belépés∆

CJ7 (2008)

 CJ7 (2008)

Nem is bonyolítanám túl a bevezetőt: négy év várakozás után végre megjelent az új Stephen Chow film, a CJ7!

Szokásomtól eltérően egyből a konklúzióval kezdeném: Chow öregszik. Hogy megérdemli-e végre a „mester” jelzőt, mely egy idősödő emberhez jobban illik, de valójában rajongói már régen ráragasztottak, az viszont más kérdés. A CJ7 azonban sokaknak megadja majd rá a választ.

CJ7 (2008)  CJ7 (2008)

Mit is akarhat egy színész-rendező, aki utóbbi két filmjével, a Shaolin Soccer-rel és a Kung Fu Hustle-lel már elért a csúcsra? Túlszárnyalni előző sikereit, és remekművet alkotni? Lehet. Még sokkal több pénzt keresni? Naná! A kettőt egyszerre? Ez talán a legnehezebb út, de Chow így döntött. Nem is bízott semmit a véletlenre, s az elmúlt évtizedben tőle megszokott tempót visszafogva minden eddiginél több időt töltött filmje elkészítésével. Míg annak idején évente prezentált egy mozit, az ezredforduló óta erősen lelassult: a Shaolin Soccer elkészítése 2 évet, a Kung Fu Hustle 3-at, míg a CJ7 négy kerek esztendőt emésztett fel az ő és rajongói drága idejéből.

CJ7 (2008)  CJ7 (2008)

Mindez sajnos nem látszik a történeten, ami valójában Spielberg ET-jének adaptációja. Egy szegény sorban élő  apa (Chow) mindent megtesz, hogy előteremtse fia minőségi taníttatásához a pénzt, ami nem egyszerű feladat, hiszen alkalmi munkából él, egészen pontosan toronyház-építkezésen hajtja szét magát a végsőkig. A tandíj kifizetése után azonban nem sok pénzük marad, így a fiának koszosan, rongyosan kell szembenéznie az elit iskola dúsgazdag tanulóival. Nyomorúságos életük azonban gyökerestől megváltozik, mikor a közeli szeméttelepen az apa egy UFO-ra lel, akarom mondani egy kis zöld labdára, ami később életre kel, hogy segítse, vagy éppen bonyodalmakba keverje őket.

CJ7 (2008)  CJ7 (2008)

Tehát egyértelműen egy kis családi mozit kapunk, amibe a fentebb említett sci-fin kívül a rendező még sok más elemet is kevert. Találkozhatunk James Bondos akciókkal, egy snitt erejéig komplett jelenettel a Hetedik Érzékből, Johnnie To is kap egy fricskát, de ami a legfontosabb, Chow saját munkáira is utalt. És ez az, ami kiemeli a filmet a buta gyerekmozik tengeréből, hiszen egyértelműen látszik rajta a rendező keze-nyoma, sajátos humora és könnyedén felfedezhetőek a csak rá jellemző stiláris elemek. Kisarkított karakterek, élen az örök-vesztes, lúzer és földönfutó, mindig a saját nevén játszó Chow-val. Néhol igen gusztustalan, de rendkívül kidolgozott humor, ahol a rendező maximalizmusa miatt minden viccnek ülnie kell. És persze a friss husi, egy újabb ismeretlen bombázó, akit a mester szokásához híven felkarolt, s ezek után nyilván még jó pár filmben látni fogjuk. Ez az, ami a székében tartja a nézőt annál a mélyszántásnál, mikor a dramaturgiailag rendkívül jól felépített filmben hirtelen megjelenik egy ízig-vérig merchandise figura, egy Pikachu-ból, egy Teddy mackóból, egy Hello Kitty-ből, egy terrierből, na meg egy takonylabdából összegyúrt űrlény. Az ő egyedüli feladata ugyanis az, hogy ha a fene-fenét eszik is, a családnak egyből az legyen az első dolga, ha elhagyja a pláza-mozit, hogy bemenjen a legközelebbi játékboltba és megvegye a gyereknek a sorozatgyártott változatot. Ezt nehezen veszi be egy 14 év feletti férfiember, de el kell ismernem, hogy tesztközönségemnél – egy felnőtt és egy fiatalkorú hölgyeménynél - igenis hatásos volt, úgyhogy fejet kell hajtanom a kreatív csapat előtt.

CJ7 (2008)  CJ7 (2008)

A cukifaktort egyébként még tovább növelte a gyerek főszereplő, egy kislány, aki érdekes módon fiú szerepben sziporkázott. Sokat gondolkoztam, hogy ennek mi lehetett az oka, és az én verzióm az, hogy ezzel a transzneműséggel egyrészt mindkét nem képviselőit szerették volna megfogni, másrészről pedig magát a fiú szereplőt akarták minél aranyosabbá és szerethetőbbé tenni. Mindemellett a lányka hatalmas tehetség, és jóval több játékidőt is kapott, mint a Főnök, ami minden más esetben megbocsáthatatlan lett volna.

S hogy ezekből a gondolatokból hogyan vontam le Chow korára tett következtetéseimet? Először is egyértelmű, hogy az öreg szentimentálissá vált, ezt tisztán igazolja a gyerekfilm ténye. Másrészről a nyugdíjas éveit is be akarta biztosítani, hiszen a film felfogható egy hatalmas reklámként is. Végül pedig az igényesség is átüt, a rászánt idő és a törekvés, hogy túlszárnyalja magát, s majdnem sikerült is neki. De a CJ7 nem lett jobb, mint a korábbi filmjei (de azért hangsúlyoznám, hogy megüti azok színvonalát), ennyi munka és várakozás után többet vártunk volna. Nem lehetne ismét évente készíteni egy mozit, Mr. Chow?

(imdb

 

Hozzászólások   

#12 Barabasi Beatrix 2009-09-30 20:08
Imadom ezt a pasit, szeretem a filmjeit is , ezt is... es a polcomon itt van Qizai is :)
#11 YEZy 2008-05-28 09:20
"elnézést a kirohanásomért, kicsit felbosszantotta k a kommentek.. "

Nincs semmi gond, erre valók a hozzászólások, hogy mindenki megossza a többiekkel a véleményét. Így idekerült a tiéd is, ami lehet, hogy többek számára is meghozza a lelkesedést, hogy megnézzék a filmet. 8) Stephen Chow legjobbja egyébként a Love on Delivery, úgyhogy ha szereted a humorát, akkor azt mindenképpen érdemes beszerezni valahonnan. :-)
#10 Guest 2008-05-28 02:13
Hmm..lehet, hogy engem azért érintett mélyebben a film, mert volt hasonló élményem..nem tudom..(nem idegen űrlénykuityát kapatam, mielőtt megkérdeznéd) :-) De..hmm...én nagyon rég sírtam el magam filmen, és most ez a helyzet állt elő...nyilván, ez én vagyok.
elnézést a kirohanásomért, kicsit felbosszantotta k a kommentek..
ÉS persze, igaz, Chow maga egy érdekes ..hmm.. mondjuk, "skatulya".
De ezzel szerintem valami szépet csinált...
a kung fu hustle, csak egy jó poénos, látványos mozi volt..nekem legalábbis...de ez a film..több volt..sokkal több..
nos,csak ennyit akartam.
Tisztelettel:
Kain
#9 fea 2008-05-27 01:49
Igazad van, Chow-t beskatulyáztuk/ tam, de nem abba a kategóriába, amit te leírsz. Chow saját maga skatulyája. :-)
Túlzottan sok vagy mély mondanivalót nem találtam a filmben, de természetesen tiszteletben tartom a véleményed. Mint írtam, nem rossz film ez, de nem is olyan átütő, hogy megérte volna a várkakozást. Ennyi problémám volt vele.
#8 Guest 2008-05-27 01:26
Lehet, hogy meg leszek kövezve, de senkivel nem értek egyet,aki eddig hozzászólt a filmhez.Szerint em nagyon jó film lett.Végfre valami értelmes is,nem csak a kung-fu baromságok.Félr eértés ne essék, sztem Chow többi filmjét is,de ez a legjobb véleményem szerint.Szerint em nektek azért nem jött be annyira,mert elkövettetétek azt a hibát,mint általában:Chowt beskatulyáztáto k kungfus akciós verekedős szuperfaszis rendezőnek és kész.
A trailerekből is látni lehetett, ez másfajta film lesz. Szentimentalitá s...az hogy van valami mondanivalójava lója a filmnek, nem szentimentalitás.
Ez az én véleményem.Tisztelettel:
Kain

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Candy Rain (Hua chi liao na nui hai) (2008)

Candy Rain (Hua chi liao na nui hai) (2008)

 Valós alapokon nyugvó, leszbikus románcok, elsőfilmes rendező és jópár helyi popsztár. Röviden ennyi a lényege Chen Hung-i debütálásának. Érdekes módon a tajvani filmesektől sem idegen a mássággal kapcsolatos sztorik adaptálása, elég csak megemlékezni a...

Black Mask (Hak hap) (1996)

Black Mask (Hak hap) (1996)

Az álarcos szuperhősök kalandjai valószínűleg egyidősek nemcsak a filmművészettel, hanem az irodalommal is. Bizonyára mindenkinek megvannak a kedvencei közülük már kora gyerekkortól kezdve, hiszen ki ne akart volna akkoriban belebújni valamelyikük gúnyájába? Az amerikai képregények...

Lost In Time (Mong bat liu) (2003)

Lost In Time (Mong bat liu) (2003)

Lost In Time (Mong bat liu) (2003)  iMDB

The Replacement Suspect (2001)

The Replacement Suspect (2001)

The Replacement Suspect (2001)iMDB (hát az nincs)HKFlixAz általában a filmek háttérmunkálataiban tevékenyen résztvevő (a HKFA Best Film Editing kategóriájában számtalan jelölést és két díjat is kapott már) Marco Mak az évek folyamán azért időnként a...