belépés∆

Az 5 Ninja Elem (DVD, 2008)

Az 5 Ninja Elem (DVD, 2008)

EREDETI CÍM: Ren Zhe Wu Di

RENDEZŐ: Chang Cheh

FŐSZEREPLŐK: Ricky Cheng Tien Chi, Michael Chan Wai Man, Chen Pei Hsi, Lo Meng

FORGALMAZÓ: Black Mirror

KIADÁSI ÉV: 2008

BESOROLÁS: 18+

 

 

Chang Cheh kései SB-s korszakából is ízelítőt kaphatunk a Black Mirror Shaw Brothers-sorozata által. A kultikus státusznak örvendő Az 5 Ninja Elem már egy leszállóágba került filmesről tanúskodik, aki igyekszik minden elképzelhetőt, méginkább elképzelhetetlent bevetni egyre halványuló népszerűsége visszaszerzéséért. Félreértés ne essék, Chang ezen filmje is remek szórakozást nyújt, ám leginkább azoknak, akik vevők a minél abszurdabb harcművészeti attrakciókra, és nem ütköznek meg holmi vakondok módjára a föld alatt közlekedő, vagy éppen magukat fáknak álcázó nindzsáktól.

Mint megszámlálhatatlan sok harcművészeti film esetében, Az 5 Ninja Elem sztorija is szembenálló harcművészeti iskolák rivalizálásával indul, amely egy nagyszabású megmérettetésben ölt testet, rögtön a film elején. Ezt a nevető harmadiknak esélyt adó helyzetet használja ki a Japánból érkező nindzsamester, Kembuchi Mudou (Michael Chan Wai-Man), aki befolyást szerez azzal, hogy az egyik iskola oldalára állva a másik ellen tör. A nindzsa harcművészet „Öt Elem Formáció”-jának segítségével szépen leszámol az ellene küldött tanítványokkal, majd cselesen a jól védett főhadiszállást is beveszi. A mészárlást egyedül a kissé „gyerekes felfogású” fiatal tanítvány, Xiao Tian Hao (Ricky Cheng Tien-Chi) éli túl egy nindzsalédi (Chen Pei-Hsi) szimpátiájának köszönhetően, aki szeretné, ha Xiao kicsit megszeretgetné, úgy férfiasan. A feketeruhás boszorkány vágya nem teljesül, Xiao ugyanis kihasználva ezt az emberi gyengeséget meglóg, és egy öreg mester segítségével kiismeri a szupertitkos nindzsa technikákat, hogy bosszút tudjon állni halott testvéreiért és mesteréért. Mily’ megható.

Az 5 Ninja Elem (DVD, 2008)Az 5 Ninja Elem (DVD, 2008)

Ez a semmiféle agytornát nem igénylő történet nyilván csak ürügyként funkcionál, hogy minél különlegesebb akciókat tárjanak az ilyen jellegű élvezkedésre áhítozók szeme elé. A standard, feketeruhás nindzsákon túl az Öt Elem Formáció mestergyilkosai szolgáltatják itt a főbb látnivalókat, akik a rájuk jellemző speciális technikákkal operálnak. Az alkalmazott fegyverek és praktikák nevét feliratozzák nekünk, a legtöbbjük ismerős lehet más ninzsafilmekből, viszont néhány közülük, az azokat forgató shinobikkal egyetemben, már igencsak a szárnyaló képzelet szüleményei. Nem szeretném azzal elpocsékolni az előttem álló sorokat, hogy részletesen leírom, miféle, a realitással köszönő viszonyban nem lévő dolgokat láthatunk a formáció tagjaitól, mivel az előzetes megnézése után úgyis jobb képet kaphat az olvasó az „elvetemültség” mértékéről. Az 5 Ninja Elem emellett elég véres is, szóval nem hiába díszeleg a borítón az a 18-as karika, éppen ezért, ha felelősségteljes szülők vagyunk, lehetőleg ne ezzel lepjük meg kis lurkónkat, mert annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Az 5 Ninja Elem (DVD, 2008)Az 5 Ninja Elem (DVD, 2008)

És akkor a színészekről is ejtsünk néhány szót. A herkulesi felépítésű venomon, Lo Mengen kívül talán csak a főnindzsát alakító Michael Chan Wai-Man tartozik az ismertebb Shaw színészek közé: a film kifejezetten sztárszegénynek mondható. A főszereplő Ricky Cheng Tien-Chinek ez a legismertebb szerepe, ami pedig inkább a film hírhedtségének köszönhető, mint bármiféle személyes karizmának, netán komolyabb színészi képességnek. A tajvani születésű Ricky Cheng a harci koreográfia területén is tevékenykedett (ennél a filmnél is), Chang Cheh szívesen foglalkoztatta inkább kisebb, mint nagyobb szerepekben. Karrierje a Shaw Brothers térdre rogyása után nem bizonyult hosszú életűnek, pedig az akrobatikus elemekkel megtűzdelt kung-fu terén van mire büszkének lennie.

Az 5 Ninja Elem (DVD, 2008)Az 5 Ninja Elem (DVD, 2008)
A film eredeti előzetese
Az új, felújított előzetes

A DVD:

KÉPARÁNY: 16:9

HANG: kínai (DD 5.1 & DTS), magyar (DD 5.1 & DTS)

FELIRATOK: magyar

 

BORÍTÓ: Véleményem szerint, Az 5 Ninja Elem a sorozatban eddig megjelent filmek küzül a leggyengébb borítóval rendelkezik, mind a választott képek, mind pedig a színhatás tekintetében. Kár, mivel biztos vagyok benne, hogy ezt a filmet várták a legtöbben a Black Mirror Shaw Brothers-kínálatából. A hátoldalon is találhatunk magunknak kis bosszúságot, ugyanis a rövid tartalmi összefoglalóban nem a filmben elhangzó nevek szerepelnek. A tippem, hogy a nyúlfarknyi szöveg megfogalmazásakor egy kantoni verziót vehettek alapul, így lehetett pl. Xiao Tian Hao-ból Tsiau Chin Hau, vagy Kembuchi Mudou-ból Cheng Yun. A „tanítyánya” és a „Tsiau ügy dönt” olyanféle elírások, amelyek sajnos rendre előfordulnak a BM-kiadványok esetében: kicsivel több alaposságra lenne szükség a kiadó részéről. „A Black Mirror a kínai filmgyártás eme klasszikusával kívánja útjára indítani Shaw Brothers-sorozatát” sor nem fedi a valóságot, mivel a tok gerincén 4-esnek van számozva a film, és a megjelenés dátuma szerint is Az 5 Ninja Elem negyedikként jelent meg a sorozatban.

 

KÉP: Éljenek sokáig a Celestial szakemberei: a kép élességére és a színekre sem lehet panasz, a komolyabb eksönöknél a pixelesedés szerintem elhanyagolható. A nálam nagyobb igényekkel rendelkezők biztosan kritikusabban fogalmaznának, viszont azt azért érdemes észben tartani, hogy nem éppen mai csirkével van dolgunk. Pláne, hogy a magyar kiadók által igencsak mostohán kezelt régi hongkongi filmek itthoni kiadásainál sajnos éppen a képminőség szokott lenni a legnagyobb probléma. A sorozatban eddig megjelent filmek közül Az 5 Ninja Elem viszi eddig a pálmát kép ügyileg.

Az 5 Ninja Elem (DVD, 2008)Az 5 Ninja Elem (DVD, 2008)

HANG/FELIRAT: A kínai (mandarin) és a magyar hangsáv is kapott az 5.1-es mellé egy DTS-ES-sávot, ez utóbbit nem tudtam letesztelni. Az 5.1 elég jól duruzsol, még az én botfülemnek is. A szinkron és a felirat között vannak eltérések, egészen jelentős mértékűeket is találhatunk. „Mondd, ki vagy?” - hangzik a kérdés az egyik szereplő szájából, a felirat erre: „Mi a gond?”. Egy másik, az előzőnél „jobb” példa: „Valamennyien ismeritek a technikát…” - mondja a mester a tanítványainak, a felirat szerint viszont: „Mind ismertek lesztek, ha elpusztul a formáció”. Mivel azonban a film sztorija minimális szellemi erőforrás menedzselést igényel a befogadó részéről, a kiadványnak nem ez a sarkalatos pontja; pusztán a képi történések alapján is szépen el lehet igazodni. A mondandó tekintetében a szinkron tűnik jobb választásnak, és bár magától értetődik, hogy az eredeti hangsáv természetesebb filmélményt garantál, a szinkronra nem tudok rosszakat mondani. Olyan közepes.

 

EXTRÁK: A film saját előzetesén kívül még három SB-film előzetese található meg a lemezen (Shaolin templom, Shaolin harcművészete, Repülő tőr).

Az 5 Ninja Elem (DVD, 2008)Az 5 Ninja Elem (DVD, 2008)

ÁR/ÉRTÉK: Az 1000 Ft-os árkategóriában Az 5 Ninja Elem magyar kiadása megállja a helyét, a pénzéért a vásárló egy nem mindennapi nindzsás kungfufilmmel lehet gazdagabb, ami ráadásul kifejezetten társaság-kompatibilis; ha tovább szeretnétek fokozni egy házibuli hangulatát, ezt a filmet nyugodtan betehetitek a lejátszóba. Garantáltan felemlegetős élménnyel lesztek gazdagabbak – higgyétek el, ezt tapasztalatból mondom.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Time and Tide (Seunlau ngaklau) (2000)

Time and Tide (Seunlau ngaklau) (2000)

 IMDb Tsui Hark miután teljesen feleslegesen átment az USA-ba, ott találkozott Steven Seagallal, na és néhány amcsi producerrel, akik miatt legyártott két teljesen pocsék filmet, hazatért és összedobta ezt az akciómozit. Célja egyértelműen látszik: a csorbát...

Big Bang Love, Juvenile A (2005)

Big Bang Love, Juvenile A (2005)

IMDb  Úgy gondolom, abban mindenkivel kiegyezhetem, hogy Takashi Miike napjaink legzavarbaejtőbb rendezője. Fékevesztett tempóban készíti az újabbnál újabb filmeket, s eközben úgy csapong a stílusok, kifejezési módok és művészi eszközök között, ahogy kedve tartja....

Nemuri Kyoshiro 5 - Sword of Fire (Enjoken) (1965)

Nemuri Kyoshiro 5 - Sword of Fire (Enjoken) (1965)

   IMDb Az elzárkózó Japánban a csempészés és a kalózkodás mindig jó üzlet volt, mert nagy volt a kereslete a külföldi holmiknak. A gyors gazdagodás reménye sokakra hatott csábítóan, de a Shógunátus kalózt és szamurájt egyformán büntetett...

Sinking of Japan (2006)

Sinking of Japan (2006)

 iMDBMint azt már korábban, az Umizaru 2: Trust of Love című film ismertetőjében megemlítettem, a 2006-os év két, nagy költségvetésű japán filmjének témája ugyanaz: tenger, katasztrófa és süllyedés. Az Umizaruban nem mertek túl messzire menni,...