belépés∆

Castaway on the Moon (Kimssi pyoryugi) (2009)

Castaway on the Moon


"A Castaway on the Moon a My Sassy Girl után a legjobb koreai romantikus vígjáték". Nem egy helyen olvasható ez az összehasonlítás, még akkor is, ha a műfaji besorolás nem egészen stimmel. Az viszont bizonyos, hogy a Castaway on the Moon mindenképp az év meglepetésfilmje, egy újabb kötelezően ajánlott darab Koreából.
Két (ilyen-olyan okokból) antiszociális karakter és pár szemétdarab - a gyakorlatilag zöldfülű rendező ennyiből világokat képes teremteni.
Ennyi is elég, nem kellenek a blockbusterek CG-(hullám)hegyei (Haeundae), se színpompás palotabelsők (A Frozen Flower) ahhoz, hogy egy magával ragadó, értékes, varázslatos hangulatú filmet kapjunk, ami akár az év legjobbja is lehet.


Castaway on the MoonCastaway on the Moon


Tény, az író/rendező Lee Hae-joon több korábbi mozifilmből is merített. Azonban a hasonló próbálkozások esetében megszokott izzadtságszagú végeredmény helyett (mondjuk Once Upon a Time) egy ízig-vérig eredeti(!), bájos sztorit kapunk, ráadásul abból a fajtából, aminek a végén a megfáradt arcizmokat érezve az ember jólesően konstatálja, hogy ezt bizony fülig érő szájjal nézte végig.

Szabadfordításban az eredeti cím, a Kimssi pyoryugi jelentése Kim-ék hányattatásai lehetne, miközben a Kim ugye a magyar Kovácsnál is jóval gyakoribb családnév Koreában.
A csak névrokon Kim-páros férfi tagja kedvenc színészünk, Jeong Jae-yeong (lássuk csak: Guns & Talks, Welcome to Dongmakgol, Going by the Book), míg a páros női tagját a jórészt sorozatszínészként ismert Jeong Ryeo-won alakítja.

Castaway on the MoonCastaway on the Moon

Főhősünk partravetett halként, modern hajótöröttként csetlik-botlik Szöul közepén egy (valóban létező) megközelíthetetlen szigeten, a szobájában önkéntes száműzetésben élő lány pedig, mint valami terráriumi csodabogarat, az ablakából figyeli a nem egészen önkéntes Robinson mindennapjait. 
Az egymástól légvonalban is tisztes távolságra, de valójában szinte két külön bolygón élő Kim-ék útjai persze idővel keresztezik egymást. Közvetve Észak-Koreának köszönhetően, mert az elővigyázatosságból Délen évente kétszer megtartott lakossági légvédelmi gyakorlat hozza össze a fiatalokat. De vajon hogyan győzhető le az irdatlan bolygóközi távolság?

Castaway on the MoonCastaway on the Moon

Mindez kiderül művészi fényképezéssel és tökéletes filmzenével körítve, miközben a Castaway on the Moon visszaadja a mára megkopott koreai romantikus vígjátékok fényét. 
Egyértelműen 5/5.

Magyar felirat

Eredeti cím: 김씨 표류기 (Kim-ssi-pyo-ryoo-gi)

imdb

HanCinema

Hozzászólások   

#7 YEZy 2010-05-02 07:27
Végre valaki, aki ugyanúgy gondolja, mint én! Szerintam a második fele a sztorinak már túl lett kombinálva.
#6 Akan 2010-05-02 00:30
Nekem igazából csak a film első fele tetszett.
Nagyon tetszett az a rész ahol a főhős elengedte a "kacsa-házát" a tengerbe. Szerintem ez a színész nagyon tehetséges.

10-es skála szerint 8-ast adnék a filmnek.
#5 henky111 2010-02-22 04:01
5*
#4 Gianni 2009-12-30 17:33
Nincs mit, az ilyen filmeket öröm feliratozni. :-)
#3 Blackfield 2009-12-30 15:09
Nagyon tetszett a film! Köszi az ismertetőt és a feliratot! Időnként beugrott a Számkivetett című film is, de ez máshogy ragadott magával.
"Vissza a természethez!"

/Az én korosztályomnak elég nehéz elképzelni ezeket a polgárvédelmi gyakorlatokat, bár honvédelmi napon voltam, amikor még szeptember 29-re esett./

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Eli, eli lema, sabachthani? (2005)

Eli, eli lema, sabachthani? (2005)

iMDB  Abszolút rétegfilm. Lehet szeretni, lehet utálni, de azt nem lehet rá mondani, hogy rossz, maximum, hogy nagyon távol áll az embertől. Az emberek döntő többségétől. 2015-ben az emberiséget különös vírus pusztítja, öngyilkosságba hajtva azt,...

Graveyard of Honor - Fukasaku (1975); Miike (2002)

Graveyard of Honor - Fukasaku (1975); Miike (2002)

    iMDB    Rikio Ishikawa legendás egyénisége a yakuzatörténelemnek. Őt tartják minden idők legvadabb, legőrültebb yakuzájának, aki köré mostanra már egész legenda szövődött. Nem hiába, hogy a két legnagyobb yakuza film rendező, Kinji Fukasaku és Takashi Miike is...

Godzilla vs. Mechagodzilla (1974)

Godzilla vs. Mechagodzilla (1974)

 IMDb Ez az utolsó filmje az 1954-gyel kezdődő első Godzilla sorozatnak, számszerint a 15., s a második a négy Mechagodzilla film közül. Ebben gyakorlatilag minden benne van, ami sci-fi - földönkívüliek, dinoszauruszok, kiborg, sugárfegyver és...

Bushido (Shundo) (2013)

Bushido (Shundo) (2013)

    Amikor 2002-ben a Twilight Samurai (Magyarországon: Az alkonyat harcosa) piacra került, ki gondolta volna, hogy egy új stílusú szamurájfilm irányzat indult az útjára. Pedig ez történt, mert a közönség vevőnek bizonyult a fölösleges teatralitást kerülő,...