belépés∆

Tokyo Raiders (Dong jing gong lue) (2000)

Tokyo Raiders (Dong jing gong lue) (2000)

 
 
Az Egyesült Államokban egy kínai lány, Macy éppen az esküvőjére készül, azonban a vőlegény nem érkezik meg. Macy bánatában hazautazik Hongkongba, hogy összepakoljon és a férjjelölt legutolsó ismert tartózkodási helyére, Tokyo-ba utazzon, hátha megtalálja. Otthon azonban belép a lakásába egy belsőépítész, Yung, aki azt állítja, hogy a férj fizette és egy jókora összeggel tartozik neki. Végül úgy alakul, hogy együtt repülnek Japánba, ahol hamarosan egy ott élő kínai magánnyomozó, Lin veszi pártfogásába őket. Innentől kezdve pedig sok-sok csavar színesíti a történetet, kémek, CIA ügynökök, yakuzák kerülnek a képbe, miközben mindannyian azon vannak, hogy kiderítsék, valóban az-e a másik, akinek kiadja magát.

Tokyo Raiders (Dong jing gong lue) (2000)

Jingle Ma filmjei ugyan eléggé vegyes színvonalúak szoktak lenni, de el kell ismerni, hogy nem egy tehetségtelen rendező és ez a filmje egy remek példa minderre. Fogott egy kissé az amerikai filmekre emlékeztető forgatókönyvet (a mindenki átver mindenkit “sablonját” előszeretettel használják arrafelé) és valószínűleg jókora költségvetésből gazdálkodhatott, ugyanis a végeredmény egy látványos, pörgős tempójú akciófilm lett. A történetre igaz a megszokott közhely, azaz, hogy akciófilmhez “méltóan” jókora hülyeség, főleg a CIA-s rész, de sebaj, egy ilyen filmet úgysem a magvas mondanivaló miatt néz meg az ember. Ami már a legelején feltűnik, hogy igen gyors a tempó és ez néhány jelentéktelen zökkenőtől eltekintve így is marad. A film java része remekül megkomponált, ötletes, bár egyáltalán nem realisztikus akciójelenetekből áll össze, amiknek klipszerűségét az alattuk hallható zene is fokozza. Az akciókoreográfusok (és a színészek, valamint a kaszkadőrök) remek munkát végeztek ezen a téren, nem véletlen, hogy a filmet több kategóriában is díjra jelölték a 2001-es HKFA-n, bár végül sem a legjobb akciókoreográfia, sem a legjobb “film editing” díjat nem kapta meg. Az “amerikaias” hatás nem csak a fent már említett átverések miatt van jelen, hanem a sok-sok autós üldözés és a film vége felé látható motorcsónakos hajsza okán is. Mintha csak egy James Bond filmet nézne az ember és ezt az érzést csak fokozza a Tony Leung Chiu-wai által játszott Lin karaktere, aki egyfajta kínai szuperügynökként munkálkodik. Mielőtt azonban húzni kezdené a száját a mezei ázsiafilm rajongó, hogy hát ez a film így gagyi, le kell szögezni, hogy mindez egyáltalán nem zavaró, sőt! Az üldözéseket megszakító kung fu jelenetek pedig tovább emelik a színvonalat, véleményem szerint még Jackie Chan kaszkadőrcsapata is megirigyelhetné némelyiket. Nagyon tetszett az a rész, ahogy a “belsőépítész” az egyik sokszoros túlerő elleni harc során úgy rángatja Macy-t végig, hogy pont elkerülje az éppen rátámadó ellenséget, valamint az, hogy a harcok szinte mindegyikébe “beleintegrálták” a Jackie Chan filmjeiből már ismerős komikus jeleneteket.

Tokyo Raiders (Dong jing gong lue) (2000)

A film java részét kitevő akció mellett kellemes színfolt és nagyszerű humorforrás az, ahogy a kis szerepeket kapó japán színésznők (Endou Kumiko, Shibasaki Kou, stb.) beszélnek kantoniul (nagyon kawaii!), illetve ahogy Tony Leung beszél elképesztő akcentussal japánul. A Macy-t alakító Kelly Chen esetében ilyen probléma nincs, ő egyébként is remekül beszéli a nyelvet, míg a harmadik főszereplő, Yung, azaz Ekin Cheng karaktere a japán részeknél csak bután pislog. A főgonoszok egyikét, azaz a “bújkáló” férjet a hongkongi filmek “állandó” főgonosza, Nakamura Touru alakítja, akárcsak a Gen-X Cops-ban. A sztárok közül egy kis szerepben pedig Cecilia Cheung is feltűnik, Lin csapatának egyik japán lánykáját alakítja.

Tokyo Raiders (Dong jing gong lue) (2000)

A Tokyo Raiders tehát egy jól, igényesen összerakott akciófilm, melybe jól eltalált poénokat is belefűztek, azonban a sztorija nem túl eredeti. Mindezzel együtt kellemes szórakozást nyújthat a hongkongi filmek rajongóinak, egyben talán a kissé amerikaias sztori miatt belépőként is jól szolgálhat az ázsiai film világába.

Hozzászólások   

#2 renegate 2009-06-19 21:13
Húúú de jó, hogy ezt az ismertetőt megtaláltam. Most itt nyáladzok a trailer-ére :D Remélem jó film lesz, mert hamarosan beszerzem, az tuti.
#1 arnold 2007-06-05 13:04
ezt dvd-n is kiadták itthon, bár én még csak most láttam először. Tony Leung-nak ez a szerep is jól állt, de a történeten kicsit sokat csavartak, szerintem. a végére már tényleg nehéz követni, hogy ki kicsoda.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Mizoguchi Kenji (1898-1956) - 1. rész

Mizoguchi Kenji (1898-1956) - 1. rész

 Mizoguchi Kenji a ’20-as években kezdte a szakmát, abban a korban, mikor a japán filmgyártás még csak kialakulóban volt. Ennek a késésnek az oka a japán művészetben ekkor még rendkívül kiemelt helyet elfoglaló kabuki, és...

Bad Blood (Mit moon) (2010)

Bad Blood (Mit moon) (2010)

Az új kungfu hősnő (majdnem) mindenkit lecsap!

5 Centimeters per Second (2007)

5 Centimeters per Second (2007)

IMBb  Hayao Miyazaki mester már évekkel korábban, a Mononoke hercegnő munkálatai alatt bejelentette, hogy visszavonul. Arra hivatkozott, hogy nagyon öreg, s egy-egy ilyen komoly feladat sokat kivesz belőle. Ennek ellenére ezek után elkészítette a...

The Iceman Cometh (Gap dung gei hap) (1989)

The Iceman Cometh (Gap dung gei hap) (1989)

The Iceman Cometh (Gap dung gei hap) (1989)iMDBAz időutazásos sci-fi és fantasy filmek mindig népszerűek voltak és főképpen a 80-as években készült nagyon sok belőlük. A másik idősíkba pottyanó főhősök történetei általában sok érdekes kalandra...