belépés∆

The Road Home (Wo de fu qin mu qin) (1999)

 

The Road Home (Wo de fu qin mu qin) (1999)

 

 

Egy ember telefonhívást kap a szülőfalujából, hogy az apja meghalt, a mama vígasztalhatatlan és egy olyan temetést szeretne a papának, ami már úgymond "kiment a divatból". Hazamegy a faluba, ahol mindenki elmondja, hogy milyen jó ember volt az apja, de a temetési kérést nehéz lesz teljesíteni. A szülőházban ránéz a szülei ifjúkori képére és hirtelen "megelevenedik a múlt", tanúi lehetünk a mama és a papa igencsak megható egymásra találásának.

Zhang Yimou szerintem Kína egyik legjobb rendezője és ez a munkája is nagyszerűen sikerült. Aki látta a Repülő tőrök klánját, annak ismerős lesz a képi világ a gyönyörű tájképekkel, aki pedig a The Story of Qiu Ju című filmjét is látta, annak pedig a falusi élet bemutatása. További remek rendezői húzás a jelenben játszódó fekete-fehér képsorokkal keretezett színesben látható "múlt", azaz a történet fő szála. Összefoglalva ez egy nagyon szép film, sok megható jelenettel, mindenkinek ajánlott!

A fiatal Zhao Di szerepében látható Zhang Ziyinek ez volt az első filmszerepe.

imdb

 

Hozzászólások   

#1 fea 2007-03-03 13:01
Zhang Yimou az egyik legtudatosabb rendező, akit valaha láttam. Egyszerűen kigondol egy dolgot, és azt odateszi a képernyőre, mintha magától értetődő lenne. Minden filmjének van egy fő motívuma, és azt halál professzionális an ki is fejti (ilyen tekintetben mondjuk a Repölő Török Klánja nálam egy kicsit kilóg). Valahogy minden filmjének minden momentuma tökéletesen passzol annak a filmnek a saját világában. Nade valami konkrétat...
A tájképek tényleg gyönyörűek, de nem hatásvadászak, inkább hangulatosak, amiben sokat számítanak a hanghatások (a szél által borzolt lombkoronák hangja, vagy a tücsökciripelés ). Ez mintha manapság hiányozna sok filmből.
Aztán ott van a hagyományok bemutatása, ami szvsz nagyon izgalmas, és nem csak egy néprajzosnak. Pl.: a kerámia javító mester kézügyessége lélegzetelállít ó, de egyáltalán nem hivalkodó.
Na és Zhang Ziyi :D Hát egészen elképesztő ilyen fiatalon, a kis ó-lábain, tömött pufajkában, naív tekintettel. Azért látszik, hogy az első filmszerepe. Egyedül talán ő zavart néha, bár lehet nem az, ahogy-, hanem amit játszott.

A hozzászólás nem engedélyezett, regisztráció és bejelentkezés szükséges.

Cikkek találomra

Death Row Girls (Kuuga no shiro: Joshuu 1316) (2004)

Death Row Girls (Kuuga no shiro: Joshuu 1316) (2004)

Ezt a tipikus pink mozit úgy lenne illdomos bereklámozni, hogy hosszasan ecseteljük, kicsoda és miért érdekes a főszereplője, bizonyos Hoshino Aki. A már 30-as éveiben járó leányzó mind a mai napig Ogura Yuuko mellett a...

Taste of Tea (Cha no aji) (2004)

Taste of Tea (Cha no aji) (2004)

Nem mindennapi japán film egy nem mindennapi családról. Habár a filmnek története gyakorlatilag nincs, és cselekménye is alig, mégis élvezhető (amit eddig csak Aki Kaurismäki-tól és Jim Jarmusch-tól láttam). (A cselekményes és unalmas filmekben az...

Detective Bureau 2-3 (1963)

Detective Bureau 2-3 (1963)

Seijun Suzuki és Jo Shishido jónéhány remek filmben dolgoztak együtt mint rendező és színész. A Detective Bureau 2-3 a könnyebb darabok egyike.  

The Admiral: Roaring Currents (Myeong-ryang) (2014)

The Admiral: Roaring Currents (Myeong-ryang) (2014)

  Egy látványos történelmi film mindig szívesen látott alkotás. Pláne, ha nem akarják telepakolni a mának szóló utalásokkal, hanem a megszokott, ám korántsem unalmas módon színpompás jelmezekkel, korhű tárgyakkal és a régi idők embereit idéző viselkedésekkel...