belépés∆

Stephen Chow Shing-Chi


Stephen Chow Shing-Chi


Chiau Shing-Chi 1962 június 22-én született Hongkongban. Egyetlen fiú volt a családban, Bruce Lee rajongójaként nőtt fel és mániákusan szerette a harcművészetet, Bruce Lee stílusát, a wing chun-t tanulta. Karrierje tévés műsorvezetőként kezdődött, a 430 Shuttle nevezetű gyerekműsort vezette, mint „Fekete és Fehér Vámpír”. Közben a Shaw Brothers TVB színésziskolában tanult. Korai filmszerepeiben legtöbbször csak statiszta, jobb esetben mellékszereplő volt, ekkoriban még javarészt drámai szerepekben. Első filmes főszerepe repítette át a vígjátékok világába, ez volt Jeffrey Lau All for the winner című filmje, ami Chow Yun-Fat King of Gamblers című akciófilmjének volt a paródiája.
 
 
A következő filmjei már ennek a sikerére építettek, Chow jellegzetes humora pedig külön elnevezést is kapott, ez lett a mo lei tou (nagyjából úgy fordítható, hogy nonszensz) és az eufemizmusok, valamint a kétértelmű kifejezések sűrű használatán alapszik. Állandó improvizációi és a rendezők számára sugallt gegjei javították a filmek színvonalát, ráadásul sokszor a forgatókönyv átírásához vezettek. 1994-ben pedig már néhány filmjét saját maga írta és rendezte.
Filmjei általában hasonló felépítésűek, többségükben egy kisembert alakít, aki megleckézteti a gonoszt. Erre példa a Fight back to school 1991-ből, a From Beijing with love ’94-ből, vagy a ’96-os God of cookery.
Néha-néha megpróbált kitörni ebből a komikusi szerepből, erre remek példa az egyik komolyabb filmje, a Chinese odyssey, ami egy régi kínai történeten, a Journey to the west-en alapszik. Természetesen ez is egy vígjáték, de jóval árnyaltabb karakterekkel, mint Chiau „megszokott” filmjeiben. Ez a film hatalmas sikert aratott Hongkongban, majd nem sokkal később Kínában is.
 
Stephen Chow Shing-Chi

 
Az újabb filmjei a verbális humor helyett már inkább a helyzetkomikumra és a különleges effektekre építenek, így a nem kínai néző számára is jobban érthetőek. A világ nyugati felén a Shaolin Soccer című filmje tette híressé, amiben már rengeteg számítógépes trükk volt és természetesen Chiau maga rendezte és játszotta a főszerepet. A 2004-es Kungfu Hustle szintén világszerte sikert aratott és 2005-re megdöntötte az addig legtöbb bevételt hozó hongkongi film eredményét. Az addigi első a Shaolin Soccer volt…
2006 júliusában kezdte forgatni legújabb filmjét, a YangTze River 7 című vígjátékot, amit Kína első űrhajójának, a Shenzhou 6-nak a sztorja ihletett. Ez lesz az eddigi legnagyobb költségvetésű kínai film, nagyjából 13 millió dolláros költségvetéssel. Chiau egy űrhajóst alakít majd benne, aki egy idegen bolygón landol és ott földönkívüliekkel találkozik. A bemutatóját 2007 nyarára ígérik.
 

 

Stephen Chow Shing-Chi

 

Az űrhajós film női főszereplője az eddig ismeretlen Zhang Yuyi lesz, folytatva Chiau tradíicóját, hogy filmjeiben fiatal és nem túl ismert hölgyeknek ad lehetőséget, akik a későbbiekben nagy sztárokká válhatnak. Csak néhány név a „Chiau szépei” csoportból : Gigi Leung, Karen Mok, Cecilia Cheung, Eva Huang, Cheung Man, Christy Chung, Michelle Reis.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Shamo (Gwan gaai) (2007)

Shamo (Gwan gaai) (2007)

Manga adaptáció, ezúttal Hongkongból. Ráadásul több szempontból is ígéretesnek tűnik, a rendező ugyanis az a Cheang Pou-Soi, aki a kedvező visszhangot kiváltó Dog Bite Dog-gal vált leginkább ismertté (a korábbi kommersz horrorjait most hagyjuk). A...

Chaos (Saam bat gun) (2008)

Chaos (Saam bat gun) (2008)

Következzen a Hongkongból idén dömpingszerűen áradó alacsony költségvetésű, sötét hangulatú, DV technikával rögzített thrillerek újabb darabja, a Herman Yau által megrendezett Chaos. Mielőtt bármiféle elemzésbe is kezdenénk, nem árt megjegyezni, hogy ugyanazon stúdió berkein belül...

Zatoichi and The Chest of Gold (Zatôichi senryô-kubi) (1964)

Zatoichi and The Chest of Gold (Zatôichi senryô-kubi) (1964)

Tallózgatva a régebbi anyagaink között meglepve vettem észre, hogy a sorozat hatodik epizódjához még nem készült ismertető. Pedig a film meglehetősen jól sikerült, kész csoda, hogy senki nem csapott le a megírására, amíg még nagyobb...

Slaughter In The Snow (Mushukunin Mikogami no Jokichi: Tasogare n…

Slaughter In The Snow (Mushukunin Mikogami no Jokichi: Tasogare ni senko ga tonda) (1973)

Három gyilkos, három bosszú, három történet. Pont elegendőek egy trilógiához. Vagy mégsem? Most a ritkábbik eset teljesült.