belépés∆

Crossing (Keurosing) (2008)

 

Crossing

 

Dél-Korea idén a Crossingot indította a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért, az észak-koreai menekültekről szóló legelső déli alkotás olyan esélyeseket utasított maga mögé az előválogatás során, mint a kimchi-western The Good, The Bad, The Weird, vagy a The Chaser. Legnagyobb bánatomra azonban a száznál is több északi menekült beszámolójából építkező Crossing az esélytelenek nyugalmával várhatta a megmérettetést.

 
A Crossing minden igyekezet ellenére is csupán tisztes, már-már bántóan középszerű iparosmunka. A fájdalmasan aktuális mondanivaló, az északi kisemberek nyomorúsága, a gyakorlatilag egyetlen, 23 milliós munkatáborrá váló országban élők ennél sokkal többet érdemeltek volna. Különösen akkor, amikor szárazföldi határain mind Dél-Korea, mind Kína három méter magas falat épít - így az utolsó (egyre inkább elvi) menekülési vonalak is bezáródnak.

Az egész film súlya a főszereplő kisfiú, Myeong-cheol Shin vállára nehezedik. Tapasztalt színészeknek is feladná a leckét, egész egyszerűen gyerekszínésznek ez a karakter túl sok - ha néhol ki is esik a szerepéből, ezzel a ténnyel tisztában kell lennünk.

CrossingCrossing 

Eltekintve attól, hogy a jó film fokmérője az egyik legutolsó esetben egy elnyert Oscar-díj, szimbolikus jelentőség tulajdonítható annak, hogy mégis a Crossingra esett a választás. Hiszen milyen nemes gesztus, hogy az északi testvérek szenvedéseit bemutató filmet viszik a nagyvilág színe elé, még akkor is, ha 2008-ban esetleg készült jobb is nála. Sajnos a hasonlóan gondolkodó naiv idealistákat ezúton kell kijózanítanom.

A hazai zsűri egész egyszerűen azzal indokolta a döntését, hogy sztorija révén ez a film egyrészt az Egyesült Államokban könnyebben eladható, másrészt az aktuálpolitikai tartalom, valamint az emberi jogokat lábbal tipró északi diktatúrából menekülők megrendítő története felkelti majd a Filmakadémia tagjainak érdeklődését. A reményei szerint így egyszerre két legyet ütő, a filmet jelölő Korean Film Council (KOFIC) hét döntnöke csupán egyetlen apróságot hagyott figyelmen kívül, méghozzá a rendező, Tae-gyun Kim személyét.

Közhely, hogy bizonyos témákhoz nem szabadna akármelyik rendezőnek hozzányúlnia. Nem mindegyikük alkalmas és képes bemutatni a haláltáborok, a gulág, a nyomor, vagy jelen esetben a mindezt ötvöző sztálinista diktatúra borzalmait. Anélkül, hogy minősítenénk munkásságát (Volcano High, Temptation of Wolves, A Millionaire's First Love), Tae-gyun Kim erejét meghaladó feladatra vállalkozott.

CrossingCrossing 

Pedig alaposan felkészítette a stábot. A rendezőasszisztens Kim Chul-yong maga is a zárt határon át érkezett Dél-Koreába, Északon művészeti propagandistaként dolgozott. Ezen túl menekültekkel, segélyszervezetek munkatársaival, és embercsempészekkel több mint száz interjút készítettek, hogy a lehető leghitelesebb legyen a Crossing. A helyes északi kiejtés elsajátítása érdekében a szereplőket három hónapon át frissen érkezett menekültek tanították, míg az Észak-Koreában játszódó jeleneteket egy, a szomszédos építészeti hagyományokra leginkább hasonlító határmenti déli bányászvároskában, valamint Mongóliában vették fel. A közel négymillió dolláros költségvetés a koreai mozifilmeket tekintve átlagosnak mondható, de azzal már az elején tisztában voltak a készítők, hogy a potenciális mozibajáró közönséget, a fiatalokat nem fogják tudni megszólítani, így a pénztáraknál nem szerepelnek majd jól.

Szomorú, hogy újra ki kell mondani: ebből az alapanyagból illett volna lényegesen jobb filmet kihozni. Érzékeny témájú, aktuális alkotás, sajnos helyenként bántóan középszerű kivitelezéssel.

 

 

 

Eredeti cím: 크로싱 (Keurosing)
imdb
HanCinema 

Hozzászólások   

#1 Sándor Gergő 2009-06-06 15:42
Kösz a leírást! El is kezdtem szedni. Érdekel minden ami Észak-Koreával kapcsolatos, hiába ez az ország nem is a földön van, egy egészen más világ. :D Na meg kíváncsi vagyok mit gondolnak a Déliek, de gondolom a választ nem egy ilyen filmből fogom megkapni.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

China über Alles!

China über Alles!

Érvek pro és kontra a propagandafilmekről

The Thirteen Assassins (Juusan-nin no shikaku) (1963)

The Thirteen Assassins (Juusan-nin no shikaku) (1963)

  IMDb   Főszereplők: Chiezo Kataoka; Kotaro Satomi; Ryohei Uchida Rendezte: Eiichi Kudo (1963, fekete-fehér, 125 perc) Naritsugu Matsudaira, a szokásos "szankin kótai" során megbecsteleníti az Owari klán egyik ifjú szamurájának a feleségét, kegyetlenkedik a parasztokkal, az egyik hűbérese köztéren követ...

Naked Weapon (Chek law dak gung) (2002)

Naked Weapon (Chek law dak gung) (2002)

  IMDbMadame M (Almen Wong Pui-Ha) jól jövedelmező üzletet üzemeltet: fiatal, harcművészetekben jártas lánykákat rabol, és profi bérgyilkosnak képezi ki őket. A 40 elrabolt lány évekig tanulja a gyilkolás művészetét, míg aztán legfőbb próbatételként egymáson...

A Peck On The Cheek (Kannathil Muthamittal) (2002)

A Peck On The Cheek (Kannathil Muthamittal) (2002)

Én azon "legelvetemültebbek" közé tartozom, akik imádják az indiai filmeket. A Bollywoodban készülteket különösen. Mert abból a világból, ami körülvesz és engem már lassan megfojt, egy fülbemászó dallamokkal kísért érzelmes történet, amelyet hozzáértő rendező instrukciói...