belépés∆

Antarctica (1983)

 

Antarctica (1983)

Két kutya igaztörténetét dolgozza fel ez az azóta már klasszikussá vált, 1983-ban készült mozi.

 

Az első japán expedíció 1958-ban végzett kutatásokat az Antarktiszon, ahol igen nagy segítségükre volt 15 jól képzett, hűséges és rendkívül okos huskie. Az időjárás hirtelen rosszra fordult és a csoportnak hátra kellett hagynia bázisát, ám a kutyákat otthagyták az utánuk következő kutatók számára, akiket azonban végül a szűnni-nem-akaró vihar miatt nem küldtek ki. A kutyák ottmaradtak megláncolva azok között a hihetetlenül zord körülmények között, szinte teljesen élelem nélkül. A kutatók közül kettő visszatérvén Japánba nem tudta elfelejteni, hogy otthagyták hű társaikat, és egy év múlva visszamentek a helyszínre, ahol nem kis meglepetés várt rájuk.

A film központjában egyértelműen a kutyák állnak, ezért kicsit nehéz hagyományosan értékelni a filmet, például színészi oldalról. Az emberi szereplők nem játszanak túl jól, de igazából rosszul sem, mellékszereplőként ez pont megfelel, az állatokat pedig természetesen nem lehet a szokásos kritériumok szerint mérni. Bár a hasonló amerikai filmekben megpróbálnak emberi gesztusokkal és viselkedéssel felruházni állatokat, itt ez nem annyira jellemző. Az alkotók törekedtek arra, hogy hűek maradjanak a kutyák természetes viselkedéséhez. Ettől függetlenül persze van benne nem egy könnyfakasztó jelenet, illetve hatásvadász snitt, de ezek mégsem annyira visszatetszők. Engem például egyáltalán nem ragadott magával a drámai vonulat, ám mindenki más teljesen el volt kenődve rajta. Azt gondolom, hogy az érzékenyebb lelkűeket és a fiatalabbakat fogja meg a film ezen aspektusa, ám másoknak sem kell aggódniuk. A fényképezés lenyűgöző, rettentően jól átadja a hatalmas és rideg földrész hangulatát, amit erősít az akkor éppen fénykorát élő Vangelis muzsikája. Pár dallam még ma is ismerősen csenghet sokunknak. A készítők nagyon ragaszkodtak a valóság hű bemutatásához, ezért azoknak is biztosan elnyeri tetszését a film, akik az átlagosnál jobban ismerik a természetet. Nincsenek valószerűtlen, a film kedvéért még a fizika törvényszerűségeit is meghazudtoló események, cselekedetek, és ami külön tetszett, hogy a kutyák sem azok a kiválogatott, agyonmanikűrözött cuki-muki ebek, hanem tényleg szánhúzásra és túlélésre kiképzett, s néha igen megviselt állatok.

Nem hiába ez az állandó hasonlítgatás az amerikai filmekhez, hiszen ez évben készült el az Antarctica remakeje Hollywoodban Eight Below címmel.

iMDB

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Uzumasa Limelight (Uzumasa raimuraito) (2014)

Uzumasa Limelight (Uzumasa raimuraito) (2014)

  A filmes társadalom időről-időre elkészít egy mozit önmagáról. A nagyközönség pedig többnyire szereti az ilyen történeteket. Hiszen egy kicsit mindenkinek birizgálja fantáziáját, hogy milyen lehet az élet egy „álomgyár” színfalai mögött.

Paco and the Magical Picture Book (Pako to Maho no Ehon) (2008)

Paco and the Magical Picture Book (Pako to Maho no Ehon) (2008)

Tetsuya Nakashima a mai japán film egyik legnyugatiasabb rendezője. Nem forgat évente két filmet, témájában elrugaszkodik a hétköznapoktól, nagy költségvetéssel és hosszú produkciós folyamattal dolgozik. Munkái ezért igazi nagy durranások, mondhatni blockbusterek. Ennek ellenére nem...

Champions (Duo biao) (2008)

Champions (Duo biao) (2008)

 2008-ban Kína az Olimpia lázában égett, igyekezvén minden téren pozitív képet sugározni magáról. A megnyitóünnepség kungfu bemutatója adta az apropót arra, hogy egy kicsit utánanézzenek a kínai sportolók olimpiai múltjának és hamar rátaláltak az...

The Storm Warriors (Fung wan II) (2009)

The Storm Warriors (Fung wan II) (2009)

Vajon ilyenek lesznek a jövő wuxia filmjei? Reméljük, nem!