belépés∆

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

A hongkongi filmipar egyik legígéretesebb fiatal rendezője, Patrick Kong 2007-es L For Love, L For Lies című melodrámája kapcsán írtam le az ajánlóban, hogy Kong remélhetően a következő rendezésében kicsit komolyabb vizekre evez. Valószínűleg nem csak én gondoltam így, hanem maga Kong is, hiszen aktuális művében műfajt váltott, a melodráma helyett a thrillerben próbálta ki magát. Szerencsére saját jellegzetességeit, így a fiatalok párkapcsolatainak meglehetősen szarkasztikus ábrázolását és a fordulatos forgatókönyvet ezúttal sem hagyta ki a játékból, a végeredmény így az év egyik eddigi legjobb produkciójával állt elő.

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

A történet főszereplője Alice, egy baleset következtében amnéziában szenvedő tajvani lány, aki visszatér Hongkongba, hogy barátai segítségével felélessze emlékeit halott barátjáról. Az egykori lakásukban azonban minden éjjel kisérteties dolgok történnek, ráadásul a lány viselkedése is sokszor érthetetlennek látszik, a végkifejlet pedig több mint meglepő.

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

Elég hamar feltűnik, hogy Kong egyszerűen „lenyúlta” a Pang tesók névjegyének számító thriller effekteket és trükköket, hogy ezek segítségével tegye kísértetiesebbé a sztorit. Szerencsére a Forgive and Forget azonban jóval több annál, hogy csak egy egyszerű Pang másolatként tekintsünk rá. Amíg a néző összezavarására és félrevezetésére szolgáló fény és hanghatások az ikrek alkotásaiban általában a történet sava-borsát adták, addig Kong esetében ezek csak aláfestésül szolgálnak egy kevéssé horrorisztikus, ám meglepő és cinikus sztorihoz. Kong szarkasztikus hozzáállása a szerelemhez legalább annyira jellegzetes, mint Kitano-é (a szerelem örök szenvedés), vagy éppen Wong Kar-Wai-é (a reménytelen boldogságkeresés). A fiatal hongkongi rendező szerint a fiatalokban nincs semmi jóindulat és szeretet, mindegyikük számító és csak a trófeák érdeklik őket, amik megszerzése érdekében habozás nélkül vágnak át mindenen és mindenkin. Akárcsak a remek Love is not All Around és a részleteiben ügyesen összerakott L For Love, L For Lies esetében, úgy a Forgive and Forget-ben is tökéletesen átjön ez a szemlélet. Kong nagyszerű és a magam részéről biztos vagyok benne, hogy a későbbi filmjeiben mindezt még magasabb művészi színvonalon fogja bemutatni.

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

Ahogyan a fentebb már említett korábbi munkáiban, itt is elsősorban a fiatal nézőket igyekezett a moziba csábítani. Ehhez pedig a legjobb recept a fiatal sztárok szerepeltetése, akikből elég jól sikerült a felhozatal. A legnagyobb név talán a már Johnnie To-nál is állandó szereplő Andy On, aki remekül hozza a szerepét. A tajvani Alice Tseng jó választás a főszerepre, a zavart karakter megformálását ügyesen oldotta meg, a mandarin-kantoni kevert szövege pedig tovább erősíti a hatást. A kisebb-nagyobb mellékszerepekben pedig a cantopop sztárok egész sora tűnik fel Miki Yeung-tól kezdve egészen Kelvin Kwan-ig.

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

A színészek mellett nem szabad megfeledkezni a technikai kivitelezésről sem. Az operatőri munka egyértelműen a Pang tesók munkáira hajaz, akárcsak a hanghatások, így ezen a téren nem nyújt túlságosan újat a film, viszont az ötletek jók, az eleinte jelentéktelen apróságok pedig a fordulatok során egyre nagyobb szerepet kapnak. Határozottan ügyes! A zenei aláfestés elsőosztályú, Teddy Robin Kwan kitett magáért.

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

A Forgive and Forget tehát egy korrekt munka, nagyon jó lenne, ha a 2008-as hongkongi felhozatalban még sok ilyet láthatnánk. Ennek ellenére csak négy csillag, mert az első fél óra kissé vontatott, nem nagyon köti le a nézőt, ám mindezért bőven kárpótol a fordulatos végjáték. Feltétlenül megtekintésre érdemes, ajánlom mindenkinek!

iMDB

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Silk (Guisi) (2006)

Silk (Guisi) (2006)

  IMDb  Mikor Ramiz barátom elsütötte azt a poént egy másik filmmel kapcsolatban, hogy a kislány szellemek ideje lejárt, és végre jöhetnek a szellemfiúk, jót nevettem, de reménykedtem, hogy nem lesz igaza. Hát tévedtem. A Silkkel, a...

Bounty Hunter Muyonosuke (Goken! Shokin kasegi Muyonosuke)

Bounty Hunter Muyonosuke (Goken! Shokin kasegi Muyonosuke)

  Ismét egy újabb fejvadász történet. Ezekről csak annyit, hogy ha az Interneten az ember beüti a keresőbe a „bounty hunter” szópárost, minimum négyezer találatot kap rá válaszul. Lesz köztük manga, képregény, disztópiás sci-fi, bűnügyi történet,...

Female Prisoner Scorpion 701 Grudge Song (Joshuu sasori: 701-gou …

Female Prisoner Scorpion 701 Grudge Song (Joshuu sasori: 701-gou urami bushi) (1973)

Female Prisoner Scorpion 701 Grudge Song (女囚さそり: 701-号 怨み節) (1973)iMDBNami ismét szabadlábon kezdi a történetet, ám egy esküvőn (hol máshol?) találnak rá a rendőrök és ismét üldözni kezdik. Menekülés közben Nami végül egy lokál mellékhelyiségében...

The Mighty Peking Man (Xing xing wang) (1977)

The Mighty Peking Man (Xing xing wang) (1977)

ANOTHER SHAW PRODUCTION     Ha olvastátok néhány korábbi ismertetőmet, tudhatjátok, hogy a Shaw Brothers nem kizárólag a harcművészeti filmjei révén érdemes a figyelemre; rengeteg más műfajban is kipróbálták magukat. Látva a japán kaiju-filmek...