Lee, Ooshima Yukari, Yuen Wah és Wong Kwong Leung hajt végre. A sztori szempontjából persze túl sok értelmük ezeknek a bunyóknak sincs, de mivel az egész történet úgy, ahogy van, hülyeség, így ezen már senki sem fog fennakadni.
Biztos vagyok benne, hogy azon kevesek számára, akik hajlandóak lesznek megnézni ezt a vígjátékot, nem fog a maradandó filmélmények közé tartozni, de annyit érdemes megjegyezni az érdekében, hogy remek mementóul szolgál a korabeli hongkongi mozilátogatók ízléséről és elvárásairól.

iMDB

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Retribution (Sakebi) (2006)

Retribution (Sakebi) (2006)

IMDb  Kiyoshi Kurosawa filmjeiről szerfölött nehéz feladat írni. Mutassam be a cselekményt? Kevés. Írjam le, miről is akar szólni? A fene tudja. Magasztaljam a színészeket és a rendezőt? Felesleges.

Intimate Confessions of a Chinese Courtesan (Ai nu) (1972)

Intimate Confessions of a Chinese Courtesan (Ai nu) (1972)

ANOTHER SHAW PRODUCTION    A mostani ismertetőm tárgyául választott Intimate Confessions of a Chinese Courtesan (továbbiakban: ICOACC) nemcsak a rendező, Chor Yuen életművében, hanem úgy általában a Shaw Brothers harcművészeti film-kínálatában is kitüntetett helyet foglal...

Attack on the Pin-Up Boys (Kkonminam Yeonswae Tereo Sageon) (2007…

Attack on the Pin-Up Boys (Kkonminam Yeonswae Tereo Sageon) (2007)

  Valentin-napon brutális támadás éri az egyik gimi szépfiúját. Hatalmas adag khm... anyagcsere-végterméket kap a képébe. Így indul az őrült sorozat-dobáló pályafutása, aki minden hónap tizennegyedik napján lecsap valamelyik  iskola helyi sztárjára. A többi rivális local...

Take Care of My Cat (Goyangileul butaghae) (2001)

Take Care of My Cat (Goyangileul butaghae) (2001)

Szeretnék egy pár sort írni az egyik kedvenc koreai filmemről. Ha rangsort kéne állítani, akkor talán a harmadik helyet foglalná el nálam, ami elég jó hely, hiszen az már bronzérem, ugyebár. Szóval a film, mint...