belépés∆

Welcome to Dongmakgol (2005)


Welcome to Dongmakgol (2005)


1950, Korea. Véres polgárháború zajlik az északi és déli oldal ellentétes eszméinek hívei között. Hála a demagóg propagandáknak, egyazon ország fiai mészárolják egymást vadállatok módjára, nem kímélve sem a civileket, sem a természetet. Ebből a kegyetlen világból keveredik ki a véletlennek köszönhetően néhány északi és déli katona, mikor egy elszigetelt faluban találkoznak. Heves vérmérsékletüknek és egymás iránt érzett gyűlöletüknek azonban lesz egy ártatlan "áldozata"...

Welcome to Dongmakgol (2005)Welcome to Dongmakgol (2005)

Nos, azt kell mondjam, egyáltalán nem vagyok nehéz helyzetben, mikor ezt a filmet kell értékelnem: alapmű. Nagyon eltalált karakterek, gyönyörű fényképezés, hangulatos zene. Mint az a fenti írásomból is sejthető, háborús drámáról van szó, de adódnak könnyedebb, mulatságosabb pillanatai is, amik nem rontják el az összképet azzal, hogy benyomnak valami sablonpoént.

Welcome to Dongmakgol (2005)Welcome to Dongmakgol (2005)

Aki a koreai filmvilágban valamennyire jártas, valószínűleg több arcot is ismerősnek talál majd: Jae-yeong Jeong (The Quiet Family, Guns & Talks, Silmido), Ha-kyun Shin (Joint Security Area, Sympathy for Mr. Vengeance, Save the Green Planet), Hye-jeong Kang (Oldboy, Antarctic Journal). Ami a rendezőt illeti (Kwang-Hyun Park), úgy tűnik ez az első, és egyelőre(?) az egyetlen munkája.

Végszó: Azoknak is bátran ajánlom, akik még csak most szeretnének megismerkedni az ázsiai/koreai filmekkel, és erős a gyanúm, hogy nem fognak csalódni. Akik pedig ismerik és szeretik az ázsiai filmeket: hogyhogy nem láttátok még?!

imdb

Hozzászólások   

#10 somesz 2010-09-01 14:50
Totál el van pár ember tévedve. Ez a film annyiban hasonlítható össze a JSA vagy a Brotherhood - dal, hogy ez is az észak - dél témakörét és fájdalmát dolgozza fel. Ennyi. De hogy cselekményében és stílusában egyesek egymásmellé rakják ezeket a filmeket, az nevetséges.

A Dongmakgol -t pont azért szerettem, mert olyan meseszerű az egész, pont a fényképezés miatt. Viszont egyben komoly film is. Elég csak a parasztok és katonák viszonyára gondolni, vagy éppen arra, hogy meg sem értik ki az ellenség, s miért.

Poénok? Hát lehet egyesek hozzá vannak szokva a blőd és elkoptatott amerikai poénokhoz, azért nem tudják értékelni ezt a filmet.

A lényeg, s ebben osztom a cikkíró véleményét, ez bizony tényleg alapmű. Eddig kétszer láttam.
#9 Balogh Janos 2008-07-13 14:31
Nekem tetszett! Nalam a Brotherhood is nagyon ott volt a szeren, ez is, bar teljesen mas okbol. Nemere Istvannak volt egy nagyon hasonlo konyve: A hegy. Az akciok nagyon jok, a kerakterek is, a vadkannal azert rancoltam a szemoldokom rendesen, de kukoricasiloval egyutt elkonyveltem a muveszi eszkozok koze. 3£ ert learazva vettem, a dvd-t, nagyon megerte.
#8 Guest 2006-09-19 19:39
elhiszem, hogy idegesítelek, de nézd meg még egyszer a filmet. az első húsz percben lehet, hogy krimi, és itt-ott krimi-elemek kísérik a filmet, de ha 5 év múlva visszaemlékezel a filmre, akkor drámaként jut majd eszedbe.
#7 Guest 2006-09-19 16:06
nem krimi.
#6 Guest 2006-09-18 17:09
a JSA sem krimi, maximum annak tűnik, sokkal inkább dráma. Egyébként tényleg nincs sok köze ehhez a filmhez, csak gondoltam legyen valami összehasonlítás a alap. Lényeg a lényeg: a JSA-t imádom, ezt pedig nem.
JSA: 10/10
Dongmakgol: 6/10

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Superior Ultraman 8 Brothers (Daikessen! Chou urutora 8 kyoudai) …

Superior Ultraman 8 Brothers (Daikessen! Chou urutora 8 kyoudai) (2008)

 Íme egy újabb legenda a kaiju filmek hőskorából, akit időről időre újabb kalandokba kevernek. Ultraman azonban annyiban különbözik a tipikus szörnyektől, hogy emberi alakja van és természetesen képességeit az emberek védelmére használja fel a...

Ekin Cheng Yee-Kin

Ekin Cheng Yee-Kin

Ekin Cheng Yee-Kin (鄭伊健)Ekin Cheng 1967. október 4-én született Hongkongban. Még a középiskola elvégzése előtt reklámokban kezdett szerepelni, eleinte még Noodle Cheng néven (neve, Yee-Kin egy kínai kaja nevéhez hasonlít), később a Dior Cheng nevet...

The Wolves (Shussho Iwai) (1971)

The Wolves (Shussho Iwai) (1971)

    Hideo Gosha szamuráj mozifilmjei meglehetősen jól ismertek szerte a világban, egyre inkább Magyarországon is. A japán alvilágba tett kirándulásai már nem annyira, pedig a jakuza film műfajban szintén alkotott néhány maradandó alkotást. Íme az egyik.  

The duel (Kuet chin chi gam ji din) (2000)

The duel (Kuet chin chi gam ji din) (2000)

The duel (Kuet chin chi gam ji din) (2000) iMDB   A párbaj Andrew Lau „wuxia” trilógiájának a harmadik része. Míg az első két részt, a Storm Riders-t és A bosszú harcosát (nincs semmi...