belépés∆

Louis Koo Tin-Lok

Louis Koo Tin-Lok (古天樂)

Louis Koo Tin-Lok

Tianle Gu 1970 október 21-én született Kína Guangdong tartományának Zhongshan városában. Gyerekkorát azonban már Hongkongban töltötte, tanulmányait eleinte a Carmel Secondary School-ban, majd a Kowloon-ban található St. Teresa Schoolban végezte. Karrierjét modellként kezdte, majd karaoke műsorok házigazdája volt egész addig, amíg le nem szerződött a TVB-hez 1993-ban. Népszerűsége ettől kezdve ugrásszerűen növekedett, köszönhetően a rengeteg tv reklámnak, amihez arcát adta, valamint jópár tv sorozatnak, amik közül az ismertebbek az 1995-ös Return of the condor heroes és az egy évvel később forgatott Cold Blood Warm Heart. Egyedi fellépésének és stílusának köszönhetően nem csak a fiatal tévénézők, hanem az idősebbek is körében is nagy népszerűségre tett szert. Tévés karrierjének csúcsaként több díjat is kapott, először 1999-ben az 50 részes Detective Investigation Files IV című sorozatban nyújtott szerepéért kapta meg a Legnépszerűbb Színész díjat, majd két évvel később az A step into the past sorozatért is odaítélték neki ugyanezt a díjat, két másik hasonlóan furcsa nevű díj mellett (A legstílusosabb személyiség és a Men of power 2001). Ez utóbbi sorozatban egyébként már nem a menő, de zárkózott figurát játszotta (mint oly sok filmjében is), hanem egy mulatságosabb, földhözragadtabb figurát, amit előszeretettel testesített meg jópár romantikus komédiában is.

Louis Koo Tin-Lok

A tévézés mellett természetesen sok filmben is látható, 1994-es debütálása óta több, mint 40 filmben kapott kisebb-nagyobb szerepeket. Legelső filmszerepe egy japán animesorozat hongkongi megfilmesítése, a Let’s go slam drunk volt, amit két évvel később a Young & Dangerous sorozat farvizén evező Those were the days követett. Szerepelt a Troublesome Night “horror” sorozat mind a hét részében, valamint olyan akciófilmekben, mint a Super Car Criminals, a Bullets over summer, a Century of the dragon, valamint a The masked prosecutor. Azonban akár csak Ekin Cheng, ő is igyekezett az akcióhős skatulyájából kibújni, így a Conman in Tokyo (2000), a For bad boys only (2001) és a Born Wild (szintén 2001) után már nem vállalt több hasonló szerepet, főleg amiatt, mert a tévében hatalmas sikert aratott a fentebb már említett A step into the past sorozat és az abban alakított karakterhez hasonló szerepeket szeretett volna a filmvásznon is eljátszani.

Louis Koo Tin-Lok

A váltás első filmje Tsui Hark wuxiája, a Zu legendája volt, amiben a Red nevű harcost alakította. Innentől kezdve viszont leginkább vígjátékokban és romantikus filmekben vállalt szerepeket, kezdve a La Brassiere-rel, amiben egy melltartókat tervező cég egyik újsütetű alkalmazottját játszotta, partnerei 
Gigi Leung és Lau Ching-Wan voltak. Egy évvel később Cecilia Cheung oldalán volt látható a The lion roars-ban, itt egy meglehetősen bátortalan írót alakított, aki feleségül vesz egy hirtelen haragú lányt, akitől mindenki retteg. A Fat Choi Spirit-ben egy mahjong antitalentumot játszott, ezt követte a Dry wood fierce fire, egy kis szerep a Women from Mars-ban, majd az év zárásaként a La Brassiere folytatása, a Mighty Baby következett, amiben a két férfinak az ideális babaruhát kellett megterveznie.
2003-ban újabb romantikus komédiákban játszott, Sammi Cheng-gel két filmben is. Ezek közül az első a Love for all seasons volt, a második pedig a Good times bed times, amiben Louis a rendőrség arcát személyesítette meg, a nők bálványát, akiről hamarosan kiderül, hogy férfiassága hiányosságokat szenved és egy bulvárlap újságírónője (akit Sammi alakít) ered a nyomába, hogy kinyomozza, mi is ebből az igazság. A két film között Cherrie Ying-gel is forgatott együtt egy habkönnyű romantikus filmet, ez volt a Why me sweetie, míg a Naked ambition a helyi pornóiparral kapcsolatos vígjáték volt, amiben két botcsinálta újságíró válik a “szakma” királyává. A könnyed filmeket pedig hosszú idő után torte meg egy komolyabb darabbal, ez volt a Lost in time, amiben egy kisebb szerepet kapott, Cecilia Cheung autóbalesetben elhunyt férjét alakította.

Louis Koo Tin-Lok

2004-ben a Fantasia-ban bohóckodott, ami az 1960-as és 70-es évek fordulóján játszódott és néhány detektív életét mutatta be, akikhez egy varázslótanonc hullott le az égből. Ezt követte a Love on the rocks, amiben néhány hét állt rendelkezésére ahhoz, hogy a barátnője szívét visszanyerje, majd Johnnie To judo filmje, a Throwdown következett.
A kapcsolat Johnnie To-val természetesen megmaradt, aminek köszönhetően Louis is szerepet kapott az Election mindkét részében. Főleg a második részben nyújtott alakításáért már nemzetközi elismerésben is részesült, valamint megkapta érte a Legkedveltebb színész díját a Hongkong UA Film Awards-on. Jackie Chan legfrissebb filmjében, a Rob-B-Hood-ban ő alakította két főszerep egyikét, többek szerint is lejátszotta Jackie-t a filmben.
2007-ben is igen aktív a filmvásznon, Jingle Ma új romantikus filmjében, a Happy Birthday-ben Rene Liu-val játszik együtt, a Protégé-ben egy drogfüggőt alakít, hosszú idő után ismét szerepet vállalt egy igazi akciófilmben, a még forgatás alatt álló City with no mercy-ben, valamint az Ázsiában az utóbbi időben népszerűségre szert tett több rövid történetből álló filmek egyik legújabbjában, a Triangle-ben is látható lesz.

Louis Koo Tin-Lok

Magánéletéről nem sokat tudni, azon kívül, hogy a családját nagyon szereti, ő maga egyedülálló mind a mai napig. A filmezésen kívül énekesként is ismert, valamint több cég is reklámarcnak kérte fel, többek között a Pepsi, a Tag Heuer, a Zero Eyewear és a Lay’s is, továbbá sok-sok kínai cég.

Források:

iMDB

WikiPedia

MM52

Hozzászólások   

#1 fea 2007-04-10 12:30
A Protegé-ben most nagyon nagyot játszott szerintem, elsőosztályú színész!

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Trail of Blood (Mushukunin Mikogami no Jôkichi: Kiba wa hikisaita…

Trail of Blood (Mushukunin Mikogami no Jôkichi: Kiba wa hikisaita) (1972)

Az 1970-es évek elejét leginkább talán a máig felülmúlhatatlan Lone Wolf and Cub filmek stílusa jellemzi leginkább a népszerű csambara műfaj berkein belül. De az alkotók nem ragadtak le a szamurájoknál. Érhető, hiszen a japán...

Pantyhose Hero (1990)

Pantyhose Hero (1990)

Pantyhose Hero (1990)iMDBA hongkongi film egyik legnagyobb alakja, Sammo Hung Kam-Bo nemcsak színészként és harcművészként, hanem rendezőként is tevékenykedett. Legismertebb rendezései közé elsősorban a Jackie Chan főszereplésével készült akcióvígjátékai tartoznak (Project A, My Lucky Stars...

Joint Security Area (2000)

Joint Security Area (2000)

  Miután tegnap este megnéztem azt a filmet, határozott elképzeléseim voltak, mit is fogok írni róla, és az nem lett volna túl dícsérő kritika. Azóta ülepedett egy kicsit a dolog, talán jobban be tudom így mutatni....

Four Days of Snow and Blood (Ni-ni-roku) (1989)

Four Days of Snow and Blood (Ni-ni-roku) (1989)

 iMDB Rendező: Hideo GoshaFőszereplők: Kenichi Hagiwara; Tomukazu Miura; Musahiro Motoki; Minami Kaho(1989, 115 perc)Az 1930-as évek elején Japán Mandzsúriát igyekszik elfoglalni. Kilép a Nemzetszövetségből (az ENSZ elődje), hogy hódító céljait megvalósíthassa. Ám a hátországot embargó...