belépés∆

Attack on the Pin-Up Boys (Kkonminam Yeonswae Tereo Sageon) (2007)

Attack on the Pin-Up Boys (Kkonminam Yeonswae Tereo Sageon) (2007)

 

Valentin-napon brutális támadás éri az egyik gimi szépfiúját. Hatalmas adag khm... anyagcsere-végterméket kap a képébe. Így indul az őrült sorozat-dobáló pályafutása, aki minden hónap tizennegyedik napján lecsap valamelyik  iskola helyi sztárjára. A többi rivális local hero sóvárogva várja ezt a napot, mert a támadás után megkérdőjelezhetetlenné válik, hogy tényleg az áldozat volt a közösség legdögösebb szívtiprója. És ha ez az út vezet a megdicsőülés felé, akkor állnak elébe boldogan.
Kénytelen voltam a sztorival kezdeni, mert koreai vígjátékról lévén szó ugyan nem meglepő a kissé(?) elborult alapszituáció, jóval nagyobb azonban a döbbenet, amikor kiderül, hogy tulajdonképpen a Super Junior név alatt futó K-pop boyband-konglomerátum produkciójáról van szó. És ez nem az a tipikus (és közben mégis) idol-mozifilm. Nem ártatlan, nem cuki, nem édes - a szereplők pedig komplett idiótát csinálnak magukból, miközben görbe tükröt tartanak az egész idol-jelenség elé. Talán pont ezért működik és ezért szórakoztató.

Attack on the Pin-Up Boys (Kkonminam Yeonswae Tereo Sageon) (2007)Attack on the Pin-Up Boys (Kkonminam Yeonswae Tereo Sageon) (2007)

Attack on the Pin-Up Boys (Kkonminam Yeonswae Tereo Sageon) (2007)Attack on the Pin-Up Boys (Kkonminam Yeonswae Tereo Sageon) (2007)

 

Miközben a film bezsebelte a kritikusok elismerését, a készítők szándéka mindössze annyi volt, hogy becsalogassák a SuJu rajongóit a mozikba, ott is tartsák őket egy bő egyórányi időre, majd a nézők ne kedvenceikben csalódva távozzanak. Ennél több nem is igen várható a legtöbb hasonló alkotástól. Célközönség tehát a tizenéves fanatikus rajongó lányok serege, a középiskolás korosztálynak készült film ugyanakkor mindenki más által szabadon fogyasztható, van sztorija, értelmes, okos, vicces, jól felépített forgatókönyve, tudnak játszani a szereplők, és a legfontosabb, hogy nem akar többnek látszani, mint ami. Ettől függetlenül csak egy a futószalagon készült koreai vígjátékok közül.
A forgatókönyv nagyon helyesen a cselekményre fókuszál a fiatal sztárok helyett, akik kifigurázzák az egész idol-jelenséget és saját, nyálas-szépfiús imidzsüket is. Nagyfokú önmérsékletre vall, hogy összesen talán másfél percet (és a záró képsorokat) leszámítva a tagok nem énekelnek és nem is táncolnak. Sokszor lehet látni, hogy ilyen esetekben a hírességek a vásznon is egy iskolai zenekart, de legalább egy tánc-csoportot alakítanak, és előadják minimum két-három szerzeményüket, akár indokolja azt a történet, akár nem - és legtöbbször ugye nem.

 

Attack on the Pin-Up Boys (Kkonminam Yeonswae Tereo Sageon) (2007)Attack on the Pin-Up Boys (Kkonminam Yeonswae Tereo Sageon) (2007)Attack on the Pin-Up Boys (Kkonminam Yeonswae Tereo Sageon) (2007)Attack on the Pin-Up Boys (Kkonminam Yeonswae Tereo Sageon) (2007)

 

Ez a SuJu-t menedzselő SM Entertainment első filmje, de a sztárparádé és a pozitív kritikák ellenére gyengén szerepelt a mozipénztáraknál. Ugyan ez relatív, mert maguk a készítők is úgy kalkuláltak, hogy a bemutató hetében is csak a jegyek 22%-át tudják majd értékesíteni a neten, de kellemes meglepetésként ez aztán felkúszott egészen 50%-ig. Vitték a 2007-es Pusani Nemzetközi Filmfesztiválra, és bemutatták Japánt leszámítva szinte mindenhol a kelet-, dél-kelet-ázsiai térségben. És bár a vetítések nézőszámot nem hoztak, a két verzióban kiadott DVD-t rekordokat döntögetve az utolsó példányokig elkapkodták mindenhol, így végül bőven megtérültek a gyártási költségek.
Elképzelhető, hogy az üresen kongó mozitermek oka egyrészt az, hogy ugye a rajongó tinilányokon kívül azért mindenki másnak ciki beülni egy nyálas boyband mozijára. Másrészt ott a mai napig nem eldöntött kérdés, hogy akkor most a Super Junior vagy DBSK minden idők legjobb koreai fiúcsapata, a rivális banda fanatikusai pedig minden bizonnyal semmi pénzért sem váltottak volna jegyet az ellenség filmjére.

Trailer:

 

 

 

Kicsit bővebben a szereplőkről:

 

Attack on the Pin-Up Boys (Kkonminam Yeonswae Tereo Sageon) (2007)Attack on the Pin-Up Boys (Kkonminam Yeonswae Tereo Sageon) (2007)

Attack on the Pin-Up Boys (Kkonminam Yeonswae Tereo Sageon) (2007)Attack on the Pin-Up Boys (Kkonminam Yeonswae Tereo Sageon) (2007)

 

Az SM Entertainment a gazdasági életben régóta alkalmazott és már a szórakoztatóiparban is bevált formulához nyúlt, amikor 2005-ben megalapította a 13 tagot számláló Super Juniort. A Távol-Keleten az egyén max. elhatározhatja, hogy híres akar lenni, kemény felvételi procedúra után bejuthat egy neves kiadóhoz, ahol aztán majd a feje fölött eldöntik, hogy táncdalénekes, színész, rocker, netán hip-hop előadó legyen belőle, függetlenül attól, hogy mihez van tehetsége, netán kedve. A SuJu esetében ugyanígy jártak el, a jó érzékkel összeválogatott ígéretes fiatalokból egy minden téren otthonosan mozgó (kiképzés után mindenkinek tudnia kell táncolni, énekelni, színészkedni és legalább egy hangszeren játszani) alapcsapatot hoztak létre, majd megkezdődött a mai napig zajló specializálódás. Ebben áll az SME menedzsereinek üzleti zsenialitása, ugyanis szinte teljesen lefedik a hazai (és a koreaiak már a kínai spájzban vannak) könnyűzenei életet. A 13 fős csapatból a két aktuális lemez közötti időben aztán mindenki megy a számára kijelölt négy-öt másik bandába. Létrehozták a trotban utazó (trot témakörben lásd Highway Star) táncdalénekes Super Junior-T-t (videó), a kínaiul éneklő klasszikus fiúcsapatot, ez a Super Junior-M (videó), valamint a maradékból a rajongók kedvében járó Super Junior-K.R.Y. és Super Junior-Happy formációkat. Ráadásul ezek a csapatok képlékenyek, szabad az átjárás egyikből a másikba, így kellő fanatizmus kell ahhoz, ha valaki követni akarja, ki - melyik bandában van éppen.

 

 

Ez a stratégia már bizonyított az életben, ugyanígy épül fel például a japán Morning Musume lánycsapat. A MM és a SuJu közötti hasonlóság abban is megmutatkozik, hogy fél perc alatt képesek 200 körüli vérnyomást produkálni a gyanútlan szemlélőben, ha az elköveti azt a végzetes hibát, hogy megpróbálja megszámolni a tucatnyi tagot. Garantált, hogy mire hétig-nyolcig jutunk, addigra vagy vált a kamera, vagy kétségbeesett fültővakargatás közepette morfondírozhatunk azon, hogy ezt már megszámoltam-e egyszer, vagy csak most ugrált be a képbe?


(Valamint végezetül engedtessék meg annyi magányvélemény, hogy én már végképp nem értem, mire indulnak be az ázsiai lányok...)

 

Attack on the Pin-Up Boys (Kkonminam Yeonswae Tereo Sageon) (2007)Attack on the Pin-Up Boys (Kkonminam Yeonswae Tereo Sageon) (2007)


Attack on the Pin-Up Boys (Kkonminam Yeonswae Tereo Sageon) (2007)Attack on the Pin-Up Boys (Kkonminam Yeonswae Tereo Sageon) (2007)

 

 

Eredeti cím: 꽃미남 연쇄 테러 사건
Alternatív címek: Flower Boys' Series of Terror Events
Flower Boys

HanCinema

Super Junior Official Site

 

Super Junior - fiókbandák:
SMTown
Super Junior-K.R.Y.
Super Junior-T (ahol T, mint trot)
Super Junior-M (M, mint mandopop)
Super Junior-Happy

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

A Penge Szövetsége - Sword in the Moon (Cheongpung Myeongwol) (20…

A Penge Szövetsége - Sword in the Moon (Cheongpung Myeongwol) (2003)

  IMDbEgy, a felső vezetéshez tartozó minisztereket sorban kivégző gyilkos garázdálkodik a királyt "leváltó" puccs kivitelezői között.Az új király legfőbb testőre ered a gyilkos nyomába, ám hamar kiderül, hogy semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, ugyanis...

Once Upon a Time in China III. (Wong Fei Hung ji saam: Si wong ja…

Once Upon a Time in China III. (Wong Fei Hung ji saam: Si wong jaang ba) (1993)

imdb A trilógia utolsó részében Wong Fei Hun-nak, a neves harcművész mesternek immáron Pekingbe vezet az útja, ahol meglátogatja apját. Az utazás célja, hogy bemutassa jegyesét, aki mindvégig mellette volt, s bár névben rokona, valójában azonban...

In Memoriam Imamura Shohei: Intentions of Murder (Akai satsui) (1…

In Memoriam Imamura Shohei: Intentions of Murder (Akai satsui) (1964)

iMDB Az Intentions of Murdert Imamura egyik legerősebb filmjeként tartják számon, mégis ritkán emlegetik, és sokan sem is szeretik igazán. Ennek oka az lehet, hogy a film igen hosszú, nehezen emészthető, de aki rászánja az...

After Life (1998)

After Life (1998)

 IMDb Remélem Hirokazu Kore-eda neve mondd valakinek valamit, ha nem, akkor lehet utánnanézni a következőkenek: Nobody Knows (most adják a magyar mozik Anyátlanok címen), Distance, Maborosi, Without Memory. Az igazat megvallva ennek az embernek az eddigi...