belépés∆

Peony Pavilion (Youyuan jingmeng) (2001)

Peony Pavilion (Youyuan jingmeng) (2001)

Peony Pavilion (Youyuan jingmeng) (2001)

iMDB

A Peony Pavilion a kínai Kun opera talán legismertebb darabja, amit egy, a Ming dinasztia korában élt szerző, bizonyos Tang Xianzu írt meg és talán úgy aposztrofálható, mint a szerelem szimbóluma. Yonfan filmje azonban nem ennek az operának a filmes adaptációja, bár néhány összetevőt azért ő is kölcsönzött belőle.

Peony Pavilion (Youyuan jingmeng) (2001)

A történet középpontjában egy bizarr kapcsolat áll, mégpedig egy gazdag, de igencsak hanyatlóban levő család ötödik ágyasa és egy tanárnő (ha minden igaz, akkor a ház urának egyik rokona) között. Az ágyas relatíve nagy luxusban él, havi apanázst kap a ház urától, de hihetetlenül magányos, egyfajta légüres térben él a kislányával együtt, amin ópiumfüggőségével próbál enyhíteni. A tanárnőt még akkor „ejtette rabul”, amikor a Moon-lit Chamber nevezetű szórakozóhelyen énekelt. Kettejük különös érzelmi kapcsolata, ami a barátságnál több, de a szerelemnél (talán) kevesebb, egész addig törés nélkül tart, amíg az iskolában meg nem jelenik egy fiatal (férfi) tanfelügyelő (Daniel Wu alakítja), aki óriási hatással lesz a tanárnőre. De vajon erősebbek-e a „bűnös” érzelmek?

Peony Pavilion (Youyuan jingmeng) (2001)

Ez jellegzetesen olyan film, amit nem a története miatt érdemes megnézni, az ugyanis egyrészt nem túl izgalmas, másrészt (talán nem túl nagy spoiler) nem derül ki belőle semmi. Yonfan sokkal nagyobb hangsúlyt helyezett a történet helyett a hangulatok ábrázolására, a tökéletes kinematográfiára és a címben is megemlített opera 1-2 dalának megfilmesítésére. A hosszú és lassú jelenetekkel a két főszereplő magányosságát és egymásra utaltságát igyekezett bemutatni, ami a (helyzetükből adódóan) mindkettejük által helytelennek érzett kapcsolatba torkollott, ráadásul tovább fokozza mindezt a tudat, hogy az ágyas eltartója már nem sokáig fogja tudni folyósítani az apanázst. A rendező egyértelműsíti azt is, hogy eredendően egyikük sem a nőket szereti (az ágyas a házhoz érkező fiatal színésszel játszik egy érdekes kártyapartit, míg a tanárnő „kalandjáról” már írtam fentebb), de képtelenek kitörni a helyzetükből.

Peony Pavilion (Youyuan jingmeng) (2001)

Yonfan munkája mellett (aki egyébként egy röpke cameo szerepben saját magát is szerepelteti a filmben) további erőssége a filmnek a nagyszerű színészi játék, valamint a hongkongi film egyik legnagyobb legendája, Brigitte Lin általi narráció. Az ágyas szerepét a japán Miyazawa Rie-re osztották, aki tökéletes eleganciával és meglepő hitelességgel játsza a kínai hölgyet, egyben bemutatva ragyogó színészi képességeit. Alakításáért a Moszkvai Filmfesztivál Legjobb Színésznő díját is kiérdemelte. A tanárnő szerepében a hongkongi Joey Wong látható, aki talán élete legjobb alakítását nyújtotta ebben a filmben, remekül hozza a kissé férfias, paradoxonként egyben nagyon nőies szerepet, a magánytól és bűntudattól szenvedő, kifelé azonban vidámnak látszó alakot, akárcsak az operarészeket.

Peony Pavilion (Youyuan jingmeng) (2001)

Összességében tehát a Peony Pavilion abszolút nem közönségfilm, elsősorban azok számára lehet érdekes, akik értékelni tudják a filmtechnikai bravúrokat, a nagyszerű színészi játékot, valamint szeretik az olyan filmeket, amik nem egy történetet, hanem egy hangulatot igyekeznek bemutatni. Ezt egyébként hűen tükrözik a HKFA jelölések is, amiket a film kapott, hiszen nem a „legismertebb” kategóriákban jelölték, hanem olyanokban, mint a Legjobb Művészeti Rendezés, a Legjobb Kinematográfia és a Legjobb Betétdal (a Legjobb Kosztümök és Sminkek díját oda is ítélték Yonfan-nak).

Hozzászólások   

#2 Gárdos Péter 2007-07-13 01:07
Bocs, megint csak itt üzenek.
NAGYON KÖSZÖNÖM A GYORS SEGÍTSÉGET, ÉVEK ÓTA VÁROK RÁ!
#1 fea 2007-07-12 17:37
Azonnal megyek és beszerzem valahonnan...

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Happiness of the Katakuris (Katakuri-ke no kôfuku) (2001)

The Happiness of the Katakuris (Katakuri-ke no kôfuku) (2001)

  Besorolhatatlan stílusú vérdebil filmlegenda Takashi Miike-től. Van benne horror, dráma és komédia is (horrorparódia), és az egész meg van tűzdelve elborult musical-szerű dalbetétekkel.

Duel to the Death (Sin sei kuet) (1983)

Duel to the Death (Sin sei kuet) (1983)

 IMDb A Duel to the Death a hongkongi filmgyártás mára egyik legfelkapottabb harcművészeti- és akciókoreográfusának, a pekingi operában képzett Tony Ching Siu-Tungnak az első rendezése volt. Ezzel a filmmel Siu-Tung rögtön helyet is követelt magának olyan...

Tange Sazen: Hyakuman ryo no tsubo (2004)

Tange Sazen: Hyakuman ryo no tsubo (2004)

  iMDBTange Sazen nem mai figurája a Japán chambaráknak. Az első filmet 1933-ban forgatták a félkezű, félszemű, lecsúszot szamurájról, s ez a 2004-es feldolgozás, annak szinte képről-képre történő újraforgatása. Sazent egy utcai harc során sebesítik meg...

Gokusen - The Movie vs Crows Zero II (2009)

Gokusen - The Movie vs Crows Zero II (2009)

Középiskolás rosszcsontok bűnrossz filmjei