belépés∆

Wicked Priest (Gokuaku Bozu) (1968)

 

Wicked Priest (Gokuaku Bozu) (1968)
 

 

Eredeti cím: Gokuaku Bozu

Rendezte: Saeki Kiyoshi

Főszereplők:Wakayama Tomisaburo; Sugawara Bunta

imdb

Az 1910-es években járunk, a modernizálódó Japánban, ahol azért még elevenen élnek a hagyományok. Shinkai szerzetes ugyancsak rendhagyó tagja a buddhisták közösségének. Kockázik, nagy barátja az alkoholnak és nőcsábász. Szóval szimpatikus ember. Ezen kívül jól karatézik és méretes pofonokkal igyekszik meggyőzni a jakuzákat Buddha igaz útjának követésére. A szerzetesi tanácsban viszont nem kedvelik, igyekeznek kipenderíteni a rendből. Csak hívei szeretete és a főpap elnéző magatartása teszi lehetővé, hogy újra meg újra megússza a viselt dolgait. A piroslámpás negyedbe tett egyik útján Shinkai veszedelmes titokra bukkan.

Jakuzák, összefogva néhány korrupt szerzetessel, hatalomátvételre készülnek. Shinkai, akinek a "beceneve" Killer Priest, mert életmódjával "öli" eljövendő életeit, továbbá utalás a természetében ott rejlő erőszakos hajlamra,  úgy dönt, ha kell, szó szerint veszi a csúfnevét. Ellenfelei között ott van egykori barátja, társa, majd vetélytársa a rendben, aki maga is karatemester...

Egy sorozat nyitó darabja ez, amelyet még a Lone Wolf and Cub sikere előtt forgattak Wakayamával. A gyarló, de igen emberi szerzetes alakja remek karakterszerep. Shinkai számos bonyodalomba keveredik, egyszer a játékteremben kelt feltűnést a csuhájában, máskor a hívei előtt kell magyarázkodnia, vagy két olyan nő áll mellette, akiknek nagyon nem kellett volna találkozniuk. Csupa rendhagyó helyzet, nem igazán a szerzetesi élethez kapcsolódnak, viszont remek alkalmat adnak főhősünk eredeti "filozófiai" elmefuttatásaihoz. Azért a japán alvilág peremén járunk és ott korántsem lehet mindent viccesre venni.

Összetett történet, a keleti filmek minden rajongója találhat benne kedvérevalót. Szellemes szócsavarás, pikantéria, altesti poénkodás, emberi tisztesség és gyarlóság, rámenős akciójelenet egyaránt megtalálható benne. Érdemes megismerni.

 

Kattints a nagyobb mérethez!Kattints a nagyobb mérethez!Kattints a nagyobb mérethez!
Kattints a nagyobb mérethez!

Hozzászólások   

#2 Guest 2007-01-30 16:38
Hamarébb készült mint a Lone Wolf, de a Zatoichi sorozat már ment. Nem tudom... Ez nem az a zárt yakuza világ, amiben a vak masszőr mozog és időben is közelebb van hozzánk. Másrészt viszont az alvilág olyan nagyon nem változott, sok az ismétlés, így aki hamarébb látta a Zatoichi filmeket, óhatatlanul arra asszociál.
#1 Guest 2007-01-07 00:06
Végig azt hittem, hogy a nagy Katsu a főszereplő, de azért gyanús volt a muki egy kicsit... :-) Hihetetlenül hasonlít rá Tomisaburo. A film egyébként nem rossz, de eléggé Zatoichi utánérzése van, már amennyiben ez hibának számít. Aki szerette a Zatoichi-t, annak ez is tetszeni fog, bár érzésem szerint nem annyira kidolgozott a történet, mint a vak masszőr kalandjai.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

My Lucky Star (Hung wun chiu yun) (2003)

My Lucky Star (Hung wun chiu yun) (2003)

My Lucky Star (Hung wun chiu yun) (2003)iMDBAz elsősorban karakterszínészként, valamint forgatókönyvíróként ismert Vincent Kok (jópár Stephen Chow film forgatókönyve mellett például a Crazy Love is az ő nevéhez fűződik), rendezőként elsősorban a romantikus...

Dog Bite Dog (Gau ngao gau) (2006)

Dog Bite Dog (Gau ngao gau) (2006)

Sam Lee és Edison Chen neve egy kicsit megkopott az utóbbi időben. Mindkettőt beszippantotta a showbiznisz, egyfajta tinibálványt faragott belőlük, s nagyrészt olyan felszínes és üres filmekre voltak kénytelenek pazarolni tehetségüket, mint például legutóbbi közös...

The Assassin (Da ci ke) (1967)

The Assassin (Da ci ke) (1967)

  Kínának, Japánhoz hasonlóan, volt egy időszaka, amikor a különböző kisebb tartományok urai egymást ritkítva igyekeztek a hatalom csúcsára kerülni, bár jó pár évszázaddal korábbra esett, mint az a szomszédos országban történt. Olyan...

The Fearless Avenger (Mushukunin Mikogami no Jokichi: Kawakaze ni…

The Fearless Avenger (Mushukunin Mikogami no Jokichi: Kawakaze ni kako wa nagareta) (1972)

Jokicsi, az elszánt jakuza visszatért. Még ugyanabban az évben, amikor a az első rész piacra került, elkészült a folytatás.