belépés∆

A Shaolin 36 próbatétele (Shao Lin san shi liu fang) (1978)

The 36th Chamber of Shaolin

Egy személyes kijelentéssel kezdeném az ismertetőt: A Shaolin 36 próbatétele nálam a numero uno kungfufilm. Ezért a magával ragadó harcművészeti remekműért nem más vállalta a jótállást, mint Lau Kar Leung (Liu Chia-Liang, kinek hogy tetszik), az akciókoreográfia veterán úttörője. Lau mester, akinek tudása a legendás Wong Fei-Hung örökségéből táplálkozik, a Shaw Brothers legsikerültebb harcművészeti filmjein hagyta ott kézjegyét, legyen az wuxia vagy kungfufilm. Sokáig „csak” az akciók kimunkálása jutott neki osztályrészül, illetve hosszabb, de inkább rövidebb időre a kamera előtt is feltűnt, mígnem a ’70-es évek közepétől már a rendezői székkel járó feladatokat is elvállalta. Amúgy ő rendezte az első kungfu-vígjátékot (The Spiritual Boxer, 1975), mely film óta a komikus elemek nemcsak a történetben, hanem az akciókoreográfiában is nagy szerepet kapnak. A Shaolin 36 próbatétele viszont egy komoly film, amely az emberi akaraterő himnuszaként is felfogható, részben talán ennek is köszönhető a népszerűsége.

A film egy San Te (Gordon Liu) nevű fiatal Ming-lojalista körül forog, aki egy kormányellenes szervezkedésben való részvétel miatt nemcsak barátait és szeretett tanárát, hanem édesapját is elveszti. Nyomában a mandzsu katonákkal a sérült ifjú egyetlen menedéke a Shaolin templom, ahová bosszúszomja és az elnyomott sorstársai iránti segítő szándék vezérli. Bár az apát megérzi a benne munkálkodó világi ambíciókat, San Te-t ennek ellenére befogadják, némi idő elteltével pedig megkezdheti a harcművészetük elsajátítását, azaz a vértől és verítéktől csutakos próbatételek útjára lép.

A Shaolin 36 próbatétele (Shao Lin san shi liu fang) (1978)The 36th Chamber of Shaolin


Ami igazán zseniálissá teszi a filmet, hogy az általában nagyobb érdeklődéssel kísért harcjelenetek helyett a főhős egyéni harcát helyezi előtérbe, tehát az állóképességet és a kitartást kemény próbának alávető technikák elsajátítása uralja a játékidőt. A sokszor kínzásnak tűnő, ám hosszútávon gyümölcsöző eredménnyel járó harcművészeti tréning Chang Cheh shaolinos korszakában nyerte el rituálé-mivoltát, ennek bemutatását azonban Lau mesternek sikerült magasabb szintre emelnie filmjében, köszönhetően a témához való autentikusabb hozzáállásának, amely állítólag Lau és Chang „szakításának” oka volt.

The 36th Chamber of ShaolinThe 36th Chamber of Shaolin

Természetesen San Te a film elején még a legegyszerűbb feladattal sem boldogul, ám állhatatossága révén végül rekordidő alatt fejezi be a képzést. Érdekes, hogy az alapozó, a nem fegyveres képzés egyes állomásain Lau hosszabban elidőzik, minden esetben bemutatva a tanítvány kezdeti nehézségeit, míg a fegyverhasználat-szakasz ezzel összehasonlítva sokkal rövidebb. A San Te mestervizsgájaként is felfogható harcot az egyik magas rangú szerzetessel aztán ismét kitüntetett eseményként kezeli a rendező, de ez nem is csoda, hiszen ezt a párharcot összekapcsolja a háromrészes bot felfedezésével, amely kétségkívül zseniális jelenetet eredményez; a zsáner nagy pillanatainak egyikéről van szó.

 

The 36th Chamber of ShaolinThe 36th Chamber of Shaolin


A San Te-t alakító Gordon Liu színészi teljesítményét a legjobb a fizikai teljesítménye alapján megítélni; ezt a szerepet egyszerűen az ő fizikumára írták, más Shaw-színészt nehéz lenne elképzelni a helyére. Nem is csoda, hogy a kungfufilm-fanok emlékezetébe az ő csodálatosan kopasz búrája időződik legelőször, amikor meghallják, „shaolin”: ezután még rengetegszer láthattuk ebben a szerepkörben. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy előtte is voltak ilyen szerepei, ez a film azonban fordulópontot jelentett a karrierjében, mivel egy csapásra ismerté tette „Master Killer”-t (rajongói nevezték el így a film amerikai címéről). Gordon Liu mellett még Lo Lieh, Lau Kar Wing, Norman Chu, Yuen Siu Tien (Yuen Woo Ping apukája), valamint Lee Hoi San, egyik kedvenc Shaw-karakterszínészem is a szereplőgárdát erősíti, aki a Demon of the Lute emlékezetes Vörösszőrzetű Gonoszát alakította.

A Shaolin 36 próbatétele (Shao Lin san shi liu fang) (1978)A Shaolin 36 próbatétele (Shao Lin san shi liu fang) (1978)
The 36th Chamber of Shaolin


A filmet évekkel ezelőtt kiadta itthon az Intersonic, sajnos azonban joglejárat miatt körülményes hozzájutni a kiadványukhoz. Aki egy kicsit is érdeklődik a kungfufilmek iránt, annak A Shaolin 36 próbatételét látnia KELL, mese nincs.
 
IMDb-s adatlap
 
 
A film eredeti előzetese
 
Újabb előzetes

Hozzászólások   

#2 Vass Zoltán 2009-09-09 16:39
A szó legnemesebb értelmében vett klasszikus harcművészeti alkotás Lau Kar Leung-tól.
Bárcsak nálunk is kiadná valaki a Dragon Dynasty-s kiadást, ami tényleg méltó ehhez a remek filmhez!
#1 Z 2009-06-22 01:06
Kulcsszavak: klasszikus - alapmű - kihagyhatatlan

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Zhou Yu's Train (Zhou Yu de huo che) (2002)

Zhou Yu's Train (Zhou Yu de huo che) (2002)

Zhou Yu’s Train (Zhou Yu de huo che) (2002)iMDBZhou Sun filmje remek példája annak, hogy egy tulajdonképpen tipikusnak és egyszerűnek nevezhető történetet hogyan lehet rejtélyessé tenni úgy, hogy a nézőnek szinte minden pillanatban nagyon oda...

Christmas in August (Palwolui Christmas) (1998)

Christmas in August (Palwolui Christmas) (1998)

  Sok helyen olvastam, hogy Hur Jin-ho első filmje igencsak nagy hatással volt a koreai melodráma ezredfordulós fejlődésére. A Christmas in Augustra amolyan útmutató alkotásként tekintenek, és előkelő helyen szerepel ilyen-olyan toplistákon, melyek az ilyen műfajú...

Samurai Spy (Ibun Sarutobi Sasuke) (1965)

Samurai Spy (Ibun Sarutobi Sasuke) (1965)

  1614-et írunk. Sasuke Sarutobi 14 éve járja Japán útjait, mint hírszerző. Jelentéseket küld, amikre nem kap választ. Klánurának szándékait nem ismeri. Elege van mindenből, csak békére vágyik. A Toyotomi klán még mindig uralja Osakát és...

Nobody's Perfect (Chut doi seung giu) (2008)

Nobody's Perfect (Chut doi seung giu) (2008)

A fiatal hongkongi rendezők legígéretesebb alakja, Patrick Kong igen termékeny volt az utóbbi időben, a korábbi évenkénti egy filmmel ellentétben 2008-ban három alkotással jelentkezett. Ugyan az igazi nagy dobása még mindig várat...