belépés∆

Blood Rain (Hyeol-ui nu) (2005)

Blood Rain (Hyeol-ui nu) (2005)

Aki ismeri és kedveli Umberto Eco, A Rózsa neve című könyvét, illetve a belőle készült filmet, annak mindenképp meg fogja nyerni a tetszését ez a 2005-ben készült koreai mozi.

Egy kicsiny szigeten, melynek lakossága papírgyártásból él, szerencsétlen tűzeset történik - leég az indulásra kész, s adónak szánt papírral teli hajó. Természetesen a király egyből kiküldi egyik emberét az ügy kivizsgálására, ám annak sokkal több dolga akad, mivel érkezésével egyidőben titokzatos, és megrázó gyilkosság-sorozat veszi kezdetét.

Blood Rain (Hyeol-ui nu) (2005)Blood Rain (Hyeol-ui nu) (2005)

Több okból hasonítottam az említett könyvhöz a bevezetőben e filmet. Egyrészt olyan nyomozásról van szó, melyben egymásnak ellenszegül a józan ész és a misztikum. Vajon egy szellem gyilkol, vagy egy élő ember van az esetek hátterében? Míg a falubeliek az egyik, addig a nyomozást vezető nagyúr a másik oldalon állnak. Másrészről egy zárt kis közösségben, egy szigeten játszódik a történet, ahol az embereknek megvannak a saját íratlan normáik, törvényeik. Ebbe a helyzetbe kerül egy a kor színvonalához képest mindenképp felvilágosult gondolkodású nagyúr.

Blood Rain (Hyeol-ui nu) (2005)Blood Rain (Hyeol-ui nu) (2005)

A hasonlóságok ezzel ki is merültek, de a párhuzam áll a két mű között. Sőt még inkább igaz ez, ha figyelembe vesszük azt is, hogy hasonlóan jól sikerült alkotásról van szó. A nem túl egyszerű történet szépen építkezik, egyre több és több dolog kerül napvilágra, melyek nem kevés meglepetést okoznak. Az emberben együtt nő a feszültség a szigetlakókkal, akik egyre nehezebben viselik a napról-napra egyre jobban rájuk nehezedő nyomást, félelmet. Ebben a szuggesztív jellegben nagy szerepe van a kiváló színészi játéknak, a rendezésnek és a nagyszerű zene összhangjának. Bár talán nem annyira sötét, mint a Rózsa neve, hiszen már képi világban is mást nyújtanak a színes koreai hagyományos viseletek, mint a sötét kolostorokban élő szerzetesek szürke csuhái, mégis kellően félelmetes és borzongató érzés keríti hatalmába az embert. Hál’ Istennek a film egyébként kerüli a koreai filmekre annyira jellemző kliséket, tehát nem szándékszik sem túlzottan megnevettetni, sem megríkatni a nézőt.

Blood Rain (Hyeol-ui nu) (2005)

Annyi mondanivalóval nem rendelkezik ugyan, mint nyugati társa, de igen szórakoztató, a manapság egyre több koreai történelmi film között pedig mindenképp kiemelkedő alkotás.

imdb

Hozzászólások   

#1 Lutter Edina 2008-04-18 03:19
8) Huh, hát én most estem túl a filmen.
Nem semmi! Nagyon nem semmi! 8)
Szerintem nem utóljára néztem meg, nagyon jó, nagyon szép, nagyon félelmetes, nagyon izgalmas.
Gyönyörűen épült fel a történet, nem volt benne semmi fölösleges sallang, mindenkinek szerepe volt, senki sem volt a sztoriból kilógó vagy fölösleges karakter.
Én meg voltam róla győződve, hogy más a gyilkos - a tragikus hős szépfiú, aki bosszút áll :roll: - tehát a vége elég nagyot ütött is nekem.
A helyszínek, diszletek, kosztümök gyönyörűek voltak. A színészek alakítása hiteles, egyszóval őszintén, csak ajánlani tudom mindenkinek!

Az ismertetőhöz gratulálok.

Callidus

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Confession of Pain (Seung Sing) (2006)

Confession of Pain (Seung Sing) (2006)

Confession of Pain (Seung Sing) (2006)iMDBA történet két főszereplője két rendőr, Hei és Bong. A történet legelején Bong-ot egy nagy családi tragédia éri, aminek hatására az addig absztinens nyomozó alkoholistává válik, valamint kilép a rendőrségtől...

Aankhen (2002)

Aankhen (2002)

  A film címe magyarul annyit tesz, hogy szemek és cselekményében az emberi szem, illetve annak funkcionális hiánya dominál. Az 1990-es évek közepétől Indiában is megjelentek a külföldi bankok és ezzel együtt nőtt a bankrablások száma.

Dead End Run (2003)

Dead End Run (2003)

 iMDB Sogo Ishii szeret a a Tetsuo nyomdokain haladó őrült agymenéseket csinálni. Bár csinált már fekete komédiát (Crazy Family) és finom szövésű művész-thrillert (Angel Dust), a Bust City és az Electric Dragon 80.000 Volt után a...

Christy Chung Lai-Tai

Christy Chung Lai-Tai

Christy Chung Lai-Tai (鍾麗緹)Li Ti Zhong 1970 szeptember 19-én született a kanadai Montréal-ban. Anyja vietnami, apja kínai származású vietnami, bár egyes vélemények szerint valójában csak kínainak mondta magát. Zhong anyanyelve vietnami, mellette franciául tanult meg,...