belépés∆

Death Note: The Last Name (2006)

Death Note: The Last Name (2006)


A Death Note első részéről már született cikk lapunkon, amiben nem sok köszönetet kapott a film, elsősorban a technikai kivitelezése miatt. Nyilvánvaló, hogy sok mindenbe bele lehet kötni, ám egy olyan alkotás esetében, ahol minden mással ellentétben a történet van előtérbe tolva, a technikai botladozások megbocsáthatóak. Ám le kell szögezni, egy bizonyos életkor felett a Death Note már nem köti le annyira a nézőt...

Death Note: The Last Name (2006)


A történet szinte percre pontosan ott folytatódik, ahol az első rész abbamaradt. Túl sok spoiler elsütögetése nélkül annyit róla, hogy a készítők minden téren fokozták az izgalmakat és tovább csavarták a szálakat, több új Kira, valamint több új shinigami is színrelép, de a középpontban ugyanúgy L és Light párharca áll, mint eddig.

Death Note: The Last Name (2006)


A technikai kivitelezés és az operatőri munka terén ugyan valóban lehetne kritizálni a filmet, ám semmivel sem gyengébb a színvonala, mint a mostanában készített hasonló alkotásoké. El kell fogadni, hogy a japán filmek képi világa egyre inkább emlékeztet a tévésorozatokéra, hiszen nem áll akkora büdzsé a készítők rendelkezésére, mint Hollywoodban. Egy kriminél pedig (hiszen minden fantasy elem mellett is a Death Note egy „mezei” kriminek tekinthető) úgyis a forgatókönyv a lényeges, az operatőri bravúrok nem segítenek a nézőn. Ugyanígy bele lehet kötni a fantázia karakterek számítógépes megvalósításába, ám abba sem biztos, hogy érdemes. A forrásul szolgáló anime-et és mangát nem láttam, így nem tudok igazán állást foglalni, de feltételezem, hogy azért néznek ki így a karakterek, mert a mangában ilyennek rajzolták meg őket. A CG-vel animált karakterekből pedig még sosem láttam olyat, ami tökéletesen beleillett volna a környezetébe, még az ebbe a technikába dollármilliókat beleölő hollywoodi csodákban sem, így a nagyságrendekkel kevesebből előállított Ryuk és Rem kidolgozottsága nem is rossz. Ha már itt tartunk, inkább a kinézetük volt debil, mint a megvalósításuk. Miért visel egy shinigami rocker öltözéket?

Death Note: The Last Name (2006)


Ami miatt viszont nem mindenki ízlésének fog megfelelni a Death Note, az a végletekig csavargatott sztori. Itt lép be az emberi tényező, hiszen valószínűleg a célközönség, azaz a tizenéves korosztály lebilincselve nézi végig a moziban, ám számomra már az első rész is fárasztó volt, az azzal összehasonlítva hatványozottabban csavaros folytatás végigkövetése pedig már-már kínszenvedés. Persze könnyen lehet, hogy ebben szerepet játszik, hogy sosem rajongtam a krimikért, sem a legapróbb jelekből bizonyítékot kreáló nyomozók, sem a tökéletes bűntényt elkövetni szándékozó gonosztevők nem keltették fel az érdeklődésemet. A Death Note ugyan kétségkívül jól eltalálta a főszereplő karaktereket, akik már csak a koruknál fogva is érdekesebbek, mint a legtöbb krimi főhősei, ám Yagami Light szándékai a füzethez való görcsös ragaszkodáson kívül nem jönnek át a filmváltozatban (valószínűleg a mangában jobban bemutatják, hiszen jóval több idő állt rendelkezésre ehhez) és azt sem tudjuk meg, hogy mitől lett az emo külsejű L ilyen érzelemmentes valaki (jó-jó, van rá egy egymondatos utalás, de az több mint kevés).

Death Note: The Last Name (2006)


Persze lehet, hogy ha egy Kaneko Shuusuke-nél jobb képességű rendező kezei közé kerül a történet, akkor más véleménnyel lennénk róla, de ez már soha nem fog kiderülni (illetve igen, mert 2010-ben várható az amerikai másolat, de a jobb képességű rendező személye kérdéses). Az eddig szinte kizárólag csak B kategóriás sci-fi-ket és kaijuu filmeket rendező Kaneko gyakorlatilag itt debütált blockbuster rendezőként, így nem meglepő, hogy a munkája nem lett tökéletes. Ettől függetlenül, mint az utóbbi évek egyik leginkább körülhype-olt japán filmje érdemes a figyelemre, természetesen csak abban az esetben, ha az első rész után a néző kiváncsi a folytatásra.

iMDB


Előzetes

Hozzászólások   

#5 Secret 2009-08-20 09:37
SPOILER!
Érdekes hogy egy darabig filmesítették meg a sztorit meg a végét is átírták egy kicsit .. Az L halála utáni részeket nem filmesítették meg van egy tippem h miért! :D Szerintem azért mert a Death Note-ot L haláláig tervezték de mivel olyan közkedvelt sorozat lett folytatták.. valószínűleg amikor a filmet forgatták addig még nem folytatták a sorozatot. Vagy éppen akkor írták hozzá a folytatást.. Én láttam a Death Note Directors Cut animét ami egyben OVA és az igazából az eredeti elképzelés.A vége L halála meg egy plusz jelenet amivel végérvényesen lezárják.

Kár hogy a film 2.rész vége olyan lett amilyen.. kár volt átírni, dehát így született meg a 3. rész XD L uccsó napjai :lol:
#4 Guest 2009-03-01 16:03
El kell ismerni, hogy az effektek és a CG animáció nem a tökély, de - mint az ismertetőben is olvasható - nem hálivúdban vagyunk. Szerintem ezt a filmet csak azok élvezik igazán, akik már látták az animét, vagy olvasták a mangát. (Merthogy kétségtelen: a filmadaptáció elsősorban nekik készült ;-) ) A japán filmekre és színészi játékra egyébként is jellemző egy olyan sajátosság, amit nem fognak tudni kitörülni, nemhogy megmásítani - aki látott már japán doramat az tudja miről beszélek 8) AZOKHOZ képest ez kifejezetten jóra sikerült, magyar szinkronnal pedig egyenesen élvezetes.
#3 grunge zoli 2008-12-28 20:09
nem volt rossz, bár én elöször a Light ( a kiegészitö részt ) láttam, majd utána néztem meg csupán death note, és a második részt.
akció dus,változatos cselekmény sorozatok,csini kiscsajokkal,ér dekes szemléletekkel.
amcsis filmeknél jobb :-)
#2 Györgyi 2008-12-14 03:05
Nem tudja valaki mikor kerül a death note 2. része (the last name) a magyar mozikba?? vagy már játszották csak én maradtam le róla? mindenképp látni szeretném, az 1. rész nagyon tetszett, és kíváncsian várom a folytatást!!!
Györgyi
#1 Czinege Tamás 2008-11-09 03:34
ejj, épp a napokban néztem meg az első részt, még friss az élmény. hozzá kell tegyem, én láttam végig az animét is. jó adaptációnak tartom. pl ryuk (és a többi shinigami is) dettó ugyanígy néz ki az animében (ez számomra külön jó pont volt), a rocker szerelést nem a filmhez találta ki egy kreativ jelmezes. de legfontosabb hogy a történetet ügyesen kivonatolták, sőt még pluszban meg is csavarták a végén a múzeumi drámával - ez új elem volt. a karaktereket kissé túl szigorúan másolták - L édességmániája és viselkedése ugyanilyen ha nem még ilyenebb. később annyi derül ki ha jól emlékszem hogy az inasnak látszó öregúr valójában hipergazdag és ő grundol egy intézetet ahonnan L is kikerült. az anime második felében innen jön L utódja. tény hogy végig volt valami TV feelingje. az első nálam 3/5

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Az íj - The Bow (Hwal) (2005)

Az íj - The Bow (Hwal) (2005)

Magányos halászhajó ringatózik a tengeren, messze mindentől. Egy fiatal lány (Han Yeo-reum) és egy öregember (Seong-hwang Jeon) élnek rajta. Az öreg kiskorában vette magához a lányt, akit feleségül akar venni, amint az betölti tizenhetedik életévét....

Distance (2001)

Distance (2001)

 IMDb Hirokazu Kore-eda filmje, aki többek között a Nobody Knows-t és az After Life-ot rendezte. A NN-t nagyon szerettem. A hétköznapi élet valóságát nagyon elkapta Kore-eda mindkét filmben, olyan nómint egy szocio-dráma, bár inkább légies,...

Hong Kong Godfather (Jian dong xiao xiong) (1985)

Hong Kong Godfather (Jian dong xiao xiong) (1985)

Amikor a Shaw Brothers stúdió számára nyilvánvaló vált, hogy a hagyományos kosztümös, küzdősportos vagy "heroic bloodshed" stílusú filmek aranykora leáldozóban van, elkezdték keresni a kivezető utat.