belépés∆

Anya Wu

Anya Wu

Anya Wu
(安雅) az ezredforduló idején feltűnt új színésznőgeneráció egyik olyan alakja, aki színészi képességei mellett elsősorban a külsejével hódított. A magyar nézők leginkább Wong Jing Meztelen Fegyver című category III akciójából ismerhetik, amiben Maggie Q mellett alakította a másik főszerepet.
Anya Wu (kantoni nevén On Nga) 1976 február 17-én születetett Tajvanon. Amikor 6 éves volt, családja kivándorolt az Egyesült Államokba, így New York-ban nőtt fel. Fiatalon modellkedni kezdett és ennek a munkának köszönhetően került vissza Tajvanra is, ahol mellékállásban DJ-ként is dolgozott egy night clubban, valamint egy saját lemez kiadását is tervezte, beindítva énekesnői karrierjét. Mivel ő volt az első női DJ a szigeten, a média kiemelt figyelemmel követte pályáját, híre még Hongkongba is eljutott. Egyik interjúja keltette fel az ismert hongkongi filmrendező, Jingle Ma figyelmét, aki a Golden Harvest filmstúdión keresztül igyekezte meggyőzni, hogy költözzön át Hongkongba és vállalja el új filmje, a Summer Holiday női főszerepét. A körülmények azonban végül úgy alakultak, hogy mire a filmstúdió lépett, addigra a forgatások elkezdődtek, így Anya debütálása a Young & Dangerous széria 6. részében, a Born To Be King-ben történt meg, amiben egy kis szerepet kapott, Sonny Chiba lányát, Nanako-t alakította, akit Jordan Chan karaktere vett feleségül.

Anya WuAnya WuAnya Wu

A Golden Harvest támogatásának köszönhetően azonban szépen megindult karrierje. Ekin Cheng egyik barátnőjét alakította a For Bad Boys Only-ban, amit további mellékszerepek követtek, először Marco Mak Cop on a Mission-jében játszotta Daniel Wu barátnőjét (szokatlanul szürke és visszafogott figura volt benne) és feltűnt Dante Lam Runaway-jében is. Ezután következett első komolyabb szerepe a Sharp Guns-ban, ahol is egy kihívóan öltözködő, pszichopata és nagyon kemény bérgyilkosnőt játszott. Ezután a 2002 következett, amiben egy Fire Ghost nevezetű kísértetet alakított, aki eléggé megnehezítette Stephen Fung és Nicholas Tse dolgát.

Anya WuAnya WuAnya Wu

Ekkoriban már úgy tartották számon mind Hongkongban, mind Tajvanon, mint az egyik legismertebb feltörekvő fiatal színésznőt, ráadásul vitathatatlanul vonzó külsejének köszönhetően számolatlanul kapta a reklámszerződéseket, előszeretettel szerepeltették a különféle magazinok címlapjain és a televíziós showműsorokban.

Anya WuAnya WuAnya Wu

2002-ben kapta meg mindmáig legemlékezetesebb szerepét, mégpedig Wong Jing Naked Killer spinoffjában, a Meztelen Fegyverben, amiben Maggie Q karakterének barátnőjét, Kat-et alakította. Egy színházi darabba, David Mamet Glengarry Glenross-ába is beválogatták, ami jó nagy kihívást jelentett a számára, hiszen egy olyan figurát kellett megformálnia, amit előtte csak férfiak alakítottak. A jegyeket pillanatok alatt elkapkodták és a tervezettnél több előadást kellett belőle tartani. A filmezéssel sem állt le, hiszen a Tsui Hark forgatókönyvéből adaptált és Wellson Chin által megrendezett vámpíros horror remake, a Vampire Hunters egyik főszerepét, Sasa-t is eljátszotta.

Anya WuAnya WuAnya Wu

A Golden Harvest krízise azonban őt is érzékenyen érintette. A filmstúdió pénzügyi gondjai miatt leállt az új produkciók forgatásával, ráadásul a színészeket menedzselő ügynökségét is megszűntette, Anya így kis túlzással munkanélküli lett. Ráadásul nem is igazán emiatt került a figyelem középpontjába, hanem először egy kábítószerbotrányba keveredett bele Tajvanon, majd 2003 januárjában autóbalesetet szenvedett, a taxit, amiben ült, egy másik autó lelökte az útról. A színésznő arca súlyosan megsérült és egyből pletykák kezdtek terjengeni, hogy élete végéig tartó nyomot hagyott rajta a karambol. Ez, mint később kiderült, nem volt igaz, ám így is úgy festett, hogy karrierjében jókora törés állt be, hiszen 2003-ban mindössze egyetlen cameo szerephez jutott csak a My Lucky Stars-ban.

Anya WuAnya WuAnya Wu

Visszaköltözött Tajvanra, ahol egy Chu Yen-Ping által rendezett horrorfilmet nem számítva a tévésorozatok felé fordult, többek között a Pink Godfather-ben és a Szex és New York tajvani másolatában is szerepelt. Egy évet töltött el így, majd rájött, hogy még mindig elsősorban a filmezés érdekli. Azonban már nem Hongkongot szemelte ki magának, hanem a nagyon kemény feltételeket követelő, de egyúttal dinamikusan fejlődő kínai filmiparba próbált betörni. Mandarin anyanyelvének és az amerikában töltött hosszú éveknek köszönhetően semmiféle nyelvi akadály nem állt előtte ezen a téren, így többször is különféle koprodukciókban tűnt fel. Persze közben azért „hazai” szerepeket is vállalt, 2005-ben egy tajvani thriller, a Helong Lin által rendezett Brother-ben játszott, valamint Hongkongba is visszatért a Death Trap kedvéért.

Anya WuAnya WuAnya Wu

A kínai áttörés 2007-ben következett be, hosszú idő után ugyanis újra több szerepet is kapott. Az első ezek közül egy romantikus dráma, aminek az angol címe egyelőre nem ismert, de az biztos, hogy Shizuka Inoh-val és Vicky Chen-nel játszik benne együtt, Miss Lok-ot alakította a (véleményem szerint rettenetes) hongkongi Single Blog-ban, Zhang Fan Fan horrorjában, az E-Mail-ben is látható, továbbá egy érdekes produkció, az angol nyelvű, Németországban leforgatott Shanghai Baby egyik főszerepét is ráosztották, ebben olyan ismert színészekkel játszott együtt, mint a hongkongi Cheng Pei-Pei, a kínai-amerikai Bai Ling és a japán Matsuda Seiko.

Anya WuAnya WuAnya Wu

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Death Row Girls (Kuuga no shiro: Joshuu 1316) (2004)

Death Row Girls (Kuuga no shiro: Joshuu 1316) (2004)

Ezt a tipikus pink mozit úgy lenne illdomos bereklámozni, hogy hosszasan ecseteljük, kicsoda és miért érdekes a főszereplője, bizonyos Hoshino Aki. A már 30-as éveiben járó leányzó mind a mai napig Ogura Yuuko mellett a...

A Snake of June (Rokugatsu no hebi) (2002)

A Snake of June (Rokugatsu no hebi) (2002)

IMDbRinko Tatsumi (Asuka Kurosawa) egy telefonos lelkisegély központban dolgozik, más embereknek ad tanácsot, teszi helyre az életüket. Azonban míg másokon segít, saját magát és kiüresedett házasságát képtelen megmenteni.Egyik telefonos "páciense" (Shinya Tsukamoto) úgy dönt ráébreszti...

Destiny's Son (Kiru) (1962)

Destiny's Son (Kiru) (1962)

iMDB Eredeti cím: Kiru Rendező: MISUMI Kenji Főszereplő: ICHIKAWA Raizo (1962, színes)

20th Century Boys vs Fish Story

20th Century Boys vs Fish Story

Ki ne szeretné a pre-apokaliptikus filmeket?