belépés∆

We're No Bad Guys (Ai shang 100% ying xiong) (1997)

We're No Bad Guys (Ai shang 100% ying xiong) (1997)

We're No Bad Guys (Ai shang 100% ying xiong) (1997)

iMDB

Ez a film egy minden ízében tipikus Wong Jing alkotás, amiben gyakorlatilag minden megtalálható, ami Wong filmjeit jellemzi. Már az eredeti kínai cím is jellegzetesen „Wong-os”, hiszen nyílt utalást tartalmaz az 1996-os év egyik nagy hongkongi filmsikerére, a Feel 100%-ra, pedig a két filmnek mindössze annyi köze van egymáshoz, hogy a két főszereplő abban a filmben is játszott. Az utalások és a finoman fogalmazva „poén-átvételek” közül ez azonban csak egy a sok közül.

We're No Bad Guys (Ai shang 100% ying xiong) (1997)

Wong filmjeitől megszokottan ugyanis ezt a történetet is áthatja a deja vu érzet, amiből csak az olcsó altesti poénok zökkentik ki a nézőt. A kiindulópont és maga a sztori is jellemző a rendezőre, aki filozófiája szerint akkor elégedett egy filmjével, ha a premieren tetszik az embereknek. A műfaj a hangzatos romantikus akcióvígjáték kategóriába zsúfolható be, azaz a hölgyek számára a romantikus részek, míg az uraknak a látványos akciókkal próbált a kedvében járni. A történet egyébként nem túl eredeti, a főszereplő Plane, egy rendőr, akinek közvetlen kollégáit, köztük a barátnőjét is, megöli egy bérgyilkos, aki a rendkívül eredeti Angel nevet viseli. Az eset után összetört rendőr mellé egy év múlva egy újoncot tesznek partnerként, aki elsőre tipikus lúzernek néz ki és reménytelenül szerelmes egy kis idolba. Az idolt azonban elrabolják, ráadásul nem is akárkik, így az újdonsült páros mindkét tagjának érdeke, hogy minél hamarabb lekapcsolják az elkövetőt. Mindebben pedig segítséget kapnak az újonc meglehetősen habókos papájától is, aki afféle kínai James Bondként funkcionál.

We're No Bad Guys (Ai shang 100% ying xiong) (1997)

Ezzel el is érkeztünk az utalgatásokhoz. Az apuci szerepében a vijjogó hangú Kar Ying Law a legjobb karakter az egész filmben, személyében pedig egy sor szuperhősös amerikai filmet parodizál a rendező, elsősorban persze James Bond-ot, de a technikai arzenál tekintetében fellelhetőek MacGyver, valamint a Mission Impossible nyomai is. A fiú a hangjával képes zseniálisan utánozni különféle fegyverek, szirénák, meg hasonlók hangjait (mindenki emlékszik a Rendőrakadémia hasonló figurájára), őt egyébként a jópár másik Wong filmben is feltűnő Jordan Chan alakítja (arról nem is beszélve, hogy néhány általa elejtett mondat és mozdulat egy az egyben ugyanaz, mint amiket a Young & Dangerous-ben láthattunk tőle), továbbá van egy jelenete, ami engem igencsak emlékeztetett a Mr. Bean sorozat egyik epizódjára.

We're No Bad Guys (Ai shang 100% ying xiong) (1997)

A hollywoodi filmek mellett az akkori aktuális hazai alkotás, a Happy Together sem kerülhette el a kifigurázás sorsát, amikor a két főszereplő rendőr az egyikük anyukája előtt kerül kínos helyzetbe, a Feel 100%-kal való rokonságot pedig már említettem, abban filmben is Gigi Leung és Ekin Cheng ott volt a főszereplők között. A buszban játszódó kung-fu jelenet pedig igencsak emlékeztet Jackie Chan Rendőrsztorijára. A színészek között a felsoroltakon kívül egyébként még a taiwani Vivian Hsu számít ismertebb névnek, ő játszotta a kis idolt, aki jókora bajba keveredik.

We're No Bad Guys (Ai shang 100% ying xiong) (1997)

A film tehát mindazok mellett, hogy sok tekintetben utánérzés, egy-két jobb ötlettől eltekintve nem emelkedik ki a sok hasonló akcióvígjáték közül. A lövöldözős akciójelenetek véleményem szerint (főleg a film vége felé) elég silányak lettek és a forgatókönyvbe is került (szintén a vége felé) egy akkora túlzás (nem nevezném bakinak, szándékosan lett ilyen, ebben biztos vagyok), amit talán még Bollywood producerei sem engednek meg maguknak. Ezek eléggé lehúzzák a film élvezeti értékét, akárcsak a bántóan előtérbe helyezett reklámok. Mindezek miatt egy igencsak felejthető film, még akkor is, ha csak Wong Jing filmjeihez hasonlítjuk.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Rica 1-2 (1972-1973)

Rica 1-2 (1972-1973)

A pink filmek virágkorát a 70-es évek elején két nagy filmstúdióhoz lehet kötni. Az egyik a Toei volt, aminek berkeiből tonnaszám kerültek ki a kommersz, szórakoztató és mindmáig talán leghíresebb darabok, a másik pedig a...

36 China Town (2006)

36 China Town (2006)

iMDB A talán kissé lehúzó ismertetőm ellenére ez egy nagyszerű film azoknak, akik nem ijednek meg az indiai mozitól és túl tudják magukat tenni az ilyen filmek hiányosságain.Bár elsőre a film csalódás is volt,...

Antarctica (1983)

Antarctica (1983)

  Két kutya igaztörténetét dolgozza fel ez az azóta már klasszikussá vált, 1983-ban készült mozi.

Summer's Tail (Xiantian de weiba) (2007)

Summer's Tail (Xiantian de weiba) (2007)

imdb Jelentsen bármit is az eredeti mandarin Xiantian de weiba cím, az angol Summer's Tail az, aminek fordítanánk, azaz a nyár farka. Pontosabban Nyár farka. Nyár ugyanis élőlény, bár a rock(?)zenére táncoló és egy laptoppal a...