belépés∆

Sharp Guns (Him gok) (2001)

Sharp Guns (Him gok) (2001)

A hongkongi akciófilmekről általánosságban elmondható, hogy noha a sztori tekintetében sokszor igencsak középszerűek és a fordulataik ismerősek lehetnek korábbról, a többségük kivitelezése stílusos. A 90-es években jópár category III akciót megrendező Billy Tang Hin Sing ezen filmje a legtökéletesebb példák egyike minderre. Sok újat nem nyújt, túlságosan izgalmasnak és meglepőnek sem nevezhetném, ellenben szórakoztató és a legerősebb eleme a stílusosság.

Sharp Guns (Him gok) (2001)

A rendező és az „egyetlen filmes” forgatókönyvíró, Cheng Kim Fung semmit sem bízott a véletlenre. Fogták a 80-as évek egyik jellegzetes „girls with guns” piff-puffját, az Iron Angels-t, aminek a hangulata és könnyedsége egyértelműen visszatükröződik az elkészült művön, illetőleg a nem sokkal korábban bemutatott Tokyo Raiders (Dong jing gong lue) (2000)-t, aminek a fordulatossága nyerte el a szerzőpáros tetszését. A két korábbi történet „egybegyúrásával” pedig nagyjából kész is volt a könnyed fogyasztásra szánt egyveleg, amihez „ízfokozóként” megnyerték az Iron Angels egyik főszereplőjét, Alex Fong-ot, aki ismételten egy földöntúli menőséggel megáldott karaktert játszik el, illetve az ezúttal kihívó erotikus kisugárzásával hódító Anya Wu-t, akinek ez volt az első „komolyabb” alakítása.

Sharp Guns (Him gok) (2001)

A sztori kezdetben túlságosan is egyszerűnek tűnik ahhoz, hogy kitartson a történet végéig, de ez az érzet igencsak csalóka. Egy gengszter, bizonyos Ban felkéri rég nem látott harcostársát, a beszédes nevű Tricky On-t, hogy segítsen visszaszerezni a lányát, akit elraboltak, hatalmas váltságdíjat követelve érte. On vállalja a feladatot és összeszed maga mellé néhány fiatalt, a mesterlövész Wood-ot, a kissé pszichopata, ám nagyon szexis Rain-t és sofőrnek Kangaroo-t. A kis csapat pedig óriási profizmussal lát munkához, látszólag senki sem lehet ellenfelük, ám a szálak valami hihetetlen módon csavarodnak egymásba.

Sharp Guns (Him gok) (2001)

A forgatókönyvvel kapcsolatban két dolgot érdemes kiemelni. Az egyik az, hogy a készítők tisztában voltak vele, hogy egy ilyen, emberfeletti menőséggel megáldott karakterekkel operáló történetet nem lehet komolyan venni és ennek megfelelően ahol csak lehetett, igyekeztek poénra venni a dolgokat, míg a másik az, hogy a rengeteg fordulat eredményeképpen a nézőnek szinte még levegőt venni sincs ideje, mert egy pillanatnyi kihagyás elég ahhoz, hogy elveszítse a fonalat. Csavar csavart követ, sokakról derül ki egyik pillanatról a másikra, hogy nem is azok, mint akiknek mondják magukat, de aggodalomra semmi ok, hőseink átlátnak a szitán.

Sharp Guns (Him gok) (2001)

A technikai kivitelezésen sajnos érződik, hogy nagyon alacsony költségvetés állt rendelkezésre a forgatáshoz. Az autós üldözéseknél nem tudtak elszakadni a röhejes begyorsított jelenetektől, igazi akciójelenet pedig kicsit kevesebb van, mint elvárható lenne. Ami viszont belekerült, arról nyugodt lélekkel állítható, hogy a hongkongi film aranykorában készült művekhez hasonlóan stílusos. Az a lazaság, ahogyan Wood dobálja be a gránátokat az ajtókon, ahogy Rain hajigálja a késeket, vagy éppen ahogy Tricky On nyugodt mosollyal konstatálja a nem mindig pozitív fejleményeket, egyrészt sokban járul hozzá a másfél órás kikapcsolódáshoz, másrészt újra és újra a már többször említett Iron Angels-t juttatja a néző eszébe.

Sharp Guns (Him gok) (2001)

Igazi A kategóriás színész nem látható a filmben, őket ebből a költségvetésből nem lehetett volna megfizetni. Talán a legjobban Alex Fong játszik a szereplők közül, igaz, Tricky On megformálása volt talán a leghálásabb feladat az egyébként igencsak sablonos karakterek közül. A főgonoszok arcát szinte azonnal el is feledi a néző, miután a végére ért a történetnek, sem Lam Lap Sap, sem Lok Dat Wai nem túl emlékezetes. A Tricky On által összeszedett kis csapat tagjai közül Kangaroo-t az elsősorban popsztárként tevékenykedő Danny Summer alakította, véleményem szerint felejthetően, Wood szerepében Ken Chang afféle Edison Chen utánérzés volt, míg Anya Wu, mint pszichopata szexszimbólum látványnak tökéletes, ám a többiekkel ellentétben hiányzik belőle az elvárható lazaság, olyannyira kemény és merev, mint egy baseball ütő.

Sharp Guns (Him gok) (2001)

Összességében tehát elsősorban a B-filmek és a könnyed akcióvígjátékok rajongói számára nyújthat remek szórakozást a Sharp Guns, ami leginkább a stílus és a csavarok terén igyekszik hozni a hongkongi akcióktól megszokott színvonalat. Egyszer megéri megnézni, ám biztos, hogy senkinek sem fog a maradandó filmélményei közé tartozni.

iMDB

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Persona (Perusona) (2008)

Persona (Perusona) (2008)

Amíg a 70-es években valósággal ellepték a japán mozikat a hazai készítésű akciófilmek, addig az utóbbi 20 év termését nézve nagyítóval kell keresgélni, hogy egyáltalán találjunk egyet kettőt belőlük. A Sonny Chiba, Sugawara Bunta, {ln:Kurata...

Sarutobi Sasuke and The Army of Darkness 4 - Fire Chapter (Saruto…

Sarutobi Sasuke and The Army of Darkness 4 - Fire Chapter (Sarutobi Sasuke Yami no Gundan 4) (2005)

A végtelennek tűnő nindzsa történet mégis csak elérkezett a végkifejlethez, bár ez mégsem biztos. A talány alább hamarosan kifejtésre kerül.

Sea Without Exit (2006)

Sea Without Exit (2006)

iMDB Nincs olyan ember, aki ne halott volna a japánok fanatikus, öngyilkos pilótáiról, a kamikázékról, akiket a II. világháború végén, mikor már szinte biztos volt vereség, arra képeztek ki, hogy bombákkal megrakott repülőgépeiket az ellenség hajóiba...

Spring Bears Love (Bomnalui gomeul johahaseyo) (2003)

Spring Bears Love (Bomnalui gomeul johahaseyo) (2003)

  IMDb Szóval, ezt a filmet nem azért néztem meg, mert bármit is hallottam róla, hanem azért, mert a kedvenc koreai színésznőm játszik benne, Bae Doona. A történet röviden annyi, hogy van egy hipermarket pénztáros csaj, aki...