belépés∆

The Opium War (1997)

The Opium War (1997)

iMDB

Rendező: Xie Jin

(1997, 153 perc, Hong Kong)

 1838-ban a Csing császárság kábítószer ellenes kampányt indított Kína szerte, ami a világ első ilyen jellegű fellépése volt. 1840-ben a brit kereskedők védelmében - akik hatalmas hasznot húztak az ópium kereskedelemből - Anglia megindította az első ópium háborút.

1997-ben, amikor Kína visszanyerte a fennhatóságát Hong Kong fölött, a kínaiak  nemzetközi stábbal komoly kiállítású filmet forgattak azokról az eseményekről, amelyek egykoron a sziget elvesztését okozták.

The Opium War (1997)

A történet egy évekkel korábban hajótörést szenvedett, de a britek által megmentett kínai ifjú családjának a  sorsán keresztül mutatja be az eseményeket, aki tolmácsként mindkét fél gondolkodásmódjába betekinthet. Tanúi lehetünk a drogellenes kampány elindulásának, a kínaiak blokádja miatt szenvedő kereskedők nehéz sorsának, megismerjük a brit királyi udvar gondolkodásmódját, míg végül eljutunk a part menti erődök ostromáig, vagyis a tényleges háborús lépésekig.

Az alkotók nem szépítik meg a valóságot. A britek nem gonosz "idegen ördögök", de haszonlesők, akik mit sem törődnek az ópium okozta katasztrófával. A kínai birodalom beleszédült önnön nagyságának hangoztatásába, de a valóságban tisztségviselői korruptak, hadserege visszamaradt a középkorban. Ezen nem segíthet néhány tiszta ember önfeláldozása. Kína a megaláztatáson át jut el a változás kényszeréig.

The Opium War (1997)

Nagy létszámú statisztéria, pazar jelmezek, epikus építkezés jellemzi a filmet. Bepillanthatunk egy rég letűnt kor viszonyaiba, szokásaiba, az ópium barlangoktól a kereskedői kaszt életén át két uralkodói család udvarának életébe. Akcióhalmazt ne várjunk, de korrekt történelem szemléletet látványosan tálalva, azt igen. A film fenntartja a figyelmet, mert olyan világba és életformába ad betekintést, ami csak ritkán jut el az európai nézőkhöz. Ma már alig készülnek ilyen jellegű történelmi filmek. A régi hollywoodi nagyokat idézi számomra. (Kleopátra, Spartacus, Ben Hur)

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Operation Pink Squad (Ba wong nui fuk sing) (1986)

Operation Pink Squad (Ba wong nui fuk sing) (1986)

Operation Pink Squad (Ba wong nui fuk sing) (1986)iMDB Miután többek között Corey Yuen Police Assassins című filmjének is köszönhetően Hongkongban nagy népszerűségre tettek szert a harcias amazonok főszereplésével készült akciófilmek, így többek között a...

An Actor's Revenge (Yukinojo Henge) (1963)

An Actor's Revenge (Yukinojo Henge) (1963)

An Actor's Revenge (雪之丞変化) (1963)iMDBIchikawa Kon ezen filmje egy remake, egyben egyfajta tisztelgés a kettős főszerepet alakító Hasegawa Kazuo előtt, akinek ez volt a 300. filmszerepe és ennek a filmnek az 1935-ben forgatott eredeti változatában...

First kiss (Kiss harggayo) (1998)

First kiss (Kiss harggayo) (1998)

First kiss (Kiss harggayo) (1998)  iMDB  

Chow Yun-Fat

Chow Yun-Fat

   Chow Yun-Fat 1955 május 18-án született a Hongkonghoz tartozó parányi Lamma szigetén, ami a Viktória-öböltől nem messze található. Családja 1965-ben költözött be Hongkong Kowloon negyedébe, ekkor kezdődött az akkor 10 éves Chowra hatni két...