belépés∆

Toward the Terra (Terra e...) (1980)

Toward the Terra (Terra e...) (1980)

Ezen az oldalon ritkán szoktuk kényeztetni az anime rajongókat. Bízom benne, ezúttal elnyerjük a tetszésüket, mert a kedvenc műfajuk egy igazi klasszikusa kerül terítékre.

 

 

Jomy egy átlagos tinédzser, valahol a jövő társadalmában. Éli a megszokott életét, iskolába jár, a felnőtté válásra készül. Egyetlen szokatlan dolog az esetében, hogy egy állandóan visszatérő álma van, amit nem tud hová tenni, s rosszul ébred miatta. Szeretne rájönni az okára, magyarázatot találni rá, de még nem tudja, mivel jár a megvilágosodása.

Toward the Terra (Terra e...) (1980)Toward the Terra (Terra e...) (1980)

A fentebb alkalmazott jelző nem túlzás a film esetében. Bár a maga korában nemzetközileg nem túl lelkes fogadtatásban részesült a mozi, az idő neki dolgozott. Mára már sorozatként is létezik, sőt, „remake” szintén készült belőle, ami szintén az időállóságát bizonyítja. Mik lehetnek a siker okai?

Először a forgatókönyvet kell említeni. A műfajra nem mindig jellemző a történet kidolgozottsága, gyakori a túlzott leegyszerűsítés. Bár a célközönség többségében a fiatalokból áll, azért képes az a korosztály az igényesebb kivitel felfogására. Ezúttal erről nem feledkeztek meg. A mozi elején a rejtélyeket adagolják, majd jönnek a sci-fi részek a semmibe tartó űrhajón, a végére pedig a drámai események. A filmet mindvégig áthatja az elkötelezett „Green Peace” szellemiség, a frusztrált számítógép uralta való világtól történő berzenkedés, és a félelem, hogy az emberiség elveszti igazi önmagát a haladás nevében történő változásokban. A riasztó jövőkép jellemző példája a szerelem/szeretet nélküli család víziója, amelyekben művileg megfogant gyermekeket nevelnek a társadalom előre megadott céljaira a véletlenszerűen kiválasztott, összehozott párok. A legrosszabb orwelli jövőt vizionáló, gyilkosságra feljogosított ellenőrző szervezet rémképe kész döbbenet. Megjelenik továbbá a történetben a DNS manipulációtól való félelem, ami akkoriban valóban úttörő gondolatnak számított. Láthatunk agymosást, androidot, félelmre manipulált társadalmat, riasztónak tűnik a „szép új világ”. Mindezek ellenére a történet nem sötét tónusú. A gyerekek már csak gyerekek maradnak akkor is, a felnőttek egy része idomul a társadalmi elvárásokhoz, sőt, azonosul vele, így éli a zökkenőmentes életét, a világ megy a maga útján. Szerencsére akadnak olyanok, akik érzékelik a bajokat, s tesznek ellene. Mostanában sok filmben láthatjuk a „hagyományos emberek” és a mutánsok együttélésének lehetséges gondjait. Ez az anime értelmesen tárgyalja a témakört. Bár a háború folyik, a súlypont mégis a toleranciára kerül, arra, hogy a gyűlölködés helyett csak az összefogás képes megmenteni a Földet. Megszívlelendő tanítás.

Toward the Terra (Terra e...) (1980)Toward the Terra (Terra e...) (1980)

A rajztechnika a maga korában biztosan élvonalbeli volt, ezért bő 30 évvel később még mindig nem okoz csalódást. A képi világ kellően gazdag, bár az arcjáték – nyilvánvalóan – nem éri el a Sword of The Stranger remek mimikáit. A történetben kellően kiegyensúlyozott az akció és párbeszéd aránya. A legjobb benne, hogy nem kínálnak leegyszerűsített, könnyen megtalálható megoldásokat. A tudásért meg kell szenvedni, a változás kínnal jár, rázós az út vissza a Földre. Hőseinknek minden szuper képességük ellenére sem mennek simán a dolgok, a megrázkódtatások, személyes tragédiák őket sem kerülik el. A legnagyobb ütközetet nem a másik fél, hanem a begyepesedett előítéletek ellen kell megvívni.

Toward the Terra (Terra e...) (1980)Toward the Terra (Terra e...) (1980)

Ettől jó a mozi, melyet ajánlok mindenkinek egy olyan kikapcsolódásra, amelyből azért az elgondolkodtatás sem fog hiányozni.

Rendezte: Onchi Hideo

(1980; 113 perc)

imdb

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

A moment to remember (Nae meorisokui jiwoogae) (2004)

A moment to remember (Nae meorisokui jiwoogae) (2004)

A moment to remember (Nae meorisokui jiwoogae) (2004) iMDB  

The Storm Riders (Fung wan: Hung ba tin ha) (1998)

The Storm Riders (Fung wan: Hung ba tin ha) (1998)

The Storm Riders (Fung wan: Hung ba tin ha) (1998) iMDB   A Storm Riders volt Andrew Lau „wuxia” trilógiájának első darabja. A sztoriban Ma Wing Shing egyik képregényét dolgozták fel és ez volt az...

Branded to Kill (Koroshi no rakuin) (1967)

Branded to Kill (Koroshi no rakuin) (1967)

Érdekes hangulatú és lenyűgözően ötletes Seijun Suzuki film Japán harmadik legjobb bérgyilkosáról. Egy-két munkáját látjuk és éppen futó nőügyeit, illetve tulajdonképpen egyszerre a kettőt, mert lassan összekeverednek a dolgok, és ez, mint tudjuk, nagyon veszélyes...

Streetfighter trilógia (1974-1975)

Streetfighter trilógia (1974-1975)

Streetfighter trilógia (1974-1975) Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a japán filmtörténet világszerte egyik legismertebb alakja Sonny Chiba, akit a Streetfighter trilógia, avagy Tsurugi Takuma megformálása indított el a világhírnév felé. Már önmagában emiatt is érdekesek ezek...