belépés∆

The Mamiya Brothers (Mamiya kyoudai) (2006)

The Mamiya Brothers (Mamiya kyoudai) (2006)

The Mamiya Brothers (Mamiya kyoudai) (2006)

iMDB

Ez a keserédes vígjáték két tipikus „lúzer” történetét mutatja be, akik reménytelenül keresik a szerelmet. Amerikában (tisztelet a kivételnek) egy ilyen kiinduló helyzetből valószínűleg egy szokásos szexista tinivígjáték kerekedne ki, sok-sok kétértelmű, könnyen „félreérthető” poénnal. Szerencsére azonban ebben a filmben egyáltalán nem erről van szó.

The Mamiya Brothers (Mamiya kyoudai) (2006)

A két főhős tehát két vesztesnek született testvér, akik egyébként jóravaló, jókedélyű, szeretnivaló figurák. Az idősebbik, Akinobu egy sörfőzdében dolgozik afféle ellenőrként, az öccse, Tetsunobu pedig egy általános iskolában mindenes. Mióta elköltöztek a szülőhelyükről, együtt élnek és gyakorlatilag nagyra nőtt gyerekekként viselkednek. Egy napon egy hirtelen ötlettől vezérelve kitalálják, hogy rendeznek egy curry partit odahaza, amire meghívják a közeli videotékában dolgozó fiatal lányt és az általános iskolában tanító félénk tanítónőt, legnagyobb meglepetésükre pedig mindkét nő igent mond nekik. A bonyodalmak pedig csak ezután kezdődnek...

The Mamiya Brothers (Mamiya kyoudai) (2006)

A filmet Eguni Kaori regényéből adaptálták, akinek műveiből olyan más filmek születtek korábban, mint a Between Calmness and Passion és a Tokyo Tower. A műfaj, mint fentebb már említettem, leginkább a keserédes vígjáték kategóriába sorolható be. A legerősebb része a filmnek a két testvér kapcsolatának bemutatása, akiknek mindezzel együtt a gyermekded jelleméről is átfogót képet kap a néző (lásd az állandó utcai kő-papír-olló versenyük), az esendőségükről nem is beszélve.

The Mamiya Brothers (Mamiya kyoudai) (2006)

A mellékszereplők is jól eltalált figurák, elsősorban a két meghívott nő. Ahogy az lenni szokott, ők is esendő kisemberek a maguk problémáival és kapcsolataikkal, ennek köszönhetően némi „Wong Kar-Wai hatást” ad a történetnek a két testvérhez fűződő viszonyuk. Akárcsak a kínai rendező filmjeiben, a konkrét történet mögött érezhetőek a kimondott és kimondatlan érzelmek, a buta ragaszkodás az „elvekhez”, ám azért nem kell semmi vészesen komolyra gondolni, ez alapvetően mégiscsak egy vígjáték.

The Mamiya Brothers (Mamiya kyoudai) (2006)

Ami egy kis árnyékot vet az összképre, az 1-2 mellékszál, ami a forrásul szolgáló könyvben valószínűleg bőségesen ki volt fejtve, hogy miért is fontos, a filmben azonban nem volt elég idő arra, hogy kellőképpen kifejtsék őket, ám viszonylag hosszan foglalkoznak velük. Ebből az egyik a báty főnökének a válása, a másik pedig a videótékás lány húgának a párkapcsolata.

The Mamiya Brothers (Mamiya kyoudai) (2006)

A két testvért Sasaki Kuranosuke (Akinobu) és Tsukaji Muga (Tetsunobu) játszotta. Mindkettejük zseniálisat alakít, a kissé túlsúlyos Tetsunobu megformálásáért Tsukaji három díjat is bezsebelt, megérdemelten, véleményem szerint elsőosztályú komikus. A mellékszereplőket sem akárkik alakították, a videotékás lányt Sawajiri Erika (jól hozza a rossz kapcsolatban élő, ám változtatni nem merő figurát), a húgát Kitagawa Keiko, a tanárnőt pedig Tokiwa Takako (egyszerre nagyon félénk, ugyanakkor meglepően kihívóan igyekszik a céljait elérni). Mindegyikük jól játszik és pont annyira vonják csak magukra a figyelmet, hogy a középpontban még azért a két testvér karaktere maradjon.

The Mamiya Brothers (Mamiya kyoudai) (2006)

A Mamiya Brothers tehát összességében egy jópofa és nagyon aranyos vígjáték, szerethető, emberi főhősökkel és ugyan kissé visszafogott, ám igencsak nagyszámú poénnal felvértezve. Nekem nagyon tetszett, ajánlom mindenkinek.

Hozzászólások   

#2 YEZy 2007-11-14 17:52
Szerintem nem ők voltak, legalábbis az iMDB adatlapjukon semmi erre utaló információ nincsen. :-) Viszont tévésorozatban már láthattad őket. :D
#1 fea 2007-11-14 15:34
Nem ők humorizáltak a Funky Forest vágó-jeleneteib en? Meg mintha készült volna róluk valami CG-s feldolgozás is. :roll:

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Too Many Ways to be No. 1. (1997)

Too Many Ways to be No. 1. (1997)

iMDB  Johnnie To és Wai Ka Fai jegyzi ezt az 1997-es filmet, ami nyilván máris megosztja a hongkongi filmek ismerőit. Ennek ellenére akik nem szeretik eme két úriember munkáit, azokat...

Lopakodó lelkek - 3-Iron (Bin-jip) (2004)

Lopakodó lelkek - 3-Iron (Bin-jip) (2004)

Remekmű ez a koreai kis filmecske, Kim Ki-Duktól, aki a Magyarországon is bemutatott Tavasz, nyár, ősz, tél... és tavasz-t is jegyzi.

First Love (Hatsukoi) (2006)

First Love (Hatsukoi) (2006)

First Love (初恋) (2006)iMDBA legnagyobb fogással járó rablás Japánban 1968 december 10-én történt, amikor is mindmáig ismeretlen tettesek 300 millió yent raboltak el fényes nappal egy pénzszállító autóból. A rendőrség hatalmas erőket mozgósított a tettesek...

Running Out of Time 2 (Am zin 2) (2001)

Running Out of Time 2 (Am zin 2) (2001)

iMDBMint már annyi másik filmjéből is kiderült, Johnnie To a lehetőségekhez képest mindig is igyekezett az újabbkeletű filmjeiben a karaktereket a középpontba helyezni, sokszor még a történet rovására is. 2001-ben érkezett el az az...