belépés∆

Tokyo Raiders (Dong jing gong lue) (2000)

Tokyo Raiders (Dong jing gong lue) (2000)

 
 
Az Egyesült Államokban egy kínai lány, Macy éppen az esküvőjére készül, azonban a vőlegény nem érkezik meg. Macy bánatában hazautazik Hongkongba, hogy összepakoljon és a férjjelölt legutolsó ismert tartózkodási helyére, Tokyo-ba utazzon, hátha megtalálja. Otthon azonban belép a lakásába egy belsőépítész, Yung, aki azt állítja, hogy a férj fizette és egy jókora összeggel tartozik neki. Végül úgy alakul, hogy együtt repülnek Japánba, ahol hamarosan egy ott élő kínai magánnyomozó, Lin veszi pártfogásába őket. Innentől kezdve pedig sok-sok csavar színesíti a történetet, kémek, CIA ügynökök, yakuzák kerülnek a képbe, miközben mindannyian azon vannak, hogy kiderítsék, valóban az-e a másik, akinek kiadja magát.

Tokyo Raiders (Dong jing gong lue) (2000)

Jingle Ma filmjei ugyan eléggé vegyes színvonalúak szoktak lenni, de el kell ismerni, hogy nem egy tehetségtelen rendező és ez a filmje egy remek példa minderre. Fogott egy kissé az amerikai filmekre emlékeztető forgatókönyvet (a mindenki átver mindenkit “sablonját” előszeretettel használják arrafelé) és valószínűleg jókora költségvetésből gazdálkodhatott, ugyanis a végeredmény egy látványos, pörgős tempójú akciófilm lett. A történetre igaz a megszokott közhely, azaz, hogy akciófilmhez “méltóan” jókora hülyeség, főleg a CIA-s rész, de sebaj, egy ilyen filmet úgysem a magvas mondanivaló miatt néz meg az ember. Ami már a legelején feltűnik, hogy igen gyors a tempó és ez néhány jelentéktelen zökkenőtől eltekintve így is marad. A film java része remekül megkomponált, ötletes, bár egyáltalán nem realisztikus akciójelenetekből áll össze, amiknek klipszerűségét az alattuk hallható zene is fokozza. Az akciókoreográfusok (és a színészek, valamint a kaszkadőrök) remek munkát végeztek ezen a téren, nem véletlen, hogy a filmet több kategóriában is díjra jelölték a 2001-es HKFA-n, bár végül sem a legjobb akciókoreográfia, sem a legjobb “film editing” díjat nem kapta meg. Az “amerikaias” hatás nem csak a fent már említett átverések miatt van jelen, hanem a sok-sok autós üldözés és a film vége felé látható motorcsónakos hajsza okán is. Mintha csak egy James Bond filmet nézne az ember és ezt az érzést csak fokozza a Tony Leung Chiu-wai által játszott Lin karaktere, aki egyfajta kínai szuperügynökként munkálkodik. Mielőtt azonban húzni kezdené a száját a mezei ázsiafilm rajongó, hogy hát ez a film így gagyi, le kell szögezni, hogy mindez egyáltalán nem zavaró, sőt! Az üldözéseket megszakító kung fu jelenetek pedig tovább emelik a színvonalat, véleményem szerint még Jackie Chan kaszkadőrcsapata is megirigyelhetné némelyiket. Nagyon tetszett az a rész, ahogy a “belsőépítész” az egyik sokszoros túlerő elleni harc során úgy rángatja Macy-t végig, hogy pont elkerülje az éppen rátámadó ellenséget, valamint az, hogy a harcok szinte mindegyikébe “beleintegrálták” a Jackie Chan filmjeiből már ismerős komikus jeleneteket.

Tokyo Raiders (Dong jing gong lue) (2000)

A film java részét kitevő akció mellett kellemes színfolt és nagyszerű humorforrás az, ahogy a kis szerepeket kapó japán színésznők (Endou Kumiko, Shibasaki Kou, stb.) beszélnek kantoniul (nagyon kawaii!), illetve ahogy Tony Leung beszél elképesztő akcentussal japánul. A Macy-t alakító Kelly Chen esetében ilyen probléma nincs, ő egyébként is remekül beszéli a nyelvet, míg a harmadik főszereplő, Yung, azaz Ekin Cheng karaktere a japán részeknél csak bután pislog. A főgonoszok egyikét, azaz a “bújkáló” férjet a hongkongi filmek “állandó” főgonosza, Nakamura Touru alakítja, akárcsak a Gen-X Cops-ban. A sztárok közül egy kis szerepben pedig Cecilia Cheung is feltűnik, Lin csapatának egyik japán lánykáját alakítja.

Tokyo Raiders (Dong jing gong lue) (2000)

A Tokyo Raiders tehát egy jól, igényesen összerakott akciófilm, melybe jól eltalált poénokat is belefűztek, azonban a sztorija nem túl eredeti. Mindezzel együtt kellemes szórakozást nyújthat a hongkongi filmek rajongóinak, egyben talán a kissé amerikaias sztori miatt belépőként is jól szolgálhat az ázsiai film világába.

Hozzászólások   

#2 renegate 2009-06-19 21:13
Húúú de jó, hogy ezt az ismertetőt megtaláltam. Most itt nyáladzok a trailer-ére :D Remélem jó film lesz, mert hamarosan beszerzem, az tuti.
#1 arnold 2007-06-05 13:04
ezt dvd-n is kiadták itthon, bár én még csak most láttam először. Tony Leung-nak ez a szerep is jól állt, de a történeten kicsit sokat csavartak, szerintem. a végére már tényleg nehéz követni, hogy ki kicsoda.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Graveyard Of Honor (2002)

Graveyard Of Honor (2002)

  Miike 2002-ben egy 1975-ös jakuzafilm remake-jét készítette el ugyanazon a címen (most meg a Yokai Daisenso-t - csak rá ne álljon a remake-ekre...). Nagyon kedvelem Miike jakuzafilmjeit, és mivel sok ismétlődő motívum van bennük, mindig...

Lam Suet

Lam Suet

Lam Suet (林雪)Lam Suet valamikor 1962-ben (ha a forrásként talált kínai oldal valóban róla szól) született Tianjin-ben, Kínában. Fiatalon, 1979-ben került Hongkongba, hogy felvegye nagyapja ráhagyott örökségét. Ahogy az lenni szokott, a pénzt elpazarolta mindenféle...

First Love (Hatsukoi) (2000)

First Love (Hatsukoi) (2000)

First Love (はつ恋) (2000)iMDBA cím és a poszter egy tipikus és sablonos melodrámára enged következtetni, amiben a főszereplő fiatal lány némi nehézségek árán megtalálja élete párját. Japán drámáról lévén szó, amit ráadásul Shinohara Tetsuo, a...

Anna in Kung-fu land (On loh yue miu lam) (2003)

Anna in Kung-fu land (On loh yue miu lam) (2003)

Anna in Kung-fu land (On loh yue miu lam) (2003)iMDBA nagy kínai kung-fu versenyt, amin eldől, hogy ki a legjobb mester, már 30 éve nem rendezték meg. A legutolsó nyertes, aki a Shaolin szerzetesek köréből...