belépés∆

The Thirty Million Rush (Heng cai san qian wan) (1985)

The Thirty Million Rush

 

A 80-as évek közepe minden valószínűség szerint a vígjátékok aranykora volt Hongkongban. Az 1982-ben elkészült és jópár folytatást megért Aces Go Places sikerének köszönhetően sorban jöttek a hasonló humorra építő komédiák és még a legnagyobb sztárok, azaz Jackie Chan és Sammo Hung is nekiálltak bolondozni a Lucky Stars sorozatban. Ekkoriban volt a csúcson többek között Eric Tsang, Charlie Chin, John Sham, Richard Ng, nem is beszélve a gumiarcú Karl Maka-ról, aki az Aces Go Places-beli figurát még jópár másik történetbe is beleszőtte apróbb változtatásokkal. Az egyik ilyen kísérlete volt a The Thirty Million Rush, amit gyakorlatilag mindenesként jegyzett, azaz ő volt a rendező, a producer, a főszereplő és még a forgatókönyvbe is belekontárkodott. A végeredmény pedig természetesen olyan, amit vár a néző.

A címből nem nehéz kikövetkeztetni, hogy itt bizony pénzről lesz szó. Néhány rövid snittben megtudjuk, hogy mi lesz a forgalomból kivont papírpénz sorsa, aztán a tipikus, félreértéseken alapuló helyzetkomikum eredményeképpen néhány zsák pénz nem válik a tűz martalékává. Már csak meg kell szereznie a banki alkalmazottnak, aki persze gyáva ehhez, így barátaival felbérel egy "profit". Nos, ez a "profi" Karl Maka, így innentől kezdve nem meglepő, hogy ballépés ballépést követ, ráadásul még egy apáca is bonyolítja a szálakat.
Aki már látott 80-as évekbeli hongkongi vígjátékot (és ki ne látott volna, hiszen Jackie Chan marhaságait mindenki betéve tudja), annak számára ismerősek lesznek a kaszkadőrtrükkökre épülő gegek éppúgy, mint a szituációs poénok, valamint Karl Maka is ugyanolyan idétlen, mint az Aces Go Places-ben volt, ez azonban véleményem szerint semmit nem von le az élvezhetőségből. A harsány poénbombák és a nonszensz fordulatok mellett sajnos időnként bántóan gyenge próbálkozások is bekerültek a másfél órába, azonban ez még bőven belefér. A humor mellett mindenképpen dicséretet érdemel még a zenei aláfestés, ami a jellegzetesen 80-as évekbeli hangzásvilágnak, valamint (ha minden igaz) Sam Hui dalának köszönhetően egészen speciális atmoszférát kölcsönöz a történetnek, ráadásul a dalszöveg mindig annak megfelelően változik, hogy éppen mit is akarnak hőseink véghez vinni.
Karl Maka igyekezett úgy megrendezni a produkciót, hogy ne egyszemélyes show legyen belőle, ami hellyel-közzel sikerült is neki. Tulajdonképpen két ember van így a középpontban, egyikük maga Maka, valamint a remek Eric Tsang, aki szintén bizonyítja, hogy zseniális komikus. Ami külön poén, hogy ezúttal a női szerepek sem csak az eye candy faktort szolgálják, mindhárom hősnő a maga módján rámenős és erőteljes karakter. A '82-es Miss Hongkong, Angie Leung a bankár segítőjeként, Paula Tsui a pénzre "lágyuló" hölgyemény, akit Maka próbál céljai elérése érdekében behálózni, Brigitte Lin pedig az apáca szerepében próbálja Isten megtévedt báránykáit a jó útra terelni. Egy cameo szerep erejéig a nagy John Woo is feltűnik, valamint Wong Jing sem marad méltatlan a "jó" hírnevéhez, hiszen kerítőként látható néhány percig.
A maga műfajában a Thirty Million Rush egy jól eltalált darab, ami könnyed szórakozást nyújt, ám az akkori színvonalas mezőnyben nem számít kiemelkedőnek. Mind a Lucky Stars, mind az Aces Go Places színvonalasabb (legalábbis némelyik epizódjuk biztosan), de a remek szereposztás, a jó hangulat és a nagyszerű zene miatt érdemes rászánni másfél órát erre is.

imdb

 


Trailer

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

The Wolves (Shussho Iwai) (1971)

The Wolves (Shussho Iwai) (1971)

    Hideo Gosha szamuráj mozifilmjei meglehetősen jól ismertek szerte a világban, egyre inkább Magyarországon is. A japán alvilágba tett kirándulásai már nem annyira, pedig a jakuza film műfajban szintén alkotott néhány maradandó alkotást. Íme az egyik.  

Return of a Band of Assassins (Zoku Shinobi No Mono) (1963)

Return of a Band of Assassins (Zoku Shinobi No Mono) (1963)

      iMDB A Shinobi No Mono című film folytatása. Rendező: Yamamoto Satshuo Főszereplő: Raizo Ichikawa 1963, fekete-fehér, 95 perc A sorozat az addig sem panaszkodható Raizo Ichikawát szupersztár státuszba emelte. Egy év sem kellett hozzá, a vállalat már hozta is a...

Castaway on the Moon (Kimssi pyoryugi) (2009)

Castaway on the Moon (Kimssi pyoryugi) (2009)

"A Castaway on the Moon a My Sassy Girl után a legjobb koreai romantikus vígjáték". Nem egy helyen olvasható ez az összehasonlítás, még akkor is, ha a műfaji besorolás nem egészen stimmel. Az viszont bizonyos,...

Comrades, Almost a Love Story (Tian mi mi) (1996)

Comrades, Almost a Love Story (Tian mi mi) (1996)

Comrades, Almost a Love Story (Tian mi mi) (1996)iMDBMíg 1998 legsikeresebb hongkongi filmje, a Beast Cops esetében igencsak megkérdőjelezhető volt, hogy vajon miért is értékelték ennyire sokra a látottakat a filmes díjkiosztókon, Peter Chan...