belépés∆

The Sun Also Rises (Tai yang zhao chang sheng qi) (2007)


The Sun Also Rises (Tai yang zhao chang sheng qi) (2007)


Jiang Wen filmjéről nem tudtam sokat, mielőtt nekiültem. Mindössze annyit, hogy több nagynevű nemzetközi filmfesztiválon is vetítették (Velencében az Arany Oroszlán díjra is nevezték) és nem akármilyen szereplőgárda játszik benne. Talán furcsának tűnik, de miután megnéztem a filmet, ugyanazt tudom mondani, hogy nem sokat tudok róla, pedig nagyon próbáltam rá odafigyelni...

The Sun Also Rises (Tai yang zhao chang sheng qi) (2007)The Sun Also Rises (Tai yang zhao chang sheng qi) (2007)

Annyi bizonyos, hogy a film három fő részből áll, valamint egy rövid negyedikből, ami egy visszatekintés úgy 20 évvel a múltba. A történet kezdetén 1976-ot írunk és egy Isten háta mögötti, ha minden igaz dél kínai kis faluba kerülünk, ahol megismerhetjük egy fiatal fiú és a mindenki által bolondnak tartott édesanyja kalandjait. Az anya hajlamos „megszökni”, folyton egy nagy fa környékén követ el egyre furcsább dolgokat. A második részben két barát, Tang és Liang történetét követhetjük figyelemmel. Közös ismerősük egy doktornő, aki mindkettejükbe szerelmes és egy szabadtéri moziban elkövetett molesztálás ürügyén igyekszik Liang közelébe férkőzni, a dolognak azonban nem lesz jó vége. A harmadik rész pontosan ott kezdődik, ahol az első abbamaradt, azzal a különbséggel, hogy a második részben megismert Tang és felesége is megjelenik a kis faluban. A fiatal fiú miatt azonban nem úgy alakul az életük, mint ahogy szerették volna.

The Sun Also Rises (Tai yang zhao chang sheng qi) (2007)The Sun Also Rises (Tai yang zhao chang sheng qi) (2007)

Ezt a filmet úgy tudom legjobban jellemezni, hogy a japán Taste of Tea-hez hasonlítom, leszámítva azt, hogy ebben kevesebb a poén (bár ami van benne, az legalább olyan elborult, mint Ishii Katsuhito remekművében) és az ember hiába nézi-nézi, nem akar összeállni egy egésszé. Feltételezésem szerint a két első részt a harmadiknak kellene összefűznie és érthetővé tennie (vagy ha annak nem, akkor a visszatekintést nyújtó rövid negyediknek), de olyan az egész, mintha a néző kapcsolgatna a csatornák között és véletlenül két teljesen más filmben ugyanazok a szereplők játszanának.

The Sun Also Rises (Tai yang zhao chang sheng qi) (2007) The Sun Also Rises (Tai yang zhao chang sheng qi) (2007)

Kár ezért, mert egyébként minden megvan benne, amitől egy film jó lehet. Mind a két helyszín gyönyörű, főleg a dél kínai kis falu. A szereposztás nagyszerű, hiszen olyan nevek játszanak benne, mint Anthony Wong (a film talán legnagyobb poénja az ő szájából hangzik el), Jaycee Chan (hozza a rá jellemző „jókisfiú” imázst) és Joan Chen. Sajnos egy ember kimaradt, ugyanis a rendező eredeti terve az volt, hogy Tang szerepére Tony Leung-ot kéri fel, de végül inkább saját maga játszotta el a figurát, de nem hiszem, hogy attól, hogy Tony is szerepel, érthetőbb lett volna a történet.

The Sun Also Rises (Tai yang zhao chang sheng qi) (2007)The Sun Also Rises (Tai yang zhao chang sheng qi) (2007)

Nagyjából ennyit sikerült tehát felfognom belőle. Véleményem szerint egyértelműen a kihagyott lehetőségek filmjeként lehet emlegetni a The Sun Also Rises-t, aminek ugyan vannak jó és emlékezetes pillanatai, de nem jön át rajta, hogy mit is akart valójában a rendező. Ez főleg annak a tükrében érdekes, hogy Jiang Wen két korábbi munkája, az In The Heat of the Sun és a Devils on Doorstep sokak szerint a valaha készült legjobb kínai filmek közé tartozik. Ez az új alkotás nem fog, az biztos. Ennek ellenére mindenkinek ajánlom a megtekintését, elsősorban azért, hogy miután megnézték, elmondhassák nekem, hogy szerintük miről szólt. Lesz miről beszélni.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Maiko Haaaan!!! (2007)

Maiko Haaaan!!! (2007)

A címből és a poszterből kikövetkeztethetően ez bizony egy vígjáték, ráadásul nem is akármilyen! Az egész tisztességes sztárparádét felvonultató alkotás ugyanis annyi abszurditást zúdít a nézőre olyan természetességgel, hogy azt bizony még a nagy Stephen Chow...

Tadanobu Asano

Tadanobu Asano

Tadanobu Asano (született Tadanobu Sato néven, Yokohamában, 1973 november 27-én) egy karizmatikus és sokoldalú japán színész, akit a kritkusok gyakran ezen ország Johnny Deppjeként tituálnak.  

The Vampire Who Admires Me (2008)

The Vampire Who Admires Me (2008)

Wong Jing a tőle szokatlanul kevés produkciót felvonultató 2007 után idén újra aktivizálta magát, igaz, a rendezéshez még úgy tűnik, lusta egy kicsit (2010-ben várható tőle rendezőként egy sci-fi Andy Lau főszereplésével), viszont...