belépés∆

2002 (2001)

2002 (2001)

iMDB 

Két ok miatt vettem elő ezt a filmet. Egyrészt kíváncsi voltam végre egy hongkongi sci-fi-re, másrészt Wilson Yip (Biozombie , White Dragon, S.P.L. , Dragon Tiger Gate ), bár igen változó minőségű filmeket produkál, azért nem rossz rendező. Na igen, meg Nicolas Tse is ott állt a sorban.

Minden pont az elvárásaim szerint történt. A film annyiban volt sci-fi, hogy a két főhős (Nicolas Tse, Stephen Fung) gátlástalanul Mátrix jelmezeket (fekete, hosszú bőrkabát) viselt, amin az sem enyhített, hogy Yip megpróbálja kifigurázni ezt. Egyébként egy amolyan szellemtörténettel van dolgunk, bár nem a japán, hanem a hagyományos formában. A sztori nem túl erős, kb. ennyiről is szól. A két zsarunak, akik a rendőrség speciális szellemvadász osztagában tevékenykednek, ami a 2002 nevet viseli, meg kell küzdeniük a munkájukkal járó nehézségekkel, szerelmeikkel és persze egymással is. Minden tipikus: a főhős meg van átkozva és emiatt magányos, de áll mellette egy kicsit lökött, de a szellemvilágot jól ismerő segítő. Aztán persze jön a szerelem, ami nem teljesülhet be az átok miatt.

2002 (2001)

Azt kell mondjam, az egész filmben a szerelmi szál a legerősebb. Aki ismeri a hozzáállásomat a romantikához, az nyilván tudja ezt értelmezni. Röviden: nem igazán szeretem. Ennek ellenére itt mégis bejött, bár ez nyilván Nicolas Tse miatt volt, akinek érdekes módon egy másik love storyja, a Tiramisu is tetszett. Csak közbevetném, hogy az is szellemtörténet volt.

A sci-fi jellegről már beszéltem. Van ugyan pár CG benne, de ezek minősége igencsak változó, inkább gyenge. Emellett ott vannak azok a nyamvadt bőrkabátok, amik ugyan jól állnak a főhősökön, de teljesen feleslegesek és még paródiának is gyengék.

2002 (2001)

A harmadik összetevő az akció. Ez sikerült a legrosszabban. Az utolsó bunyót leszámítva ennyire rossz kung-fu/wuxia jeleneteket nem láttam. A „kedvencem” egy medencében zajlódó verekedés, aminek szépsége az, hogy az egyik fél egy szellem, aki ugyanúgy csobban és loccsan, mintha hús-vér ember lenne.

Mindettől eltekintve azért egy szórakoztató kis film, nézhető, élvezhető, de azért néha a B-kategória határát súrolja. Nem lesz maradandó élmény és inkább női nézőknek ajánlanám.

2002 (2001)

A teljesség kedvéért azért megjegyzem itt a végén, hogy más kritikák pont ellenkezőleg vélekedtek a filmről. Sokan a CGI-t és az akciót magasztalták fel benne, és a romantikus szálat húzták le. Ez utóbbit azzal indokolták, hogy a lányt alakító Poon Kwin Gam nem beszélte sem a mandarin, sem a kantoni dialektust, így a szövegét szinkronizálták, ráadásul elég rosszul. Emellett az alakítását is sok kritika érte.

Hozzászólások   

#5 Guest 2006-11-16 15:49
Értem. :-) Ez nekem nem tűnt fel, mivel nem láttam a Mátrixot (sem). :P
#4 Guest 2006-11-16 15:38
Biztos, mint mondtam utalás is van benne, mikor !SPOILER! a végén bemegy a Nic Tse-t segítő manusz a rendőrségre, és egy-az-egyben úgy néz ki, mint Morpheus. !SPOILER! Viccesnek szánták, de sztem nem az.
#3 Guest 2006-11-16 12:54
Tényleg, a bőrkabát mánia biztos, hogy a Mátrixból van és nem még a Better Tomorrow idejéből? :-) Hongkongban akkor lett divat ez a nem éppen arra a klímára kitalált öltözet. :-)
#2 Guest 2006-11-15 23:51
Ismerünk, Manu, megrögzött romantikus vagy. :D
#1 Guest 2006-11-15 22:54
Ezt láttam még jó régen. :-) Ugyanaz a kategória, mint a So Close, a House of Fury, a Twins Effect vagy a Gen-X Cops. Könnyed, egyszerű tömegfilmek, aki szereti a piff-puffokat, az elnézegeti őket, de könnyen felejthető, semmi kiemelkedőt nem nyújtó filmecskék. Nekem tetszett ez is, de bajban lennék, ha most el kellene mondanom, hogy mi is volt a története. :-)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Lavender (Fan yi cho) (2000)

Lavender (Fan yi cho) (2000)

Az ezredforduló környékének egyik legígéretesebb rendezője és forgatókönyvírója, a sajnos már évek óta hallgatásba burkolózó Riley Yip Kam-Hung 2000-es produkciójában az illatokat helyezte a középpontba. Mivel a mozi minderre nem igazán alkalmas, már csak ezért...

No Mercy for the Rude (2006)

No Mercy for the Rude (2006)

Elég furcsa karriert futott be eddig Cheol-hie Park (Face) új filmje, a No Mercy for the Rude (Tahóknak nincs kegyelem). Az augusztusi első vetítések csúfos kudarccal zárultak, s már azt lehetett hinni, hogy a film...

Aaron Kwok Fu-Shing

Aaron Kwok Fu-Shing

Aaron Kwok Fu-Shing (郭富城) Aaron Kwok 1965. október 26-án született Hongkongban. Miután leérettségizett, a King Fook Gold & Jewellery nevű cégnél kezdett dolgozni, hogy tapasztalatot szerezzen az üzleti életben, mert apja azt...

Café Lumiere (2003)

Café Lumiere (2003)

 IMDbOzu századik születésnapjára készített film, Asanoval. Az egyetlen baja, hogy ezt fennen reklámozza, s azért Ozuval nem nagyon ér fel. Asano is csak egy báb. Ettől függetlenül jó film, csak pl. Ramiz az első húsz...