belépés∆

Welcome to Dongmakgol (2005)


Welcome to Dongmakgol (2005)


1950, Korea. Véres polgárháború zajlik az északi és déli oldal ellentétes eszméinek hívei között. Hála a demagóg propagandáknak, egyazon ország fiai mészárolják egymást vadállatok módjára, nem kímélve sem a civileket, sem a természetet. Ebből a kegyetlen világból keveredik ki a véletlennek köszönhetően néhány északi és déli katona, mikor egy elszigetelt faluban találkoznak. Heves vérmérsékletüknek és egymás iránt érzett gyűlöletüknek azonban lesz egy ártatlan "áldozata"...

Welcome to Dongmakgol (2005)Welcome to Dongmakgol (2005)

Nos, azt kell mondjam, egyáltalán nem vagyok nehéz helyzetben, mikor ezt a filmet kell értékelnem: alapmű. Nagyon eltalált karakterek, gyönyörű fényképezés, hangulatos zene. Mint az a fenti írásomból is sejthető, háborús drámáról van szó, de adódnak könnyedebb, mulatságosabb pillanatai is, amik nem rontják el az összképet azzal, hogy benyomnak valami sablonpoént.

Welcome to Dongmakgol (2005)Welcome to Dongmakgol (2005)

Aki a koreai filmvilágban valamennyire jártas, valószínűleg több arcot is ismerősnek talál majd: Jae-yeong Jeong (The Quiet Family, Guns & Talks, Silmido), Ha-kyun Shin (Joint Security Area, Sympathy for Mr. Vengeance, Save the Green Planet), Hye-jeong Kang (Oldboy, Antarctic Journal). Ami a rendezőt illeti (Kwang-Hyun Park), úgy tűnik ez az első, és egyelőre(?) az egyetlen munkája.

Végszó: Azoknak is bátran ajánlom, akik még csak most szeretnének megismerkedni az ázsiai/koreai filmekkel, és erős a gyanúm, hogy nem fognak csalódni. Akik pedig ismerik és szeretik az ázsiai filmeket: hogyhogy nem láttátok még?!

imdb

Hozzászólások   

#10 somesz 2010-09-01 14:50
Totál el van pár ember tévedve. Ez a film annyiban hasonlítható össze a JSA vagy a Brotherhood - dal, hogy ez is az észak - dél témakörét és fájdalmát dolgozza fel. Ennyi. De hogy cselekményében és stílusában egyesek egymásmellé rakják ezeket a filmeket, az nevetséges.

A Dongmakgol -t pont azért szerettem, mert olyan meseszerű az egész, pont a fényképezés miatt. Viszont egyben komoly film is. Elég csak a parasztok és katonák viszonyára gondolni, vagy éppen arra, hogy meg sem értik ki az ellenség, s miért.

Poénok? Hát lehet egyesek hozzá vannak szokva a blőd és elkoptatott amerikai poénokhoz, azért nem tudják értékelni ezt a filmet.

A lényeg, s ebben osztom a cikkíró véleményét, ez bizony tényleg alapmű. Eddig kétszer láttam.
#9 Balogh Janos 2008-07-13 14:31
Nekem tetszett! Nalam a Brotherhood is nagyon ott volt a szeren, ez is, bar teljesen mas okbol. Nemere Istvannak volt egy nagyon hasonlo konyve: A hegy. Az akciok nagyon jok, a kerakterek is, a vadkannal azert rancoltam a szemoldokom rendesen, de kukoricasiloval egyutt elkonyveltem a muveszi eszkozok koze. 3£ ert learazva vettem, a dvd-t, nagyon megerte.
#8 Guest 2006-09-19 19:39
elhiszem, hogy idegesítelek, de nézd meg még egyszer a filmet. az első húsz percben lehet, hogy krimi, és itt-ott krimi-elemek kísérik a filmet, de ha 5 év múlva visszaemlékezel a filmre, akkor drámaként jut majd eszedbe.
#7 Guest 2006-09-19 16:06
nem krimi.
#6 Guest 2006-09-18 17:09
a JSA sem krimi, maximum annak tűnik, sokkal inkább dráma. Egyébként tényleg nincs sok köze ehhez a filmhez, csak gondoltam legyen valami összehasonlítás a alap. Lényeg a lényeg: a JSA-t imádom, ezt pedig nem.
JSA: 10/10
Dongmakgol: 6/10

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Zatoichi 2 - The Tale of Zatoichi Continues (1962)

Zatoichi 2 - The Tale of Zatoichi Continues (1962)

  A történet ott folytatódik, ahol az előző abba maradt. Sok visszatérő szereplővel találkozhatunk például Tane, aki szerelmes lett Zatoichibe, valamint Sukegoro is, akinek Ichi segített az egy évvel ezelőtti harcokban. Zatoichi az első részben megfogadta,...

Underworld Beauty (Ankokugai no bijo) (1958)

Underworld Beauty (Ankokugai no bijo) (1958)

Underworld Beauty (暗黒街の美女) (1958)iMDBHárom évvel ezelőtt két yakuza elrabolt 3 gyémántot, azonban a tervükbe némi hiba csúszott. A gyémántokat ugyan sikerült megszerezni és elrejteni, de egyikük elvesztette az egyik lábát, a másikat pedig három évre...

L For Love, L For Lies (Ngor dik dzui oi) (2008)

L For Love, L For Lies (Ngor dik dzui oi) (2008)

A tavalyi év egyik kellemes meglepetése és színfoltja volt a Pang Ho-Cheung-éhoz hasonló pályát befutni készülő Patrick Kong, elsődlegesen a fiatal (női) nézőket megcélzó fordulatos alkotása, a Love is not All Around. Kong már...

Midori (Shojo Tsubaki: Chika gento gekiga) (1992)

Midori (Shojo Tsubaki: Chika gento gekiga) (1992)

Elborult szellemiségű művészek mindig voltak (vannak) a japán filmgyártásban. A teljesség igénye nélkül, csak legközismertebbekre szorítkozva: Norifumi Suzuki lökött agymenései jól eladhatóak voltak, mert bőven termelte a lenge ruhás, - vagy anélküli - lányokkal és...