belépés∆

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

A hongkongi filmipar egyik legígéretesebb fiatal rendezője, Patrick Kong 2007-es L For Love, L For Lies című melodrámája kapcsán írtam le az ajánlóban, hogy Kong remélhetően a következő rendezésében kicsit komolyabb vizekre evez. Valószínűleg nem csak én gondoltam így, hanem maga Kong is, hiszen aktuális művében műfajt váltott, a melodráma helyett a thrillerben próbálta ki magát. Szerencsére saját jellegzetességeit, így a fiatalok párkapcsolatainak meglehetősen szarkasztikus ábrázolását és a fordulatos forgatókönyvet ezúttal sem hagyta ki a játékból, a végeredmény így az év egyik eddigi legjobb produkciójával állt elő.

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

A történet főszereplője Alice, egy baleset következtében amnéziában szenvedő tajvani lány, aki visszatér Hongkongba, hogy barátai segítségével felélessze emlékeit halott barátjáról. Az egykori lakásukban azonban minden éjjel kisérteties dolgok történnek, ráadásul a lány viselkedése is sokszor érthetetlennek látszik, a végkifejlet pedig több mint meglepő.

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

Elég hamar feltűnik, hogy Kong egyszerűen „lenyúlta” a Pang tesók névjegyének számító thriller effekteket és trükköket, hogy ezek segítségével tegye kísértetiesebbé a sztorit. Szerencsére a Forgive and Forget azonban jóval több annál, hogy csak egy egyszerű Pang másolatként tekintsünk rá. Amíg a néző összezavarására és félrevezetésére szolgáló fény és hanghatások az ikrek alkotásaiban általában a történet sava-borsát adták, addig Kong esetében ezek csak aláfestésül szolgálnak egy kevéssé horrorisztikus, ám meglepő és cinikus sztorihoz. Kong szarkasztikus hozzáállása a szerelemhez legalább annyira jellegzetes, mint Kitano-é (a szerelem örök szenvedés), vagy éppen Wong Kar-Wai-é (a reménytelen boldogságkeresés). A fiatal hongkongi rendező szerint a fiatalokban nincs semmi jóindulat és szeretet, mindegyikük számító és csak a trófeák érdeklik őket, amik megszerzése érdekében habozás nélkül vágnak át mindenen és mindenkin. Akárcsak a remek Love is not All Around és a részleteiben ügyesen összerakott L For Love, L For Lies esetében, úgy a Forgive and Forget-ben is tökéletesen átjön ez a szemlélet. Kong nagyszerű és a magam részéről biztos vagyok benne, hogy a későbbi filmjeiben mindezt még magasabb művészi színvonalon fogja bemutatni.

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

Ahogyan a fentebb már említett korábbi munkáiban, itt is elsősorban a fiatal nézőket igyekezett a moziba csábítani. Ehhez pedig a legjobb recept a fiatal sztárok szerepeltetése, akikből elég jól sikerült a felhozatal. A legnagyobb név talán a már Johnnie To-nál is állandó szereplő Andy On, aki remekül hozza a szerepét. A tajvani Alice Tseng jó választás a főszerepre, a zavart karakter megformálását ügyesen oldotta meg, a mandarin-kantoni kevert szövege pedig tovább erősíti a hatást. A kisebb-nagyobb mellékszerepekben pedig a cantopop sztárok egész sora tűnik fel Miki Yeung-tól kezdve egészen Kelvin Kwan-ig.

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

A színészek mellett nem szabad megfeledkezni a technikai kivitelezésről sem. Az operatőri munka egyértelműen a Pang tesók munkáira hajaz, akárcsak a hanghatások, így ezen a téren nem nyújt túlságosan újat a film, viszont az ötletek jók, az eleinte jelentéktelen apróságok pedig a fordulatok során egyre nagyobb szerepet kapnak. Határozottan ügyes! A zenei aláfestés elsőosztályú, Teddy Robin Kwan kitett magáért.

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

A Forgive and Forget tehát egy korrekt munka, nagyon jó lenne, ha a 2008-as hongkongi felhozatalban még sok ilyet láthatnánk. Ennek ellenére csak négy csillag, mert az első fél óra kissé vontatott, nem nagyon köti le a nézőt, ám mindezért bőven kárpótol a fordulatos végjáték. Feltétlenül megtekintésre érdemes, ajánlom mindenkinek!

iMDB

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Focus (1996)

Focus (1996)

    imdb  A Focus ismét egy amerikai filmlegenda lerombolása. A '90-es évek végén azzal a techikával hódított egy Blair Witch Project című film, hogy a teljes valószerűség képzetét próbálta kelteni a szereplők kezébe adott kamerával,...

Kagemusha - the Shadow Warrior (1980)

Kagemusha - the Shadow Warrior (1980)

  A feudális Japánban járunk, szamurájok, sógunok, intrikák és háborúk korában. A Takega család feje, Shingen Takeda (Tatsuya Nakadai) nagy tiszteletnek örvendő, keménykezű hadúr. Nobukado Takeda (Tsutomu Yamazaki) a hadúr jobbkeze talál egy tolvajt,...

Stop the Bitch Campaign Again (Enjo kousai bokumetsu undou: jigok…

Stop the Bitch Campaign Again (Enjo kousai bokumetsu undou: jigoku-hen) (2004)

Stop the Bitch Campaign Again (援助交際撲滅運動:地獄変) (2004)iMDBMiután a 60-as és 70-es évek pink filmjeinek divatja leáldozott, a nagyközönség számára készített exploitation filmek eltűntek a piacról. A helyüket átvették az inkább a pornográfiát előtérbe helyező úgynevezett...

Ashura (2005)

Ashura (2005)

 IMDb  2005-ös fantasy. Nem vártam tőle sokat és nem is lepett meg. Démonokról szól, és persze a filmekben csak egy dolgot lehet csinálni démonokkal, megidézni. Ez persze különösen igaz a legesleggonoszabb fődémonokra, akik uralni akarják...