belépés∆

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

A hongkongi filmipar egyik legígéretesebb fiatal rendezője, Patrick Kong 2007-es L For Love, L For Lies című melodrámája kapcsán írtam le az ajánlóban, hogy Kong remélhetően a következő rendezésében kicsit komolyabb vizekre evez. Valószínűleg nem csak én gondoltam így, hanem maga Kong is, hiszen aktuális művében műfajt váltott, a melodráma helyett a thrillerben próbálta ki magát. Szerencsére saját jellegzetességeit, így a fiatalok párkapcsolatainak meglehetősen szarkasztikus ábrázolását és a fordulatos forgatókönyvet ezúttal sem hagyta ki a játékból, a végeredmény így az év egyik eddigi legjobb produkciójával állt elő.

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

A történet főszereplője Alice, egy baleset következtében amnéziában szenvedő tajvani lány, aki visszatér Hongkongba, hogy barátai segítségével felélessze emlékeit halott barátjáról. Az egykori lakásukban azonban minden éjjel kisérteties dolgok történnek, ráadásul a lány viselkedése is sokszor érthetetlennek látszik, a végkifejlet pedig több mint meglepő.

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

Elég hamar feltűnik, hogy Kong egyszerűen „lenyúlta” a Pang tesók névjegyének számító thriller effekteket és trükköket, hogy ezek segítségével tegye kísértetiesebbé a sztorit. Szerencsére a Forgive and Forget azonban jóval több annál, hogy csak egy egyszerű Pang másolatként tekintsünk rá. Amíg a néző összezavarására és félrevezetésére szolgáló fény és hanghatások az ikrek alkotásaiban általában a történet sava-borsát adták, addig Kong esetében ezek csak aláfestésül szolgálnak egy kevéssé horrorisztikus, ám meglepő és cinikus sztorihoz. Kong szarkasztikus hozzáállása a szerelemhez legalább annyira jellegzetes, mint Kitano-é (a szerelem örök szenvedés), vagy éppen Wong Kar-Wai-é (a reménytelen boldogságkeresés). A fiatal hongkongi rendező szerint a fiatalokban nincs semmi jóindulat és szeretet, mindegyikük számító és csak a trófeák érdeklik őket, amik megszerzése érdekében habozás nélkül vágnak át mindenen és mindenkin. Akárcsak a remek Love is not All Around és a részleteiben ügyesen összerakott L For Love, L For Lies esetében, úgy a Forgive and Forget-ben is tökéletesen átjön ez a szemlélet. Kong nagyszerű és a magam részéről biztos vagyok benne, hogy a későbbi filmjeiben mindezt még magasabb művészi színvonalon fogja bemutatni.

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

Ahogyan a fentebb már említett korábbi munkáiban, itt is elsősorban a fiatal nézőket igyekezett a moziba csábítani. Ehhez pedig a legjobb recept a fiatal sztárok szerepeltetése, akikből elég jól sikerült a felhozatal. A legnagyobb név talán a már Johnnie To-nál is állandó szereplő Andy On, aki remekül hozza a szerepét. A tajvani Alice Tseng jó választás a főszerepre, a zavart karakter megformálását ügyesen oldotta meg, a mandarin-kantoni kevert szövege pedig tovább erősíti a hatást. A kisebb-nagyobb mellékszerepekben pedig a cantopop sztárok egész sora tűnik fel Miki Yeung-tól kezdve egészen Kelvin Kwan-ig.

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

A színészek mellett nem szabad megfeledkezni a technikai kivitelezésről sem. Az operatőri munka egyértelműen a Pang tesók munkáira hajaz, akárcsak a hanghatások, így ezen a téren nem nyújt túlságosan újat a film, viszont az ötletek jók, az eleinte jelentéktelen apróságok pedig a fordulatok során egyre nagyobb szerepet kapnak. Határozottan ügyes! A zenei aláfestés elsőosztályú, Teddy Robin Kwan kitett magáért.

Forgive and Forget (Chan oi dik) (2008)

A Forgive and Forget tehát egy korrekt munka, nagyon jó lenne, ha a 2008-as hongkongi felhozatalban még sok ilyet láthatnánk. Ennek ellenére csak négy csillag, mert az első fél óra kissé vontatott, nem nagyon köti le a nézőt, ám mindezért bőven kárpótol a fordulatos végjáték. Feltétlenül megtekintésre érdemes, ajánlom mindenkinek!

iMDB

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Underworld Beauty (Ankokugai no bijo) (1958)

Underworld Beauty (Ankokugai no bijo) (1958)

Underworld Beauty (暗黒街の美女) (1958)iMDBHárom évvel ezelőtt két yakuza elrabolt 3 gyémántot, azonban a tervükbe némi hiba csúszott. A gyémántokat ugyan sikerült megszerezni és elrejteni, de egyikük elvesztette az egyik lábát, a másikat pedig három évre...

Majo no takkyűbin (Kiki kézbesítő szolgálata) (1989)

Majo no takkyűbin (Kiki kézbesítő szolgálata) (1989)

 IMDb  Főhősünk egy fiatal (13 éves) kislány, aki történetesen boszorkány a megfelelő kellékekkel felszerelve: seprű, fekete macska(Jiji). A történet elején Kiki betöltötte a boszorkányok felnőtté válásának idejét, így ideje a saját lábára állnia. Nagy izgalommal hallgatja...

Nemuri Kyoshiro - TV Special 4: The Woman Who Loved Kyoshiro (199…

Nemuri Kyoshiro - TV Special 4: The Woman Who Loved Kyoshiro (1998)

Az ASASHI TV négy epizódot szánt a morózus természetű ronin újdonsült kalandjainak.

Election 1 & 2

Election 1 & 2

 iMDB (1. rész)  iMDB (2.rész)  A Wo Sing triád ugyanolyan, mint a többi honkongi bűnszövetkezet: lop, csal, drogot és szexet árul, korrumpálja a hivatalos szerveket. Egy dologban azonban mégis különbözik a többiektől, az pedig választási...